Erzurum

"Hiç kimse Türkiye'yi yolundan çeviremeyecek"

14:16 24 Şubat 2017
"Hiç kimse Türkiye'yi yolundan çeviremeyecek"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, aAnayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasına değinerek, "Hiç kimse Türkiye'yi yolundan çeviremeyecek. Karanlık odaklar, taşeron terör örgütleri ne yaparsa yapsın, ihanet şebekeleri ne peşinde olursa olsun, milletimiz bunlara geçit vermeyecek. Türkiye bunlara geçit vermeyecek." dedi.

Bakan Elvan, 3. Ordu Komutanlığı ziyaretinin ardından Erzincan Belediyesine geçerek, Belediye Başkanı Cemalletin Başsoy ile bir süre görüştü.

Daha sonra AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Elvan, burada partililere hitaben yaptığı konuşmada, 15 yıl önceki Türkiye ile bugünün Türkiye'si arasında dağlar kadar fark olduğunu söyledi.

2023'ün Türkiyesinin de bu günden daha ileri olacağını ifade eden Elvan, şöyle konuştu:

"Hiç kimse Türkiye'yi yolundan çeviremeyecek. Karanlık odaklar, taşeron terör örgütleri ne yaparsa yapsın, ihanet şebekeleri ne peşinde olursa olsun, milletimiz bunlara geçit vermeyecek. Türkiye bunlara geçit vermeyecek. Erzincan bunlara geçit vermeyecek. Kıyamete kadar birliğimizi, dirliğimizi, huzurumuzu bozmaya, geleceğe yolculuğumuzu durdurmaya kimsenin gücü yetmeyecek."

Türkiye'yi önümüzdeki günlerde bir anayasa değişikliğinin beklediğini anımsatan Elvan, halk oylamasının sıradan bir seçim olarak değerlendirilmemesini istedi.

Elvan, "Milli iradeyi tamamen hakim kılmak için cumhurbaşkanlığı sistemi için yeniden 16 Nisan'da milletimizin ayağına gidiyoruz. Erzincan ne derse, o olacak. Milletimiz ne derse o olacak. Burada her birimize çok önemli görev düşüyor. Daha güçlü, daha müreffeh, daha gelişmiş bir Türkiye için bu değişiklik şart. Bunu bizim milletimize iyi izah etmemiz, iyi anlatmamız lazım. Bunu sizlerle birlikte, teşkilatımızın her bir üyesi ile birlikte yapacağız." diye konuştu.

Elvan, 16 Nisan'a kadar durmadan, yorulmadan ve dinlenmeden halk oylaması için çalışılması gerektiğini belirterek, herkesin dur durak bilmeden gecesini gündüzüne katarak çalışacağına inandığını dile getirdi.

Anayasa değişikliğinin önemine değinen Elvan, şöyle devam etti:

"Anayasa değişikliği çok önemli diyoruz. Peki neden önemli? AK Parti iktidarları öncesini biliyorsunuz. Çok değil, bundan 15 sene öncesi. Hatırlayın hükümetin biri gider diğeri gelir canı sıkılan hükümeti devirirdi. Bu ülke koalisyonlardan çok çekti. Bu millet 25 günlük hükümetler gördü. Koalisyon dönemlerinde Türkiye'nin ne halde olduğunu biliyorsunuz. Belki gençlerimiz bilmeyebilir. Çünkü 14 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye bu sıkıntıyı yaşamadı. Çok şükür AK Parti iktidarları ile Türkiye adeta çağ atladı. Ancak sistem aynı. Yarın öbür gün bunların tekrar yaşanmayacağını, yeni koalisyonların ülkeyi sıkıntıya sokmayacağını kimse garanti edemez. Onun için bu değişiklik önemli. Cumhurbaşkanlığı sisteminde artık bu krizler olmayacak. Sistemde hiçbir şekilde tıkanma olmayacak. Tıkır tıkır işleyecek."

- "Bürokratik gecikmeler ortadan kalkacak"

Liyakat ve ehliyet esaslı bir yönetim anlayışının hayata geçeceğine dikkati çeken Elvan, böylece koalisyonlar döneminin tamamıyla tarihe karışacağını vurguladı.

