Eskişehir

Sokak ve barınaklar "Cins Köpek"lerle dolu

15:43 23 Şubat 2016
Sokak ve barınaklar "Cins Köpek"lerle dolu

Eskişehir sokak ve barınakları, kentte yaşayan vatandaşların bir hevesle aldığı fakat bakımının zorluğundan dolayı sokağa terk ettiği cins köpeklerle dolu.

Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü Hayvan Sağlık Merkezi Sorumlusu Murat Özdemir AA muhabirine yaptığı açıklamada, barınaklarında çok sayıda cins köpeğin olduğunu söyledi.

Özdemir, aralarında Alman Kurdu, Sibirya Kurdu gibi cins köpeklerinde olduğunu ve bu köpeklerin çoğunluğunu Golden Retriever cinsi köpeklerinin oluşturduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Şu anda barınağımızda Golden, Tazı, Kırma Çoban köpeklerimiz var. Akbaş yavrularımız var. Bu köpekler genellikle ülkemizde yüksek rakamlara satılan cinste olmasına reğmen bir hevesle alınarak sokaklara bırakılıyor. Biz kurum olarak elbette elimizden geleni yapıp sokak hayvanlarına sahip çıkıyoruz. Fakat bu köpekleri bizden sahiplenmek adına talepte bulunan vatandaşlara ücretsiz verdiğimizi de ifade etmek isterim.”

Tek başına kalan öğrencilerin, oyuncu bir köpek türü olan Golden Retriever cinsi köpekleri satın aldıklarını fakat bu köpekleri giderken terk ettiklerini ya da barınaklarına bıraktıklarını dile getiren Özdemir, “Hayvanların insanlarla çok iyi dostlukları oluşuyor. Elbette onları sevenler olduğu kadar sevmeyenler de var. Genelde de korktukları için sevmiyorlar. Sokaklarımızda korkulacak köpeklerimiz yok. Ekiplerimiz 24 saat sokaklarda geziyor. Sıkıntılı olan köpekleri anında alıyoruz. Hayvanlara sevgiyle yaklaşırsak, hayvanlar bizlere zarar vermez. İnsanlar hayvanlara karşı bir adım ilerlerse, onlar on adım insanlara gelecekler. Korktuğumuz hayvanlar bizleri gerektiğinde koruyacaklardır” diye konuştu.

-“Kış günlerinde sokak hayvanlarını besliyoruz”

Hayvan Sağlık Merkezi olarak dışarıdaki başı boş sokak hayvanlarına müdahalelerde bulunduklarını, hayvan severlerin bildirdikleri köpekleri barınaklarına aldıklarını ifade eden Özdemir, “Hayvanların kısırlaştırılma işlemlerini yapıyoruz. Ondan sonra rehabilite ediyoruz. Hasta olan hayvanların tedavilerini uyguluyoruz. Sahiplendirebildiklerimiz oluyor. Sahiplendiremediklerimizi ise kanun gereği almış olduğumuz bölgelere bırakıyoruz. Bunun dışında, kış günlerinde sokak hayvanlarını, yaban hayvanlarını besliyoruz. Geçen sene hayvanları beslemek için 100 bin ekmek dağıttık. Hayvan severlerimiz ve Odunpazarı Belediye Başkanımız Sayın Kazım Kurt’ta dışarıda ki hayvanları beslemede desteklerini esirgemiyorlar” dedi.

Geçen yıl, bin 300 yetmiş hayvanın kısırlaştırılma işlemleri yapıldıktan sonra bunların 315 tanesinin sahiplendirildiğini söyleyen Özdemir, “Sahiplendirme yapılırken buradan daha önce hayvan sahiplenmiş olanlar, köylerde oturan vatandaşlar, elit tabakadan Golden türü köpekleri isteyen arkadaşlar var. Biz hayvanlarımızı isteyen vatandaşlarla belli mülakatlar yaptıktan sonra köpek besleyebileceğine, bakabileceğine inandıklarımıza sahiplendirme yapıyoruz. Sahiplendirme yaptığımız yerlerde ki hayvan sever arkadaşlarımıza da kontrol etmeleri için bilgilerine danışıyoruz. Ekibimizin ve hayvan sever arkadaşlarımızın onay verdikleri şahıslara sahiplendirme yapıyoruz” diye konuştu.

Sahiplendirdikleri hayvanların aşılarını yaptıklarını, aşılarını takip ettiklerini, karnelerini verdiklerini ve hayvan severlerin kendileriyle ortak çalıştıklarına vurgu yapan Özdemir konuşmasını şöyle tamamladı:

“Hayvan severler bakım ve hastalık sürecinde bize yardımcı oluyorlar. Kaza geçirmiş kedi ve köpeklerin haberini onlardan alıyoruz. Bizde elimizden geldiğince bu hayvanların tedavisini yapmaya çalışıyoruz. Barınağımızdaki köpek sayılarımız değişiyor. Toplama ekiplerimiz küpesiz köpeklere denk geldiklerinde bu hayvanları alıyorlar. Bir gün 10 köpek barınağımıza misafir oluyorsa yarın bu sayı 20 ye çıkabiliyor. Bu köpekleri aldığımızda ilk olarak kısırlaştırma operasyonu yapıyoruz. Kısırlaştırma süresi bittikten on beş gün sonra sahiplendiremediğimiz köpekleri bölgelerine geri bırakıyoruz.”

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.