Erzurum

Erzurum'da "100'ümüz Bir Özümüz Bir" programı

18:08 09 Mart 2018
Erzurum'da "100'ümüz Bir Özümüz Bir" programı

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ve Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Erzurum'da "100'ümüz Bir Özümüz Bir" programı düzenlendi.

Cuma namazının ardından Narmanlı Camisi önünde bir araya gelen vatandaşlar, ellerindeki Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla mehteran ekibinin marşları eşliğinde İbrahim Erkal Kültür Merkezi'ne kadar yürüdü.

Kültür merkezinde devam eden programda, İstiklal Marşı ile Azerbaycan Milli Marşı, ardından iki ülke arasındaki kardeşliği anlatan şiirler, türküler okundu.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, burada yaptığı konuşmada, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucusu Mehmed Emin Resulzade'nin "bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez" sözünü hatırlattı.

Resulzade'nin bahsettiği bayrağın, Azerbaycan Türklerinin özgürlüğünü ve hürriyetinin nişanı olarak halen özgürce dalgalandığını ifade eden Azizoğlu, şöyle konuştu:

"Çok büyük oyunlarla karşı karşıyayız. Bizi kimse teslim alamayacak. Dünyanın bütün orduları, tankları, uçakları, gemileriyle beraber üzerimize gelseler, bütün mazlum milletlerin tek istinatgahı olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve bu büyük aziz Türk milletini hiçbir müstevli esir edemeyecektir, bunu bütün dünya böyle bilsin. Çünkü bu topraklar, dünyadaki bütün mazlumların tek istinatgahıdır. Bu topraklar, bütün ezilmiş milletlerin, kırılan, dökülen, hor görülen, yıkılan, yakılan, öldürülen bütün mazlumların tek sığınağıdır. Allah bu Anadolu toprağı üzerindeki ay yıldızlı bayrağı dalgalandırdığı sürece bilesiniz ki, dünyadaki bütün mazlum ve mağdur milletlerinin koruyucusu ve kollayıcısı bu büyük millet ve devlet olacaktır."

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva da Azerbaycan ile Anadolu Türklerini birbirinden ayırmadığını belirtti. Tarihe bakıldığında Erzurum'un Türklerin önemli kalesi konumunda bulunduğunu dile getiren Paşayeva, "Bu programın adı '100'ümüz Bir Özümüz Bir', ben belediye başkanımıza rica edeceğim önümüzdeki yıl bu programı yine yapalım ve ismini '101'imiz Bir, Özümüz Bir' bırakalım. Her iki milli marşımızı beraber okuyamayan adamlar da buraya gelmesin diyeceğim. Biz her zaman 'bir millet, iki devlet' diyoruz, demek ki bu marşın ikisi de bizim marşımızdır. Her iki marşı da bizler severek ve yürekten okuyacağız. Çünkü bu marşlarımızın ikisi de mürekkeple değil on binlerce şehidimizin kanıyla yazılmış." diye konuştu.

Paşayeva, Zeytin Dalı Harekatı'nda mücadele eden Mehmetçiklere de selam göndererek, şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifa diledi.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Azerbaycan ile iki ayrı devlet olunsa bile yüreklerin bir ve beraber olduğunu, Azerbaycan ile her vesileyle her zaman bir ve beraber olacaklarını söyledi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de Bakü'ye Ankara'dan daha yakın olduklarını ifade ederek, iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağların önemine işaret etti. Sekmen, iki ülke arasındaki bağların, dostlukların devamı için gayret gösteren herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından katılımcılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ile ilgili düşüncelerini anlattığı konuşma dinletildi.

Alanında uzman profesörler tarafından Azerbaycan'ın kuruluşu ve Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşu hakkında bilgilerin verildiği programa, AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Azerbaycan'dan bazı bürokratlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.