Erzurum

Erzurum'daki "yasa dışı dinleme" davası

18:14 02 Kasım 2017
Erzurum'daki "yasa dışı dinleme" davası

Erzurum'da, "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin, aralarında eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile "böcek davası" hükümlüsü, eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın da bulunduğu 20 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanık Ferdi Kaldı ile sanık avukatları hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan, Seydişehir T Tipi Cezaevinde bulunan Hasan Altıntaş ve Sincan 1 Nolu L Tipi Cezaevindeki Yücel Bilgiç ile Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kuruldu.

Cumhuriyet savcısı, mütalaasında tutuklu sanıklardan Altıntaş'ın etkin pişmanlık kapsamında verdiği bilgiler ve tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine, diğer sanıklar Serdar Doğan ve Yücel Bilgiç'in tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Sanık Kaldı, savunmasında, hakkında beyanda bulunan tanık O.B'nin çelişkili beyanları olduğunu ileri sürdü.

Tanık O.B'nin kendisi hakkında sohbetlere katıldığı yönündeki beyanının doğru olmadığını öne süren Kaldı, şunları ifade etti:

"Tanık O.B. kendisini kurtarmak adına beyanlarda bulunmuştur. Sohbetlerde bulunduğum söyleniyor ama kiminle, ne zaman ve nerede katıldığım söylenmiyor. Bu da soyut beyan olduğunu gösteriyor. Örgütle bir bağlantım yoktur. Tanık beyanları dışında örgütle bağlantılı olduğuma yönelik delil bulunmamaktadır. Bank Asya'ya yatırım amaçlı para yatırmıştım. Cumhurbaşkanımızın talimatı sonrasında bankadaki paramı çekerek başka bankaya yatırdım."

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Hasan Altıntaş ve Ferdi Kaldı'nın tahliyesine karar vererek eksiklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, "yasa dışı dinleme" iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında, 29 Aralık 2014'te Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Bolu ve Düzce'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç ve eski başkomiser Aslan Kartal gözaltına alınmıştı.

Savcılıkça hazırlanan 162 sayfalık iddianamenin kabul edilmesiyle, Uçak ile emniyet amirleri Doğan, Aktürk, Bilgiç ve başkomiser Kartal ile Romanya'da yakalanan Sedat Zavar ile diğer 14 sanık hakkında, "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi", "kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği", "suç uydurma", "suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçlarından 25 yıldan 130 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Yargılama aşamasında sanıklardan Serdar Doğan, Hüseyin Topal, Mehmet Gökçe, Serdar Aydın, Yusuf Çilingir, Serdar Erkan, Cengiz Çiçek, Kenan Kılıç, Aslan Kartal, Yücel Bilgiç, Gürhan Koca ve Hasan Altıntaş'ın, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) gizli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı oldukları tespit edilmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.