Eskişehir

Kendisi gibi savaş mağdurları için mücadele ediyor

11:21 02 Haziran 2017
Kendisi gibi savaş mağdurları için mücadele ediyor

SİNAN BALCIKOCA - Eritre'de çıkan iç savaş sonucu Sudan'a göç eden ve 15 yıl mülteci olarak yaşayan Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa'nın eşi Tighereda Kulessa, 20 yıldır kendisi gibi savaş mağdurlarının daha iyi şartlarda yaşaması için mücadele ediyor.

Kulessa, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Eskişehir'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mülteciliğin tercih meselesi olmadığını söyledi.

Eritre'de 8 yaşına kadar mutlu bir yaşam sürdüğünü belirten Kulessa, "8 yaşıma kadar çok mutluydum fakat daha sonra ülkemden kaçtım ve 15 yıl Sudan'da mülteci olarak yaşadım. Çok güzel bir hayat sürerken kendinizi bir gün ülkenizde yaşananlardan dolayı mülteci olarak buluyorsunuz. Gerçekten kendi doğduğunuz büyüdüğünüz yerden ayrılmak çok zor bir şey. Doğuyorsunuz ve yarın önünüzde ne olacağını bilmeden bir yere sığınıyorsunuz. Biz uzun süre böyle yaşadık." diye konuştu.

"Mülteciler de insan. Her insan gibi hakları, özgürlükleri ihtiyaçları var." diyen Kulessa, "Bugün yaşananlar ölçüsünde bu insanların da haklarının olduğunu bilen biriyim. Bunun için mücadele ediyorum." ifadesini kullandı.

- "Ben her ülkenin içinde bir mücadelede oldum"

Kulessa, 1991 yılında ülkesine dönebildiğini ve bu açıdan kendisini şanslı olarak gördüğünü anlatarak, "İnşallah bu insanlar ileride kendi topraklarına dönebilirler ve kendi geleceklerini belirleyecekleri bir dünyanın peşinde olabilirler." dedi.

- "Bir mülteci diğer insanlarla aynı haklara sahip"

Eşi Karl Kulessa'nın görev yaptığı Kamboçya, Uganda, Pakistan, Makedonya, Rusya, Özbekistan ve Türkiye'de hep mücadele içinde olduğunu anlatan Kulessa, "Mülteci olmak bir kutunun içine sıkışmak değil. Bir mülteci diğer insanlarla aynı haklara sahip. Bunun bilincinde olmak gerekir. Eşimin Birleşmiş Milletler görevleri dışında sivil toplum örgütlerinde de gönüllü olarak çalışıyorum. Ben her ülkenin içinde bir mücadelede oldum." ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.