Eskişehir

İTÜ'lü öğrenciler İngiltere'de elektrikli "Caretta" ile yarışacak

11:27 07 Şubat 2016
İTÜ'lü öğrenciler İngiltere'de elektrikli "Caretta" ile yarışacak

EMRAH YAŞAR - İstanbul Teknik Üniversitesiden (İTÜ) 30 kişilik öğrenci grubu, İngiltere'nin başkenti Londra'da 30 Haziran'da düzenlenecek "Shell Eco-Marathon Yarışması"na katılmak için projelendirdikleri; tasarım, mekanik ve elektronik aksam ile yazılımını yaptıkları "Caretta" adlı elektrikli aracın yüzde 70'ini tamamladı.

Teknik dokümantasyon ve çalışmaları ile jüri onayından geçip, yarışmaya katılmaya hak kazanan öğrenciler, bu araç ile 29 ülkeden 3 binden fazla öğrenci ve 200'den fazla takım arasında en iyiler içinde yer alma mücadelesi verecek.

Elektrikli otomobil projesi takım kurucusu Saffet Erde Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin Makine Mühendisliği Bölümü'ndeki arkadaşları ile eğitim süreleri içerisinde okul ve ülke için bir şeyler üretme fikrinden yola çıkarak çalışma yaptıklarını ve elektrikli otomobil üretmek için proje geliştirdiklerini belirtti.

Çevreci elektrikli otomobillerin, 2020 yılından itibaren yaygınlaşacağını vurgulayan Turan, üniversitenin proje için ayırdığı belli bir bütçe olduğunu ancak bu tutarın kendilerine yetmediğini söyledi.

Turan, proje sürecinde, ailelerinin gönderdiği harçlıklar ve yemek paralarını dahi kullanarak, dünya çapında bir aracı üretmek için kolları sıvadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Sonuçta, Shell Eco-Marathon Yarışması'na katılmaya karar verdik. Çocukluk yıllarından bu yana araç modelleri çizimiyle uğraşan ve Mimarlık Fakültesinde eğitim gören bir arkadaşımız aracın tasarımını yaptı, Makine Mühendisliği mekanik aksamlarını, Elektrik, Elektronik, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliğindeki arkadaşlarımız ise elektronik aksamları ile ilgili çalışma yürüttü. Aracın yazılımını kendimiz üstlendik. Yarışmaya başvuran takımlar arasından teknik dokümantasyonumuz ve çalışmalarımız, başarı ile kabul alarak jüri onayından geçti. Faz 1 ve Faz 2'yi başarı ile geçerek yarışmaya hak kazandık ve resmi davet aldık. Üretimimiz tamamlandığında 29 ülkeden 3 binden fazla öğrenci ve 200'den fazla takımın yer alacağı Londra'da 30 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek yarışmada en iyiler arasında yer almak için çalışacağız."

- İş adamlarından projeye destek

Projede 30 kişinin yer aldığını, bu kişilerin 3'üncü sınıf öğrencileri olduğunu ifade eden Turan, mezun olduktan sonra projenin devam etmesi için, alt sınıflarda okuyan öğrencilere de eğitim verdiklerini, bu şekilde devamlılık sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

Turan, projeyi gerçekleştirirken, ticari olmaması nedeniyle sponsor ve hayırsever vatandaşların yardımlarını aldıklarını belirterek, bu kapsamda Eskişehirli iş adamları Cemalettin Sarar ve Şenol Ilgaz'ın projeye maddi destek sağladıklarını bildirdi.

- "Aracımızın yüzde 70'i tamamlandı"

Aracın model yapım işleminin tamamlandığını ve kalıp dökme işleminine başlayacaklarını, karbonfiberden üretecekleri aracın daha sonra testlerine başlayacakları anlatan Turan, zamanla yarıştıklarını vurguladı. Turan, şöyle devam etti:

"Aracımızın yüzde 70'i tamamlandı. Bundan sonra elektrik motorunun alınması. Projenin hedefleri arasında yer alan elektrikle çalışan, en az enerji ile en fazla yol giden otomobil üretmek. Dünya ve ülke genelinde düzenlenen yarışmalarda başarı kazanıp, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz ve bunu başaracağımıza yürekten inanıyoruz. Çevreci bir proje yaptığımız için aracımıza nesli tükenen bir canlı olan 'Caretta' ismini verdik. Carettaların iki özelliği var; bunlardan ilki günde bir kez su yüzüne çıkıp oksijen alarak tüm günlerini suyun altında geçiriyorlar. Bir günü en az enerji ile en verimli bir şekilde geçiriyorlar. Bu bizim için bir ilham kaynağı oldu. İkincisi ise carettaların kabuğu çok sert olduğundan denizde yırtıcılara karşı hayatta kalmalarını sağlıyor. Karbonfiberle yaptığımız aracın güvenliği söz konusu canlılarına benziyor.

Turan, ayrıca kendilerine atölye imkanı sağladığı için iş adamı ve ralli pilotu Levent Gür'e teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.