Erzurum

"Sadece Doğu elini çekse Kuzey Irak tıkanır"

11:59 30 Eylül 2017
"Sadece Doğu elini çekse Kuzey Irak tıkanır"

YUNUS OKUR - Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) gayrimeşru referandumuyla ilgili, "Doğu Anadolu Bölgesi'nden Kuzey Irak'a en çok, sebze meyve gıda ürünleri ve inşaat sektörü gidiyor. Yani Doğu Anadolu Bölgesi Kuzey Irak'ı besliyor. Patatesi, soğanı, meyvesi, makarnası unuyla doğu besliyor. Bırak Türkiye'yi, Doğu Anadolu Bölgesi elini çekse her şeyleri tıkanır." dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği, Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD başta olmak üzere birçok ülkenin karşı çıktığı ve Irak Federal Mahkemesince "anayasaya aykırı" bulunan gayrımeşru referanduma tepkiler sürüyor.

Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı bölgeler arasında yer alan ve sebze, meyve, un, makarna gibi gıda ile inşaat sektöründen birçok ürünü Doğu Anadolu Bölgesi'nden karşılayan Irak'ın kuzeyi için nasıl adımlar atılacağı merak ediliyor.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, Irak'ın kuzeyindeki gayrimeşru referandumu ve bu süreçte yapılması gerekenleri AA muhabirine değerlendirdi.

- "Güçlensinler, demokrasiye dönsünler diye destek verdik"

DAİB Başkanı Şengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DAİB olarak her zaman bölge ile beraber sınır komşuların da kalkınmasını arzu ettiklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin de bölge ülkeleriyle kalkınma politikası yürüttüğünü ve bu anlamda hiçbir desteğini esirgemediğini hatırlatan Şengel, şöyle konuştu:

"Türkiye soydaşlarına gereken yardımları, ihtiyaçları karşılama hizmetini gerekir şekilde verdi. Tabii bunları verdik diye meşru olmayan bir referanduma da 'evet' deme şansımız yoktur. Türkiye Cumhuriyeti büyük, güçlü bir devlettir. Bu gücünü kalkıp suistimal edenlere de, hiçbir zaman taviz vermesi mümkün değildir. Tabii ki biz Kuzey Irak'ın yeniden yapılanması, yeniden büyümesi ve oradaki halkın refaha kavuşması için her türlü mücadeleyi verdik. Tüm işadamlarımız olsun, bölge ihracatçıları olsun gerekli hizmeti verdi. Bunu biz onların gayrimeşru referandum yapmaları için vermedik. Güçlensinler, demokrasiye dönsünler, Irak'ın bütünlüğünü bozmasınlar ki, Türkiye'ye komşu ülke olarak tehdit unsuru olmasınlar diye verdik."

- "Komşularımız refaha kavuşursa, biz daha refah yaşarız"

Şengel, Türkiye'nin her yönden çok güçlü ve kuvvetli bir ülke olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin bölge ülkelerini organize edebilecek güçte olduğunu bunu herkesin kabullendiğini belirtti.

Türkiye'nin bölge ülkeleri arasında en istikrarlı ülke olduğunu hatırlatan Şengel, "İnşallah Sayın Barzani bu düşüncesinden vazgeçer hem kendi halkını mağdur etmez, hem de kendisini ziyana sokmaz. Biz hep şu fikri savunduk. Evet, biz kalkınmalıyız. Türkiye kalkınmalı, sonra Doğu Anadolu Bölgesi kalkınması lazım. Ama bu kalkınma arasında İran, Nahçivan, Gürcistan, Azerbaycan, Irak ve Suriye'nin kalkınmasına da destek veriyoruz ki etrafımızdaki komşularımız refaha kavuşursa, biz daha refah yaşarız. Bizim mantığımız bu." diye konuştu.

- "İleride emperyalist ülkeler bunu tetikleyecektir"

İnsanları ırk, din ve mezhep ayırımı yapmaksızın eşit tuttuklarını vurgulayan Şengel, herkesin refaha kavuşmasını istediklerini aktardı.

Bölgede ticaret ve ekonomi geliştiğinde bölgenin huzura kavuşacağını söyleyen Şengel, konuşmasına şöyle devam etti:

"Oradaki Kürtler, Türkmenler, Araplar hepsi soydaşımız, hepsi kardeşimiz. Biz bir ayırım yapamayız. Bizim bölgemizde yaşayan kardeşlerimizde de böyle bir sıkıntı olma şansı da yok. Yoksa bizim soydaşlarımızla hiçbir endişemiz yok. Biz soydaşız etle tırnak olmuşuz."

- "Doğu Anadolu Bölgesi elini çekse her şeyleri tıkanır"

Şengel, Kuzey Irak'ın birçok hayati ihtiyacını Doğu Anadolu Bölgesi'nden karşıladığını aktararak, Irak halkının mağdur olmasını istemediklerini ifade etti.

Türkiye'nin ürünlerine her zaman pazar bulabildiğine işaret eden Şengel, şunları kaydetti:

"Biz istiyoruz ki Irak'taki halk mağdur olmasın. Kuzey Irak'ın ticareti bizi etkilermiş, hiç etkilemez. Yani Rusya ile uçak kırizinde çok şey dediler. Ne oldu, hiçbir şey olmadı. Daha iyi dünya pazarlarına açıldık, daha çeşitli pazarlar bulduk. Şimdi de bu pazarları buluruz, bizi etkilemez. Ama etkilenecek olan Kuzey Irak halkıdır. Bizler de soydaşlarımızı kardeşlerimizi mağdur etmek istemeyiz. İnşallah Barzani aklını başına alır, geri adım atar hiç bu işlere gerek bile kalmaz. Doğu Anadolu Bölgesi'nden Kuzey Irak'a en çok sebze meyve gıda ürünleri ve inşaat sektörü gidiyor. Yani Doğu Anadolu Bölgesi Kuzey Irak'ı besliyor. Patatesi, soğanı, meyvesi, makarnası unuyla doğu besliyor. Bırak Türkiye'yi Doğu Anadolu Bölgesi elini çekse her şeyleri tıkanır. Ama biz çekelim demiyoruz. Hepsi bizim kardeşimiz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.