Erzurum

Çocukların yeni oyuncağı "ihramlı bebek"

12:28 21 Ekim 2016
Çocukların yeni oyuncağı "ihramlı bebek"

FAHRETTİN GÖK - Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği (ERAKDAY) bünyesinde kurulan atölyede, koyun yününden dokunduktan sonra çeşitli nakış teknikleriyle süslenerek yapılan ve Erzurum'da "ehram" olarak adlandırılan ihram kumaşı giydirilen oyuncak bebekler, aileler ve çocukların beğenisini topladı.

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (KUDAKA) sunduğu "Dünya Turizmi Erzurum Ehramı ile Tanışıyor" projesi kabul edilen ERAKDAY Başkanı Hülya Saltuklu, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kayseri, Elazığ ve Van'da, geçmişte kadınların örtünmek amacıyla kullandığı ihrama ilgiyi artırmak için bir atölye kurdu.

Atölyede çalışan işçilerine, koyun yününün işlenmesiyle elde edilen iplikleri dokuyarak elde edilen ihram kumaşından ev eşyasının yanında erkekler için ayakkabı, telefon kılıfı, cüzdan, ceket, kravat yelek, atkı ve anahtarlık yaptırıp satan Saltuklu, kadınlar için de pelerin, yelek, panço, şal, toka ve küpe gibi pek çok ürünü üreterek piyasaya sürdü.

Bu ürünlerde beklentisinin çok üstünde bir ilgi gören Saltuklu, vizyonunu daha da genişleterek çocuklar için de oyuncaklar yapmaya başladı.

Boyutları 5 ile 40 santimetre arasında değişen oyuncak bebekler alan Saltuklu, bunları tamamen koyun yününden dokunan yöresel kumaş ihramla giydirdi.

Farklı tasarımlarla süslenen oyuncak bebekleri kısa sürede büyük ilgi gören Saltuklu, yürüttüğü pazar çalışmasıyla bu ürün sayesinde tüm oyuncakçı vitrinlerini süslemeyi hedefliyor.

ERAKDAY Başkanı Saltuklu, AA muhabirine, her yaştan insana hitap etme fikrinden yola çıkarak çocuklar için de hediyelik eşya yaptıklarını söyledi.

Öncelikli olarak çocukların vazgeçilmezi olan oyuncak bebekleri süsleyerek işe başladıklarını belirten Saltuklu, şöyle konuştu:

"Büyükleri düşündüğümüz kadar, küçükleri de düşünelim dedik. 'Çocuklarımız için nasıl bir hediye yapabiliriz?' düşüncesiyle ehramdan bebek yapma fikri gelişti. Bunların içerisinde de neyin uygun olacağını değerlendirdik. Geçmişte ninelerimizin kullandığı ehramın örtünme şekliyle yaptığımız bebeklerin, hem çocuklara bir oyuncak hem de geçmişi hatırlatma, öğretme adına iyi olacağı kanaatine vardık. Bu bebekleri süs eşyası olarak da değerlendirilebilecek 5 santimetrelik boyut ile 40 santimetrelik boyutlarda yapıyoruz."

- "Ehramlı bebekler, çocuklarımız için iyi bir oyuncak olur"

Saltuklu, oyuncak sektöründe kimyasalların kullanıldığını anlatarak, "Oyuncak sektöründe fazlası kullanılan kimyasalların çocuklar üzerinde yaşattığı olumsuzlukları biz yaşatmak istemedik. O nedenle doğal bir malzeme olan ehramın, çocuğumuzu da sağlıklı büyütme açısından faydalı olabileceğini düşünerek bebekler yaptık. Ehramlı bebekler, çocuklarımız için iyi bir oyuncak olur." ifadelerini kullandı.

Yaptıkları bebeklerin, çocukların temas ettiği noktaların yünden yapılması dolayısıyla daha sağlıklı olduğunu ve aileler ile çocukların beğenisini topladığını dile getiren Saltuklu, ailelerin ihramlı bebeklere beklediklerinden daha çok ilgi gösterdiğini aktardı.

Çocukların oyun oynarken bebeklere her yönüyle temas ettiğine dikkati çeken Saltuklu, şöyle devam etti:

"Onlar temas etmenin yanında bebekleri gözleriyle de inceliyor. Tabi o anda bebeğin üzerindeki kimyasal havayı da teneffüs ediyorlar. Dolayısıyla bizim bu ürünümüzde bu olumsuzluklar olmayacak. Yüzde 100 doğal, hiçbir kimyasal madde kullanılmamış ve yün olması dolayısıyla vücuttaki enerjiyi alması açısından da sağlıklı. Bebekler şimdilik iki çeşit, yani otantik haliyle. Aileler ile çocukların beğendiği bu bebekler, ninelerimizin ehramı kullanım şekline bakılarak oluşturulan bebeklerdir."

Saltuklu, bebeklerin işçiliğine göre fiyatının değiştiğini ve ürün çeşitliliğini de artırmak istediklerini anlatarak, bir süre sonra farklı tasarımlarda da bebekler üreteceklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.