Eskişehir

Almanya Ekonomi Konseyi Türkiye Sempozyumu

17:45 27 Kasım 2015
Almanya Ekonomi Konseyi Türkiye Sempozyumu

Almanya Ekonomi Konseyi Türkiye Sorumlusu Selim Kuzu, "Dünya artık çok hızlı gelişiyor. Bu gelişmeyi hepimiz izliyoruz. Yetişebilmemiz için çok daha profesyonel, koordinasyon merkezleri üzerinden hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi.

Kuzu, Eskişehir Valiliği, Sanayi Odası ve Anadolu Üniversitesinin (AÜ) ev sahipliğinde Salon 2009'da düzenlenen Almanya Ekonomi Konseyi Türkiye Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, konseyin yapısı hakkında bilgi verdi.

Son yıllarda dünyada havacılık ve savunma sanayisi ile raylı sistemlerde ciddi gelişmeler yaşandığını belirten Kuzu, şunları kaydetti:

"Hiçbir ülke, teknolojiye sahip olmasına rağmen kendi başına yüzde 100 sonuca ulaşamıyor. Almanya'nın ciddi anlamda teknolojisi, makinesi, mühendisi var ancak pazarda yüzde 100 başarıya ulaşamıyor, işbirliği arayışı içinde. Rekabetçi olabilmenin kuralları küreselleşme ile değişti. Üretim, lojistik ve pazar dengesi artık başarıları dengeliyor. Sadece teknoloji değil. Tabii ki bu gibi işbirlikleri kalifiye elemen, bilgi ve altyapı gerektiriyor."

Kuzu, üniversiteler ve sanayicilerin bir arada çalışmasının önemli olduğunu dile getirerek, "Dünya artık çok hızlı gelişiyor. Bu gelişmeyi hepimiz izliyoruz. Yetişebilmemiz için çok daha profesyonel, koordinasyon merkezleri üzerinden hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum. Almanya Ekonomi Konseyi'nde olduğu gibi, sanayi ile siyasetin bir araya gelip belli stratejik planların birlikte tasarlanması gibi" ifadelerini kullandı,

- "Gelecekte yatırım için Türkiye'yi hedefleyen birçok iş adamı var"

Almanya Ekonomi Konseyi Alman­ Türk Ekonomi ve Çalışma Komisyonu Başkanı Aygül Özkan ise bu sempozyumun Almanya Ekonomi Konseyi'nin Almanya dışında yaptığı ilk sempozyum olduğunu söyledi.

Özkan, 1990'lı yıllarda 500 Alman yatırımcının Türkiye'ye yatırım yaptığını, bugün ise 6 bin yatırımcıya ulaşıldığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Bunun yanında gelecekte yatırım için Türkiye'yi hedefleyen birçok iş adamı var. Türkiye genç nüfusuyla önemli bir piyasadır. Ayrıca stratejik konumu çok önemlidir. Almanya ve Türkiye arasında her ne kadar siyasi görüşlerde çalkantılar olsa da iş adamlarının, girişimcilerin iki ülke arasında köprü kurması gerektiğini düşünüyorum. İş adamları siyasilere ekonomiyi, siyasetçiler de iş adamlarına siyaseti anlatmalıdır. Almanya'da önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 135 bin KOBİ şirketi, işletmeleriyle ilgilenecek kişileri arıyorlar. Çünkü devredecekleri kimseleri yok."

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da geçmişe uzanan bir ortaklık ve dostluğun bulunduğu Almanya ile geleceğe yönelik derinlikli ilişkilerin kurulmasının önemli olduğunu bildirdi.

Tarihte bir başarı örneği olarak yer alan Hicaz Demiryolu Projesi ile Türk-Alman işbirliği kültürünün temellerinin sağlam bir şekilde atıldığına dikkati çeken Tuna, "Dünyada, sınırdaş ülke olmayıp da çok güçlü ekonomik ve ticari bağlara sahip ender ortaklıklarından biri Türkiye-Almanya ortaklığıdır. Almanya yıllardır Türkiye'nin en büyük alıcısı ve tedarikçisi olmuştur. İki ülke arasında etkin bir ticaret yapılmaktadır" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.