Erzurum

Erzurum'da "Ahilik Haftası" kutlandı

14:08 20 Eylül 2017
Erzurum'da "Ahilik Haftası" kutlandı

Erzurum'da Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın Yakutiye Kent Meydanı'nda düzenlediği program Mehteran Takımının gösterisi sonrasında saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Programda konuşan Erzurum Valisi Seyfettin Azizioğlu, Anadolu'nun bir çok medeniyete ev sahipliğini yaptığını hatırlatarak Türk milletinin büyük kurumlara sahip olduğu sürece büyük devlet olma özelliğini de devam ettireceğini söyledi.

Büyük devlet olma vasfının kalıcı kurumlarla oluşabileceğini belirten Azizoğlu, "Bu coğrafyaya Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorlukları hakim olmuştur. Bunun en önemli nedeni ise büyük ve kalıcı kurumların oluşturulmasıdır. Bu kurumlardan biri de devletin ekonomik değerlerini düzenleyen Selçuklu'nun başlangıcından Osmanlı'nın sonuna kadar ekonomik yaşamını sürdüren ahilik kurumudur. Bu kurum tüm ekonomik faaliyetleri hakimiyetine almış ve belli kurallarla, köklü ve güçlü bir yapı olarak devam etmiştir." dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Rasim Fırat da ahilik teşkilatının Türk toplumunun ekonomik, sosyal ve kültürel alanda mesleki gelişimlerini koruyan bir yapı olduğunu söyledi.

Ahiliğin fakiri gözeten, çalışmayı ibadet sayarak dini ve ahlaki kuralları özümseyen bir kurum olduğunu dile getiren Fırat, "İş yeri sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Emeğin karşılığı çalışanın alın teri kurumadan ödenirdi. Bu uygulama sermayenin barışık olduğu bir model oluşturmuştur. Bundan bin yıl önce Türkler tarafından Anadolu'da kurulan bu kurumun günümüz iş dünyasında da gençlere vizyon, coşku ve cesaret kazandırması için tarihin tozlu raflarında unutulmasına izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

Erzurum Büyükşehir Belediye Bar Ekibinin oyunu ile devam eden program Trabzon Büyükşehir Belediyesi tiyatrosunun ahilik temalı sahneye koyduğu şet kuşatma oyunu ve Ahi pilavının dağıtılması ile son buldu.

Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mustafa Ilıcalı, Orhan Deligöz, AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz ve çok sayıda vatandaş katıldı.








YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.