Erzurum

Doğu Anadolu, kış olimpiyatlarını istiyor

10:13 30 Mart 2017
Doğu Anadolu, kış olimpiyatlarını istiyor

Doğu Anadolu, kış sporları ve turizminde dünyanın parlayan yeni yıldızı olarak öne çıkan Palandöken, Konaklı, Cıbıltepe ve Ergan Dağı kayak merkezleri ile 2026 yılında düzenlenecek 25. Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak istiyor,.

Erzurum'daki Palandöken ve Konaklı, Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Cıbıltepe ve Erzincan'daki Ergan Dağı kayak merkeziyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Doğu Anadolu Bölgesi, bu alanda yarattığı cazibe fırsatları ile birçok turiste ev sahipliği yaptı.

Pistlerinden ikisi slalom yarışları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tesciline sahip ve aynı anda 12 bin kişiye kayak imkanı sunan Palandöken, tek çıkışta kesintisiz 12 kilometre kayak yaparak kayağın zevkini doruklarda yaşatıyor.

Havaalanına 20, kent merkezine 4 kilometre yakınlığı ile pek çok kayak merkezine göre avantajlı sayılan Palandöken, bu sayede ziyaretçilerine hem kolay ulaşım hem de kayak dışında Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan bir çok tarihi ve kültürel yerleri ziyaret ederek tatillerini zenginleştirme imkanı sağlıyor.

- Kar kalitesi ve kayak imkanlarıyla ilgi odağı

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunan ve sarıçam ormanları, kristal şeklindeki kar ve uzun kayak pistleriyle Türkiye'nin gözde kış turizm merkezleri arasında yer alan Cıbıltepe Kayak Merkezi de son dönemde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

İlçedeki 2 bin 634 rakımda eşsiz güzelliği ile dikkati çeken Cıbıltepe, uzun pistlerinin yanı sıra bilgisayar donanımlı ve saatte bin 200 kişi taşıma kapasitesine sahip 4 telesiyej ve optik okuyuculu turnike sistemi ile bu yıl da konuklarına doyumsuz bir tatil keyfi yaşatıyor.

Bölge, Erzincan'daki Ergan Dağı Kayak Merkezi ve Erzurum'daki atlama kulesi gibi modern tesisleriyle kış sporlarında edindiği tecrübeleri 2026 yılında düzenlenecek 25. Kış Olimpiyatlarına yansıtmak istiyor.

- "Tesislerde ve otellerde revizyon yaptık"

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan çalışmalarla Erzurum'da yerli ve yabancı turist sayısının geçen yıla oranla iki buçuk kat artırdıklarını söyledi.

Bölgenin kışın Avrupalı turistlerin vazgeçilmez adresleri arasında yer aldığını ifade eden Almaz, şöyle konuştu:

"Belediye büyük projelerle işe dahil oldu ve yaklaşık 60 yeni tesis ve uygulama ile bu işe girdi. Diğer otellerdeki yenilikler ve personellerine verilen eğitim ile ciddi işler yaptık ve gelen turist sayısını iki buçuk kat artırdık ve bu sayıyı aylık 50-60 bin kişi seviyesinde tutmak için uğraş veriyoruz. Kış turizminde özellikle tesislerin ve kart sistemlerindeki yeniliklerin yanı sıra otellerde revizyonlar yaptık. Kentte, önümüzdeki yıl 2 ayrı beş yıldızlı otel yapılacak. Hatta yayla evi tarzında bir butik otelde düşünülüyor."

Almaz, kentin kış sporları alanında daha önce gerçekleştirilen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları 2011 (UNIVERSIAD) ve Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF 2017) ile deneyim sahibi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"UNIVERSIAD bizim ilk sınavımız oldu. Bana göre bu organizasyonu tesis adına çok çok iyi atlattık Ama ilk defa yaptığımızdan dolayı aksaklıklar olmuştur. Sonra EYOF başta olmak üzere birkaç uluslararası turnuva ya da küçük gençlik olimpiyatları gibi organizasyonlar yaptık. Bunlar bizim için birer tecrübe idi. Bunların hepsi hanemize birer kredi olarak yazıldı. Şimdi ise geldiğimiz noktada geçmişten çok çok iyi durumdayız. Şimdi kış olimpiyatlarını almak istiyoruz. Onu da yapacak kapasitemiz var. Çünkü buranın tesisleri, dağı, otelleri, pistleri ve halkı kış olimpiyatlarını yapacak seviyede."

- Sarıkamış da iddialı

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy da ilçede olimpiyatların yapılabileceği Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin yanı sıra 2 bin kişi kapasiteli 16 otelin bulunduğunu ifade etti.

Toksoy, Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden biri olan Cıbıltepe'nin kapasitesini daha da geliştirmek üzere çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Valiliğimizin girişimleri ile buraya master planı düşünüyoruz. Tüm dağları telesiyejle birbirine bağlamayı düşünüyoruz çünkü dağlar ve ormanların potansiyeli buna müsait. Yapılacak mekanik tesisler ile Sarıkamış'ı dünyanın en güzel kayak merkezlerinden biri yapacağız. Yeni telesiyejler, pistler, gondollar ve dağları birbirine bağlayan örümcek ağı yapacağız. Hatta kapasitemizi genişletip Kafkaslara açılmak istiyoruz."

Toksoy, bu yeniliklerin kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapmanın yanı sıra bölgeye de büyük katkısı olacağına işaret ederek, "Bunları yaptığımız zaman bütün bölgenin ekonomisine katkı sunacağız ve insanlarımız burada iş imkanı bulacak ve batıya göçü engellemiş olacağız." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.