Erzurum

Erzurum'daki "yasa dışı dinleme" davası

19:08 20 Ekim 2016
Erzurum'daki "yasa dışı dinleme" davası

Erzurum'da, "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin aralarında eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile "böcek davası" hükümlüsü eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın da bulunduğu 20 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Ferdi Kaldı, Serdar Erkan, Hasan Altıntaş ve Osman Akdemir ile sanık avukatları katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı için Ankara'daki cezaevinde bulunan sanıklardan Sedat Zavar ile Hurşit Uçak ve diğer 14 sanık ise duruşmaya katılmadı.

Davanın sanıklarından 19'unun avukatlığını yapan Hakan Dişkeser'in de başka bir suçtan tutuklanmasından dolayı katılmadığı duruşmada, 2 sanık avukatı duruşmada hazır bulundu.

Savunması alınan sanıklardan Erkan, kendisine ait dinleme evrakının bir telefon numarasına ilişkin olduğunu belirterek, "Şikayetçi Remzi Sonmaz'ın kızıyla ilgili evrakla benim ilgim yoktur. O evrak tanzim edildiğinde ben izindeydim." dedi.

Serdar Erkan ayrıca, kendisi hakkında Erzurum Emniyet Müdürü Kamil Karabörk ile İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in hazırladığı iki evrakta çelişki olduğunu savundu.

Diğer sanıklar ise hakkındaki suçlamaları reddederek, beraatlerini talep etti.

Mahkeme heyeti, tanıkların ifadesinin alınması ve avukatları tutuklanan sanıklara Erzurum Barosu'ndan avukat tahsis edilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, "yasa dışı dinleme" iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 29 Aralık 2014'te Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Bolu ve Düzce'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç ve başkomiser Aslan Kartal gözaltına alınmıştı.

Savcılıkça hazırlanan 162 sayfalık iddianameyle, Uçak ile emniyet amirleri Doğan, Aktürk, Bilgiç ve başkomiser Kartal ile Romanya'da yakalanan Sedat Zavar ile diğer 14 sanık hakkında, "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi", "kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği", "suç uydurma", "suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçlarından 25 yıldan 130 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.