Erzurum

Erzurum'da "dolandırıcılık" davası

13:02 23 Haziran 2016
Erzurum'da "dolandırıcılık" davası

Erzurum'da, kendisini "İçişleri Bakanının basın danışmanı", "Cumhuriyet Başsavcısının özel kalemi" şeklinde tanıtarak dolandırdığı 14 kişiden yaklaşık 295 bin lira menfaat elde ettiği belirlenen Taner Saloğlu'nun yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasında, tutuksuz sanık Taner Saloğlu katılmadı.

Müşteki polis memuru Hasan Hüseyin D. ifadesinde, 2013 yılında Erzurum'a atandığını ve sanık ile tanışmasının taksici komşusu Tuncay aracılığıyla olduğunu söyledi.

Arkadaşı Tuncay'ın kendisine "Saloğlu'nun iş bitirici biri olduğunu ve Cumhuriyet Başsavcısının yakın koruması" olduğunu söylediğini anlatan Hüseyin D, şunları kaydetti:

"İçişleri Bakanlığı bünyesinde polislik haricinde memurluk için geçiş yapmak istiyordum. Sanıkla tanıştığımda telefonu sürekli çalıyordu. Telefonda genelde, 'müdürüm' diye konuşuyordu. Bu dikkatimi çekti. Bana da yardımcı olacağını söyledi. Hatay Valiliğine geçmek istiyordum. Başvurumun sonucu bildirilmeden bana sonucun olumsuz olduğunu söyledi ve sonuç olumsuz oldu. Bilişim kursuna başvurdum. Bu kez başvurumun sonucunun olumlu olduğunu önceden bana söyledi ve sonuç yine aynı çıktı. Ben de önceden bu bilgileri doğru olarak aldığı için iş bitirici biri olduğuna inandım. Sinan ağabey de benim gibi sanıktan yardım istedi. Eylül ayında üçümüz birlikte Ankara'ya gittik. Bakanlığın girişinde biz beklerken o yukarı çıktı ve elinde kırmızı mühürlü iki dosyayla indi. Birlikte kafeye gidip oturduk. Başvuruların olumlu sonuçlandığını ama 1 Kasım seçimlerinin araya girdiği için atamaların ertelendiğini söyleyerek bizi dolandırdı. Aldığı paraların masraflar ve müdürlere hediye için olduğunu söyledi. Kendisine 26 bin lira verdim, bunun 19 bin lirasını geri aldım. Zararım ödenene kadar kendisinden şikayetçiyim."

Müşteki Hanifi O. ise kardeşini iş sahibi yapmak için sanıkla tanıştığını söyledi. Hanifi O, "Kendisine 11 bin lira verdim. Bunun 1-2 bin lirasının kendisine ait olduğunu, gerisinin ise müdürler için olduğunu söyledi. Tutuklandıktan sonra kardeşi ve kayınbiraderi tarafından verdiğim 11 bin lira geri ödendi. Zararım ödendiği için şikayetçi değilim." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanığa müşteki beyanları gözetilerek zararları gidermesi için gelecek celseye kadar süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine başlatılan soruşturmada, kendisini "İçişleri Bakanının basın danışmanı", "Cumhuriyet Başsavcısının özel kalemi" ya da devletin yetkili yüksek kesimlerinde tanıdığı olan bir kişi gibi tanıtarak dolandırıcılık yaptığı belirlenen Taner Saloğlu, "nitelikli dolandırıcılık" suçundan gözaltına tutuklanmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Saloğlu hakkında, işlediği iddia olunan suç dolayısıyla her bir mağdur için 2 yıldan 7 yıla kadar olmak üzere toplam 28 yıldan 98 yıla kadar cezalandırılması istemiyle dava açılmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.