Erzurum

Erzurum'da tarım ve hayvancılığa "can suyu"

12:35 27 Mayıs 2016
Erzurum'da tarım ve hayvancılığa "can suyu"

HADİ ŞENGÜL - Erzurum'da tarım ve hayvancılıkta kalkınma hamlesi başlatan, tarımsal verimi 4 katına, büyük ve küçükbaş hayvan varlığını da 10 katına çıkarmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, son 1 yılda 50 sulama göleti ve 5 bin sıvat inşa etti.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedefleri doğrultusunda belediye bünyesinde Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kurduklarını söyledi.

Bu müdürlük aracılığıyla sulamaya ağırlık verdiklerini anlatan Sekmen, "Ayrıca kendi imkanlarımızla hayvan sulama göletlerine ağırlık verdik. Belediyenin tabi çok sorun ve sıkıntıları var. Her şeyi ihaleyle yapmak yerine bir kısım hizmetleri de kendi elemanlarımızla çözme yoluna gidiyoruz." dedi.

Altyapı, kanalizasyon, yağmur suyu kanalları ve tarımsal sulama göletlerini de kendi personel ve ekipmanlarıyla inşa etmeye başladıklarını belirten Sekmen, şöyle devam etti:

"Erzurum'da 2014-2015 sezonunda 50 civarında gölet yaptık. Yine yaklaşık 50 civarında da arazi sulama tesisi yaptık. Çalışmalarımız bu yıl da devam ediyor. İnşallah bu yılki hedefimiz 30 civarında göleti bitirmek. Yine 50 civarında da tarımsal sulama hizmetini gerçekleştirmek, arazilere hat döşemek. Bunların takibini yapıyoruz. İstiyoruz ki, arazilerimiz sulansın çünkü bizim arazilerimiz genelde kurak. Dere suları belli noktalardan boşuna akıp gidiyor. Bir arazi sulandığı zaman verimi yaklaşık 4 katına çıkıyor. Sulanmazsa, yağmur yağarsa ürün olacak, yağmazsa olduğu kadar ürün elde edilecek, ama arazi sulandığı zaman arzu ettiğiniz verimi elde edebiliyorsunuz. Bir de bizim sularımız genelde kar suyu olduğu için ürünler çok leziz oluyor."

- Hayvanlar için 5 bin sulama yeri

İl genelinde 500 hektarın üzerinde bir alanı suya kavuşturan sulama göletlerinin yanında, arazide hayvanların su ihtiyacının karşılanacağı 5 bin civarında da sıvat (kurun) yaptıklarını bildiren Sekmen, şunları kaydetti:

"Suyun olduğu yerde hayvancılıktaki verim de artıyor. Vatandaş bin koyun besliyor ise bu sefer 5 bin, 10 bin koyun beslemeye başlıyor. Zaten biz bir hedef koyduk. Hayvancılıktaki hedefimiz şu anki mevcudu en az 10 katına çıkarmak. 1 milyon 400 bin civarında büyük ve küçükbaş hayvan bulunuyor. Bunu Erzurum'da 10 milyona çıkarmak istiyoruz. İnanıyorum ki bu rakamlara ulaşacağız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.