Yeni sistemde istikrarın tamamen hakim olacağını vurgulayan Elvan, şu ifadeleri kullandı:

"Mevcut sistemde biliyorsunuz yürütmede bir çift başlılık hali söz konusu. Bunu ortadan kaldırıyoruz. Bu ülke zamanında çift başlılıktan kaynaklanan krizler gördü. O meşhur anayasa kitapçığı fırlatılması olayını hatırlarsınız. Kitapçık fırlatıldı diye ortalık birbirine girdi. Bu da tarih olacak Allah'ın izniyle. Ve hepsinden önemlisi karar alma mekanizmaları hızlanacak. Bürokratik gecikmeler ortadan kalkacak. Yatırımlar zamanında yapılacak, zamanında tamamlanacak. Türkiye kendinin gerisinde kalmayacak. 2002 yılından bu yana önümüze çok engel kondu. Bu engellere rağmen hedeflerimize ulaşmak için Türkiye'yi bölgesinde ve dünyada söz sahibi yapmak için dur durak bilmeden çalıştık. Yolumuzdaki engelleri bir bir aşarak bugünlere geldik. İnşallah cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile bir engeli daha aşarak hedeflerimize yönelik koşumuzu daha hızlı bir şekilde yapacağız."

Elvan, seçilme yaşını 25'ten 18'e indireceklerini, ülke yönetiminde daha genç daha dinamik bir yapıyı devreye alacakları aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birileri diyor ki, '18 yaşındaki birinden milletvekili mi olur' olur, hem de bal gibi olur. O 18 yaşındaki gençlerimizin ataları o yaşlarda çağ açıp çağ kapatıyordu. O 18 yaşındaki gençler 15 Temmuz'da tankların önünde, topların - tüfeklerin önünde sıra dağlar gibi duruyorlardı. Biz gençlerimize güveniyoruz. Onların her işin üstesinden geleceklerine, verilen her görevi layıkıyla yapacaklarına inanıyoruz. Gençliğimiz bizim gücümüzdür. Bu gücü ülke yönetiminde daha etkin daha aktif kullanmak istiyoruz. Artık seçme hakkına sahip olan gençlerimiz seçilme hakkını da elde edecek. Bu düzenlemeye karşı olanlar aslında '18 yaşındaki biri seçim yapabilir ama seçilemez' diyor. Seçmesine gelince iyi, seçilmesine gelince kötü. Bu nasıl bir anlayıştır?" diye konuştu.

- "Siyasetin merkezinde millet olacak"

Yeni sistemle siyasetin merkezinde artık tamamıyla milletin olacağını belirten Elvan, sistemle Meclisin güçleneceğini, milletin temsilinin daha güçlü bir hale geleceğini savundu.

Kanun yapımında Meclisin iradesinin ön planda olacağını kaydeden Elvan, "Şu anda Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten üstelik Meclisin dörtte üç oyuyla yargılanabiliyor. Sizin onayınızla kanunlaşacak değişiklikle cumhurbaşkanı hakkında işlediği iddia edilen herhangi bir suç ile ilgili soruşturma açılabiliyor. Hakkında soruşturma açılan cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamıyor. Yeni sistemde cumhurbaşkanı Meclise ve millete karşı sorumlu oluyor. Değişiklikle cumhurbaşkanının tüm iş ve işlemleri yargı denetimine açılıyor. Şu an var mı böyle bir şey, yok. Şimdi bunun neresi 'tek adamlık'. Bizim Allah'ın izniyle hiçbir şeyden korkumuz yok. Milletimize karşı sorumluyuz ve şeffaflık için hesap verilebilirlik için elimizden geleni yapıyoruz. 16 Nisan’da milletimiz bu anayasa değişikliğine güçlü şekilde 'evet' diyecek ve yine, yeniden Türkiye'nin önündeki bir engeli daha kaldırmış olacak."

Gaye ve inancı bir olan milletle birlikte yürüyeceklerini, 16 Nisan'da millet olarak 'evet' diyerek sistem tartışmalarına son vereceklerini belirtti.

Elvan, parti ziyareti sonrası kentteki Halitpaşa Caddesi'nde esnaf ziyaretinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.