Erzurum

DSİ Genel Müdürü Acu:

20:34 22 Şubat 2017
DSİ Genel Müdürü Acu:

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Erzurum'a 2003 yılından bugüne kadar DSİ tarafından 1 milyar 280 milyon lira yatırım yapıldığını bildirdi.

Murat Acu, yazılı açıklamasında, temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Erzurum'da içme suyu ve tarımsal sulamanın önemine değindi.

Coğrafi konumu ve iklim özellikleri yönünden Doğu Karadeniz dışındaki hemen her bölgede doğal yağışa ilave olarak belirli dönemlerde sulamanın önemine işaret eden Acu, yüksek verime ulaşabilmek için tarım alanlarının yaklaşık yüzde 93'ünde sulamanın gerekli olduğunu aktardı.

Erzurum'da DSİ tarafından hayata geçirilen projelere ilişkin bilgi veren Acu, şunları kaydetti:

"DSİ Genel Müdürlüğünce Erzurum’a 2003 yılından bugüne kadar 1 milyar 280 milyon lira yatırım yapıldı. Şehir merkezine yıllık 70,3 milyon metreküp içme suyu sağlandı. Erzurum’da 3 baraj ve 13 gölet inşa ettik, 358 bin dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 215 milyon lira zirai gelir artışı sağladık ve taşkınları önlemek için 239 derenin ıslahını tamamladık."

Kentte inşaatı devam eden 13 baraj bulunduğunu, bu barajlar tamamlandığında 280 bin dekar zirai alanın suyla buluşacağını ifade eden Acu, sulamayla gelir artışından kaynaklı olarak ülke ekonomisine bu yılın birim fiyatlarıyla 168 milyon lira katkı sağlanacağını vurguladı.

Acu, Erzurum için planlama ve proje çalışmaları devam eden 18 baraj daha bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu 18 barajın toplam sulama alanı 755 bin dekar olacaktır. Bu barajlar tamamlandığında ülke ekonomisine 2017 yılı birim fiyatları ile 453 milyon lira katkı sağlayacaktır. Kentte inşaatı devam eden 3 gölet ile 5 bin 410 dekar tarım alanı sulanacak olup göletlerle ülke ekonomisine 3 milyon lira katkı sağlanacaktır. Erzurum için planlama ve proje çalışmaları devam eden 12 gölet var. 12 göletin toplam sulama alanı 25 bin 450 dekar olacaktır ve göletlerin ülke ekonomisine 15 milyon lira katkısı olacak. Erzurum'da 2003 yılından bugüne kadar tamamlanan sulama tesisleriyle toplam 358 bin dekar zirai arazi sulamaya açılmış olup böylece çiftçilere yıllık 215 milyon lira zirai gelir artışı sağlanmıştır."

Kentte inşaatı devam eden 16 sulama tesisi olduğuna dikkati çeken Acu, "Bu sulama tesislerinin toplam sulama alanı 416 bin dekar olup bu tesislerinin tamamlanmasıyla ülke ekonomisine 250 milyon lira katkı sağlanacaktır. Erzurum içim planlama ve proje çalışmaları devam eden toplam 46 sulama tesisi olup bu tesislerin toplam sulama alanı 847 bin dekar olacaktır ve tamamlandıklarında ülke ekonomisine 508 milyon lira katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- 239 derenin ıslahı tamamlandı

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Erzurum ve ilçelerinde taşkın riskini önlemek için 239 derenin ıslah edildiğini, bu sayede 224 bin 570 dekar arazinin taşkınlardan korunduğunu kaydetti.

Acu, kentte 57 taşkın önleme inşaatının da devam ettiğine işaret ederek, "57 dere ıslahı ile 63 yerleşim yeri ve 158 bin dekar arazi taşkından korunacaktır. Diğer taraftan planlama ve proje çalışmaları devam eden 1 dere ıslahı ile de 50 bin dekar tarım arazi taşkından korunacaktır." ifadesini kullandı.

Murat Acu, bu projelerin yapılmasında kendilerine destek olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve ilgililere teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.