Erzurum

Erzurum'da "Bilgi, Ahlak ve Üniversite" konulu konferans

16:59 21 Mart 2018
Erzurum'da "Bilgi, Ahlak ve Üniversite" konulu konferans

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam medeniyetinde bir çok büyük alimin yetiştiğini belirterek, "Her asırda çok büyük alimler yetiştirmiş medeniyetin insanlarıyız. Dünyanızı şahıslar üzerine bina etmeyiniz. Baki hakikatler, fani şahıslar üzerine bina edilmez." dedi.

Görmez, Atatürk Üniversitesince 15 Temmuz Milli İrade Salonu'nda düzenlenen "Bilgi, Ahlak ve Üniversite" konulu konferansta yaptığı konuşmada, bilgi, ahlak ve üniversitenin insan hayatında önemli yeri olduğunu hatırlattı.

Bilgi ve ahlakın birbiriyle bütünleşen iki kavram olduğunu ifade eden Görmez, "Bilgiye atfettiğimiz değer ile başka medeniyetlerin atfettiği değer arasındaki farkı çok iyi bilmeliyiz. Bilgi sadece malumat yığını değildir. Bilgi değere, var oluşumuzun gayesine, gerçek anlamda insanlığımıza ulaştırıyorsa, hakikate götürüyorsa bilgidir. Bilgi sadece insanın yer yüzünde yaşantısını kolaylaştıran bir veri değildir, bilgi değer yüklü kavramdır." diye konuştu.

Görmez, Müslümanların, İslam tarihinde yaptığı en büyük yanlışlardan birisinin ilmi parçalamak olduğunu belirterek, ilmin bütünlüğünün bozulmaması gerektiğini vurguladı.

- "Akli ilimler ile nakli ilimleri cem etmeliyiz"

İlmin bir bütün halinde ele alınmasını isteyen Görmez, "Akli ilimler ile nakli ilimler, tabii ilimler ile dini ilimlerin ayrılması medeniyetimizin kırılma noktalarından olmuştur. Medeniyetimizde bilgiyi parçalamak doğru değildir. Akli ilimler ile nakli ilimleri cem etmeliyiz. Allah'ın kitabındaki ayetleriyle kainata yerleştirdiği ayetleri ayırmamalıyız. Bilgiye sadece güç olarak bakmak da doğru değildir. Bilgi ahlak ve sorumluluktur. Dinimizde bilginin kaynağı, her şeyi bilen, alim olan Rab'bimizdir." ifadelerini kullandı.

Görmez, Müslümanların ikinci bir hatasının şahıs merkezli okumalar olduğunu dile getirerek, herkesin şahıs merkezli okumalardan uzak durmasını tavsiye etti.

- "Dünyanızı şahıslar üzerine bina etmeyiniz"

İslam medeniyetinde bir değil bir çok büyük alimin yetiştiğine dikkati çeken Görmez, şunları kaydetti:

"Her asırda çok büyük alimler yetiştirmiş medeniyetin insanlarıyız. Dünyanızı şahıslar üzerine bina etmeyiniz. Baki hakikatler, fani şahıslar üzerine bina edilmez. Hakkı merkeze alarak okuyun ve çok okuyun. Dünyada en kolay işlerden biri bilgiye ulaşmak oldu. Üniversitenin bize kazandıracağı şey ise bilgiye ulaşmak değil, doğru ile yanlış bilgiyi bize göstermesidir. Bunu yaptığı zaman artık üniversite görevini ifa etmiş olur. Bugün bilgiye hükmeden, bilgiyi yöneten de Müslümanlar değil. Sadece Google, Vikipedi gibi mecralarda dünyadaki bilgi varlığı yönetiliyor. Üniversitelerin ürettiği bütün bilgiler, bir yerden sonra o dijital dünyanın yönetimine veriliyor. Üniversiteden alacağımız en önemli özellik; hangi bilgi doğru, hangi bilgi yanlış olmalı."

Konferansa, Atatürk Üniversitesi Rekörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Hüseyin Koçan, Erzurum Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda din adamı ile vatandaş katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.