Erzurum

Trafik mağduru milletvekilinden sürücülere "hız" uyarısı

15:34 08 Eylül 2016
Trafik mağduru milletvekilinden sürücülere "hız" uyarısı

Trafik kazalarının büyük çoğunluğunun bayram dönemlerinde yaşandığı belirtilerek, yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle yolculuk yapacak sürücülerin dikkatli olması gerektiği bildirildi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nın yaklaşması sebebiyle vatandaşların araçları ile yolculuk yapacağına işaret ederek, sürücülerin can ve mal güvenliği için trafik kurallarına çok dikkat etmesini gerektiğini söyledi.

Kendisinin de trafik kazası mağduru olduğuna işaret eden Ilıcalı, "Ömrünü trafik güvenliği konusuna vakfetmiş bir akademisyen olarak, daha da önemlisi trafik kazası sonucu annesini, babasını, kardeşini ve yakınlarını kaybetmiş bir trafik kazası mağduru olarak yaklaşan Kurban Bayramı'nda insanlarımızın hayatlarını kaybetmemesini, ocakların sönmemesini ve yuvaların yıkılmamasını istediğini söyledi.

Ilıcalı, kazaların bayram döneminde arttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"2-10 Temmuz'da kutladığımız Ramazan Bayramı'nda tüm uyarılarımıza rağmen 3 bin 543 ölümlü/yaralanmalı trafik kazası meydana gelmiş, 135 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 8 binden fazla vatandaşımız ise hastanelere giderek tedavi olmak durumunda kalmıştır. Ramazan Bayramı'nda meydana gelen trafik kazalarına karışanların yüzde 35'i 20-40 yaş aralığında olmakla birlikte gerçekleşen kazaların yüzde 47,2'si iki araçlı kaza, yüzde 30'u yandan çarpma, yüzde 16'sı yoldan çıkma, yüzde 12'si arkadan çarpma, yüzde 6'sı karşılıklı çarpışma şeklinde gerçekleşmiştir."

Trafik kazalarının en büyük nedeninin aşırı hız olduğunu ifade eden Ilıcalı, "Trafik kazalarının en büyük nedeni yüzde 40 oranında aşırı hız olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu oranı yüzde 15 ile kavşak geçiş üstünlüğüne uymama ve yine yüzde 15 ile manevra işaretlerine uymama takip etmektedir. Genel olarak istatistiklere bakıldığında, sürücü kaynaklı ölümlü ve yaralanmalı kazaların yüzde 44'e yakını aşırı hızdan, yüzde 15'i hatalı sollamadan, yüzde 2'8'i kırmızı ışık ihlalinden, yüzde 2,6'sı ise ters yönde araç kullanmaktan kaynaklanmaktadır." dedi.

Ilıcalı, yüksek hızda araç kullanımının kaza sayısı üzerinde doğrudan etkiye sahip olduğunu vurgulayarak, artan hız ile direksiyon hakimiyetinin de azaldığını kaydetti.

Yüksek hızlarda meydana gelen çarpma şiddetinin çok daha fazla olduğunu belirten Ilıcalı, şu bilgileri aktardı:

"Saatte 80 kilometre hızla seyreden araçtaki bir kişinin ölme ihtimali saatte 30 kilometre hızla giden bir araçtaki kişiye göre 20 kat daha fazladır. Yayalar ve bisikletliler gibi daha savunmasız yol kullanıcıları söz konusu olduğunda kaza sonucu çok daha ağır olabilmekte. Yayaların kendilerine 30 kilometre/saat ya da daha düşük hızda giden bir araç çarptığı zaman hayatta kalma ihtimali yüzde 90 iken, aracın saatte 45 kilometre hızda olması halinde hayatta kalma ihtimali yüzde 50'ye düşmektedir. Saatte 80 kilometre hızda giden bir aracın çarpması halinde ise yayanın hayatta kalma ihtimali hemen hemen yok gibidir. Aynı şekilde, saatte 30 kilometre hız ile seyreden bir aracın çarpışması esnasında, araç içindeki bir insan üzerine etkileyen kuvvet apartmanın birinci katından düşmeye eşdeğer iken 50 kilometre hızda 3. kattan düşmeye, 90 kilometre hızda 10. kattan, 110 kilometre hızda ise 15. kattan düşmeye eşdeğer olarak gerçekleşmektedir."

- Hız ihlalini en çok gençler yapıyor

Ilıcalı, yapılan denetimlerde hız kuralı ihlalinin daha çok genç sürücüler tarafında gerçekleştirildiğinin görüldüğünü anlatarak, Ramazan Bayramı'nda elde edilen veriler ile istatistiklerin de bu durumu doğrular nitelikte olduğunu dile getirdi.

Can güvenliği için vatandaşların trafik kurallarına tereddütsüz uyması gerektiğini söyleyen Ilıcalı, "Gelecek hafta kutlayacağımız Kurban Bayramı'nda da üzücü hadiselerle karşılaşmamamız için tüm emniyet teşkilatlarımız, gerekli önlemleri almakta özellikle aşırı hızı önlemeye yönelik caydırıcı tedbirleri hayata geçirmektedirler. Bu açıdan ben tekrar tüm vatandaşlarımızın bizim güvenliğimizin sağlanmasında çok önemli olan trafik kurallarına harfiyen uymalarını bekler, kazasız, güvenli bir trafiğe katkı sağlamalarını dilerim." diye konuştu.

Ilıcalı, sürücülerin aşırı hızlı, uykusuz, yorgun ve alkollü olarak araç kullanmamasını, tüm sürücü ve yolcuların mutlaka emniyet kemeri takmasını isteyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biraz daha dikkatli olmak ve trafik kurallarına riayet ederek yaşanması muhtemel can ve mal kayıpları önlenebilir. Tüm vatandaşlarımızın 'varacakları yerin geç olmasını ancak güç olmamasını' temenni ediyor, sağlık, mutluluk ve barış içerisinde geçireceğimiz bir kurban bayramı diliyorum."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.