Erzurum

Çöpten atık toplayan akademisyenin "çerçeve" hobisi

11:33 07 Mart 2018
Çöpten atık toplayan akademisyenin "çerçeve" hobisi

SİNAN AYDIN - Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürsoy Solmaz, çöpten topladığı karton ve atık malzemeleri değerlendirmek amacıyla yaptığı çerçeveleri çektiği fotoğrafları sergilemek için kullanıyor, bazılarını da hediye ediyor.

Hobi olarak başladığı fotoğrafçılığı zamanla ilerleterek sergiler açan Gürsoy Solmaz, maliyeti düşürüp çevre kirliğini önleyerek geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla farklı bir yola başvurdu.

Solmaz, derslerden arta kalan zamanlarında 10 yıldır kampüs alanı ve yakın semtlerdeki çöplerden karton, ahşap malzeme ve eskimiş lastik paspas topluyor.

Temin ettiği malzemeleri fakültedeki odasına götürerek çektiği doğa, manzara ve insan fotoğraflarına boyutlarına göre kısa sürede çerçeveler yapan Solmaz, bunları da fakültenin koridorlarında sergileyerek öğrencilerin ve mesai arkadaşlarının beğenisine sunuyor.

- "Geri dönüşüme katkı için çöpten malzeme topluyorum"

Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topladığı atık malzeme ve kartonlardan 5 dakikada çeşitli boyut ve renklerde çerçeveler yaptığını ve fotoğraflarını da bunların içine yerleştirdiğini belirtti.

Bugüne kadar bine yakın çerçeve yaptığını aktaran Solmaz, "Fotoğraflarımın çerçeve maliyetini en aza düşürmek için böyle bir yola başvurdum. Geri dönüşüme katkı olsun diye de atık malzemeleri çöpten topluyorum. Amacım bunu yaparken gençlere ve çevremdekilere yol gösterici olmak, onları yönlendirmek. Bu şekilde hem uğraşımızı zenginleştirmiş oluyoruz hem de o zenginliğimizi üretime çeviriyoruz." dedi.

Solmaz, en büyük hobisinin fotoğraf çekmek olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Paspastan çerçeve yapmak evde otururken aklıma geldi. Ortaya çıkardığım el sanatını sonraları geliştirdim. Karton malzemeyi ilk zamanlar dışarıdan alıyordum. Sonradan baktım ki bizim çöplerimizde istediğim boyutta ve her renkte karton var. Çöpten toplamaya karar verdim. Ahşaptan çerçeve yaptığım zamanlarda ahşap atıklarını da yine çöpten ya da üniversitemizin atölyelerinden temin ediyorum. Yaptığım çerçevelerin büyük bölümünü öğrencilerime ve arkadaşlarıma hediye ettim. Yılda bir veya iki defa çektiğim fotoğrafları yaptığım çerçevelerle bütünleştirip sergi açıyorum."

- "Milli ekonomiye faydalı iş yapıyorum"

Hem yeni bir el sanatı ortaya çıkardığını, hem de fotoğrafçılık hobisinin maliyetini sıfıra düşürdüğünü dile getiren Solmaz, şunları kaydetti:

"Her ne kadar çöp malzemesi gibi gözükse de, bu milli ekonomidir. Kartonu, paspası ve ahşap atıklarını alsam para ödemek zorunda kalacağım. Çöpten topladıklarımı yapacağım işte kullanacağım için aynı zamanda yararlı hale getirmiş oluyorum. Benim yapacağım iş ile ilgili geri dönüşüm oluyor. Bence milli ekonomiye faydalı iş yapıyorum. Öğrencilerime yaptığı el sanatını tavsiye ediyorum. Boş zamanlarını değerlendirmek isteyen ev hanımlarına, emeklilere, yaşlılara ve gençlere tavsiye ederim. Bu işi atölyeye ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz. Ülkemizde paspastan ve kartondan çerçeve yapmak belki biraz özgün bir çalışmadır dersem doğru olur.''

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.