Erzurum

"Erzurum'a Türk Dünyası Kültür Başkenti olmak yakışır"

14:09 21 Mart 2018
"Erzurum'a Türk Dünyası Kültür Başkenti olmak yakışır"

Ertaş, üç sene içerisinde hedeflerini gerçekleştirmek için şehirde ortak hedef ve bilincin de gelişmesi gerektiğini ve hedeflerine ulaşılması durumunda tüm Türk dünyasının gözünün Erzurum'un üzerinde olacağını kaydetti.

Türkiye Dil ve Edebiyatı Derneği (TDED) Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, "Erzurum Türkün yoludur, yordamıdır, kervanında taşıdığı kıymetlisidir, töresidir, cenk meydanıdır. Gerek tarihiyle gerekse yaşayan kültür varlıklarıyla Erzurum bugün Türk kültürünün en mücessem şehirlerinden ve mühürlerinden biridir. Bu durumda Erzurum'a Türk Dünyası Kültür Başkenti olmak yakışır." dedi.

Ertaş, yaptığı yazılı açıklamada, Erzurum'un birkaç sene içerisinde "Türk Dünyası Kültür Başkenti" adaylığı için girişimlere başlayacaklarını kaydetti.

Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünün coşkuyla yaşandığını ve Türkistan'ın Anadolu'ya açılan kapısı olduğunu bildiren Ertaş, "Erzurum'un tarihi misyonu Erzurum'u Türk kültürünün doğal başkentlerinden biri yapmıştır." ifadesini kullandı.

"Erzurum bizim Türkistan dediğimiz, Avrupalı'nın Asya dediği ana yurdumuzdan gelen yolların kesiştiği bir kavşaktır" diyen Ertaş, şunları kaydetti:

"Erzurum Türkün yoludur, yordamıdır, kervanında taşıdığı kıymetlisidir, töresidir, cenk meydanıdır. Gerek tarihiyle gerekse yaşayan kültür varlıklarıyla Erzurum bugün Türk kültürünün en mücessem şehirlerinden ve mühürlerinden biridir. Bu durumda Erzurum'a Türk Dünyası Kültür Başkenti olmak yakışır. 2012'den beri Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından sırasıyla Astana, Eskişehir, Kazan, Merv, Şeki, Türkistan ve 2018'de Kastamonu'yu Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmiştir. Erzurum'un da bu onuru yaşaması için valilikle, belediyelerle, üniversitelerle ve STK’lerle görüşmeler yapıp, gerekirse bir çalıştay düzenleyip şehir olarak konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na taşımamız gerekiyor. Türk dünyasıyla ilgili tecrübeleri ve lobisi olan EkoAvrasya derneğinin de desteğini alarak bu hayırlı iş için düşman işgalinden kurtuluşumuzun 100. yılında ilk girişimimizi yapacağız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.