Erzurum

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

15:42 18 Mart 2017
Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

Erzurum, Ardahan, Ağrı, Kars, Erzincan ve Iğdır'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla törenler yapıldı.

Erzurum'da, Aziziye ve Palandöken müftülüklerince sabah namazında şehitler için dua okutuldu. Kur'an-ı Kerim ve ilahi okunan programda, sabah namazı sonrası cemaate çorba ve simit ikram edildi.

Narmanlı Camisi önünde toplanan vatandaşlar da ellerinde Türk bayraklarıyla, tekbirlerle Karskapı Şehitliği'ne yürüdü.

Buradaki törende, Vali Seyfettin Azizoğlu, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile Türkiye Harp Malulü Gazileri, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Recep Akgül şehitlik anıtına çelenk sundu.

Törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu, saygı atışı yapıldı.

Akgül, yaptığı konuşmada, Çanakkale Deniz Zaferi'nin olağanüstü bir varoluş mücadelesi olduğunu belirtti.

Ecdadın, canları, kanları pahasına Anadolu'yu yurt yaptığını anlatan Akgül, şunları kaydetti:

"Biz bu bedeli canımızla ödedik. Bu bedeli sadece Yemen'de, Çanakkale'de, Kafkasya'da ödemedik. Cudi'de, Tendürek'te, en sonunda 15 Temmuz'da yurdumuzun birçok köşesinde ödedik. Bu vatanın bağrında sıradağlar gibi yatan şehitlerimiz, bu toprakların 3-5 kendini bilmez çapulcuya, haramiye bırakılmayacağının ölümsüz nişaneleri oldu."

Muharebe Yüzbaşı Lütfü Kılıç da Çanakkale Deniz Zaferi'nin Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olduğunu dile getirdi.

Güneş Camisi İmamı Muhammet Aktaş'ın okuduğu duanın ardından törene katılanlar, şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Şehit yakınları, mezarların başında Kur'an-ı Kerim okudu.

Vali Azizoğlu ile protokol üyeleri, Asri Mezarlık'taki Polis Şehitliği'ni ziyaret etti.

Daha sonra Ulu Cami'de şehitler için mevlit okutuldu.

- Ardahan

Ardahan'da, Halil Efendi Mahallesi'ndeki şehitliğe çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Buradaki törene Vali İbrahim Özefe, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hasan Kaymaz ve Belediye Başkanı Faruk Köksoy'un yanı sıra çok sayıda yetkili katıldı.

Daha sonra Yanık Cami Bölgesi ziyaret edilerek, Osmanlı-Rus Savaşı'nda şehit olanlar için dualar okundu. Ardahan Şehit ve Gaziler Derneği ziyaret edildi.

Ardahan Gençlik Merkezi'nde devam eden program, günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerin okunmasıyla sona erdi.

- Ağrı

Ağrı Abide Meydanı'ndaki törende, Vali Musa Işın, 12. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, anıta çelenk bıraktı.

Ağrı Dağı Anadolu Lisesi tarafından Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda, öğrenciler "Çanakkale Geçilmez" piyesini oynadı.

Günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerin okunduğu programda, çocukların söylediği "Çanakkale Türküsü" beğeni topladı.

Daha sonra yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

- Kars

Kars'ta Garnizon Şehitliği'ndeki tören, Vali Rahmi Doğan, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta'nın anıta çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşunda durulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, saygı atışı yapıldı. Vali Doğan ile beraberindekiler, şehitlikteki müzeyi gezdi, kabirlere karanfil bıraktı.

Vali Doğan, şehitlik şeref defterini imzaladıktan sonra yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin, Türk milletinin ülkesi ve vatanı için nasıl bir mücadele ortaya koyabileceğinin en büyük delili ve en şanlı nişanesi olduğunu söyledi.

Aziz şehitleri minnet ve şükranla andıklarını belirten Doğan, şunları kaydetti:

"102 yıl önce cennet vatanın her bir köşesinden kopup gelerek düşmanın karşısına dikilen ve 'Çanakkale geçilmez' diyerek canları pahasına bu toprakları savunan şehitlerimizin aziz hatırası, millet olma şuurumuzu canlı tutan en büyük ilham kaynağıdır. Çanakkale'nin, Sarıkamış'ın, 15 Temmuz'un bizlere öğrettiği en büyük ders, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusuyla elde edilemeyecek hiçbir şeyin olmayacağıdır. Omuz omuza düşman süngüsüne koşup, göğüslerini siper ederek destan yazan aziz kahramanlarımızı bir kere daha rahmetle, minnetle, şükranla anıyoruz."

Kültür Merkezi'nde devam eden program, şiir dinletisi, koro konseri ve "Çanakkale Dans Oratoryosu" ile sona erdi.

- Erzincan

Erzincan'da Garnizon Şehitliği'ndeki tören, Vali Ali Arslantaş, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş ve Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy'un çelenk sunumuyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı okunması ve saygı atışıyla devam eden törende Vali Arslantaş, şehitlik defterini imzaladı.

Arslantaş, 102 yıl önce vatanın varlığına kasteden mihraklara, "onur ve istikbalden asla taviz verilmeyeceğinin" gösterildiğini belirterek, "15 Temmuz darbe girişimine karşı ülkemizin dört bir yanında gösterilen kahramanca direniş, 102 yıl evvel Çanakkale Savaşı'nı zafere taşıyan irade ve ortak imanın tecessüm etmiş halidir." ifadesini kullandı.

Vali Arslantaş, Orgeneral Savaş, Belediye Başkanı Başsoy, Erzincan milletvekilleri Sebahattin Karakelle, Serkan Bayram ve diğer protokol üyelerinin şehit mezarlarına karanfil bırakmasıyla, buradaki program sona erdi.

Arslantaş ve beraberindekiler, daha sonra Müftülük Konferans Salonu'nda Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesince hazırlanan programa katıldı.

Törende konuşan Arslantaş, Çanakkale Zaferi'nin, kahraman Türk askerlerinin, cihanı hayrete düşüren bir iman ve kahramanlık destanı olduğuna işaret ederek, "Tıpkı 102 yıl önce Çanakkale’de olduğu gibi, 15 Temmuz gecesi de en modern silahlar, milletimizin azim, inanç ve kararlılığı karşısında çaresiz kalmıştır." dedi.

Çanakkale Zaferi'nin anlatıldığı "Taze Fidanlar" isimli oratoryo ve şiir dinletisiyle program son buldu.

- Iğdır

Iğdır'daki tören, belediye binası önünde bulunan Atatürk büstüne çelenk bırakılmasıyla başladı.

Törene, Vali Ahmet Turgay Alpman, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Kahraman Dikmen, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, protokol üyeleri ve şehit aileleri katıldı.

Daha sonra kent merkezindeki Mehmet Çavuş Anıtı'na çelenk sunuldu, öğrenciler şiir okudu.

Program şehit ailelerine yemek verilmesiyle sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.