Eskişehir

Tarihi değirmen teknolojiye direniyor

15:41 28 Şubat 2016
Tarihi değirmen teknolojiye direniyor

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Gürleyik köyündeki 300 yıllık su değirmeni, hem gelişen teknolojiye hem de zamana karşı ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Sayıları günden güne azalsa da Anadolu'nun çeşitli yerlerinde rastlanan çalışır haldeki su değirmenlerinden biri de Gürleyik köyündeki derenin üzerinde bulunuyor. 72 yaşındaki Bahattin Coşkun'un sahibi olduğu tarihi değirmeni, 3 kuşaktır aynı aile işletiyor.

Değirmenin, Gürleyik Deresi'nden gelen suyla çalıştığını anlatan Coşkun, "Değirmenin oluğuna, kanallarla su geliyor. Yukarıdaki oluktan akan tazyikli su, çarkı çeviriyor. Çark da bağlı bulunduğu mil sayesinde üzerinde bulunan kocaman taşı döndürerek buğdayı öğütüp, una dönüştürüyor. Su ne kadar tazyikli akarsa çark o derece hızlı döner ama biz dönmeyi savak denilen koldan ayarlarız. Bu çarkın hareketiyle, çarka bağlı olan değirmenin içindeki üst üste konulmuş iki yassı yuvarlak taştan, üstteki dönmeye başlar" diye konuştu.

- "Amerika'ya un gönderdim"

Su değirmenin 300 yaşında olduğunu ve kendilerine de dededen kaldığını anlatan Bahattin Coşkun, "Burada 9 yaşımdan beri, üçüncü kuşak olarak değirmencilik yapıyorum. Müşteri geliyor, bu günlerde biraz işlerimiz iyi. Eskisine göre müşteri az ama su değirmeninin ununun lezzetini bilenler geliyor. Nallıhan, Beypazarı, Güdül ve Mihalıççık'tan gelip un yaptıran müşterilerimiz var. Değirmencilik bize dededen, babadan intikal etti, onun için yapıyoruz. Ancak bizden sonra yapan olur mu, onu bilemem" ifadelerini kullandı.

Değirmende öğütülen unun farklı olduğunu söyleyen Coşkun, "Ben buradan kargoyla Amerika'ya bile un gönderdim. Nereden buldularsa telefon numaramı bulmuşlar, beni aradılar. Amerika'daki adreslerine kargoyla un gönderdim" dedi.

- 63 yıldır değirmende çalışıyor

Su değirmeninin öğüttüğü unun kıymetini bilenlerin çuvallarla buğdaylarını getirdiğini anlatan Coşkun, "Gelen müşterimizin isteğine göre un öğütülür. O yüzden biz de buna hassasiyet gösteririz. 63 yıldır değirmencilik yapıyorum. Allah ömür verdiği sürece de devam edeceğim. Şimdiki kuşakların değirmene ilgisi yok. Değirmenin çalışmasını merak ettikleri için bakmaya geliyorlar. Suyun çok olduğu bölgelerde su değirmenleri kurulsun. Ben de değirmen kuranlara yardımcı olurum, su değirmenlerinin sayısı artsın istiyorum. Bu değirmenlerin unları insanlar için ilaçtır, ilaç" diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.