Erzurum

Akademisyen ve yazar Okay anıldı

18:31 20 Ocak 2018
Akademisyen ve yazar Okay anıldı

Erzurum'da "Hocaların Hocası" olarak bilinen akademisyen ve yazar Prof. Dr. Mehmet Orhan Okay, vefatının birinci yılında düzenlenen panelle anıldı.

Atatürk Üniversitesi Mavi Salon'da Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzurum Şubesince düzenlenen panele üniversitenin eski öğretim üyesi Okay'ın öğrencileri ve sevenleri yoğun ilgi gösterdi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelde Okay'ın hayatını anlatan sinevizyon gösterisi yapıldı.

TYB Erzurum Şubesi Başkanı Muhammet Hanefi İspirli yönetimindeki panelde, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Gündüz, Okay'ın öğrencisi olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Okay'ın, "Hocaların Hocası" olduğunu belirten Gündüz, "Okay ile ilgili bugüne kadar gerek sağlığında gerek vefatından sonra çok toplantılar yapıldı. Okay için ne kadar toplantı yapılsa azdır çünkü Okay'ı tanıdıkça hem insanı seveceğiz hem ondan çok şey öğreneceğiz hem de onun yolunda gitmenin ne kadar önemli olduğunun bilincine varacağız." dedi.

Gündüz, Okay ile 1972 yılında tanıştığını dile getirerek, daha sonra Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesindeki öğrencilik yıllarında Okay'ın öğrencisi olduğunu anlattı.

Okay'ın derslerdeki davranışlarından çok etkilendiğine dikkati çeken Gündüz, şöyle konuştu:

"Orhan Okay Hocamızın her zaman derslerinde hatırladığım ve özendiğim pek çok etik davranışından önde gelenlerden birisi, bildiklerini paylaşmadaki cömertliği, insana verdiği değeri, öğrencileriyle kurduğu sıcak ve rahat iletişimdi. Okay, öğretim yöntemi olarak benimsenen dikte ettirme yöntemini uygulamayan ender hocalarımızdan biriydi. Tüm derslere koltuğunun altında ve çantasında o günün dersiyle ilgili kitap ve periyodik malzeme ile gelir, sürekli ayakta durur ve tahtaya çizimler yaparak anlatımlarında uygulamak istediklerini yazarak anlatırdı.

Sık sık temel kaynaklara yönelmemizi öğütlerdi. Sınavlarda anlatılanları farklı kaynaklarda desteklemek, en çok beklentileri arasındaydı, bu tavrıyla öğrenciyi araştırma ve okumaya yönlendiriyor, bir yandan da farklı kaynakları okumaya teşvik ediyordu."

Gündüz, Okay ile anılarını aktararak, bütün öğrencilerin sevgisini kazandığını kaydetti.

Okay'ın kendisine danışanlarla bütün deneyimlerini paylaştığını vurgulayan Gündüz, Okay'ın en sevdiği işlerden birinin de öğrencilerini mektupla ya da yüz yüze konuşarak okumaya ve araştırmaya teşvik etmesi olduğunu söyledi.

Panel, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Osman Gündüz, Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek ve TRT Erzurum Radyosu Müdürü ve TYB Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Bingöl'ün konuşmalarıyla sona erdi.

Panele AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Koçan, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.