Bağcılar’dan Kazakistan’a Gönül Sofrası

Bağcılar Belediyesi kardeş Belediye olan Kazakistan’ın Almalı Belediyesi ile Almaatı şehrinde ortak iftar programı düzenledi.

Bağcılar’dan Kazakistan’a Gönül Sofrası
GİRİŞ 20.06.2016 15:18 GÜNCELLEME 20.06.2016 15:18

İki ülke arasında 10 yıllık gönül köprüsü kuran İftar Programı’nda dostluk, kardeşlik ve dayanışma mesajı verildi.

Bağcılar Belediyesi ile Kazakistan’ın Almalı Belediyeleri geleneksel hale gelen Gönül Sofrasında iki kardeş ülkenin insanlarını İftar Programı’nda buluşturdu.

İftar Programı’nda bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Kazaklar, Türkler ve Ahıska Türkleri birlikte iftar açmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Vefatının 850. yılında Hoca Ahmed Yesevi’yi rahmet ile andıklarını da belirten Çağırıcı, aynı zamanda Kazak halkının Doğu Türkistan'daki özgürlük mücadelesine yön veren Zuvka Batur’u da doğumunun 150. Yılında rahmetle andıklarını ifade etti. Kazakistan’ın 25. Bağımsızlık Yılını kutladığını da hatırlatan Çağırıcı, Türkiye’nin ilk tanıyan ülke olduğunu vurguladı.

“TÜRKİYE, KAZAKİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞINI TANIYAN İLK ÜLKE OLDU”

Almaata’da kurulan kardeşlik sofralarında Kazaklar, Türkler ve Ahıska Türkleri olarak bir araya geldiklerini kaydeden Çağırıcı, Türkiye’deki Ramazan coşkusunu 2006’da Kazakistan’a taşıdıklarını anlattı. Ata yurdu Kazakistan’da bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Çağırıcı, şöyle konuştu: “Aynı kültüre sahip kardeş milletleriz. Aynı ataların torunlarıyız. Geçmişimizden güç alarak Ramazan aylarında iftar sofralarında buluşarak dostluk köprüsü kuruyoruz.”

“KAZAKİSTAN’DA SOFRAMIZ ZENGİNLEŞİYOR”

Rahmet ve minnetle andıkları Hoca Ahmet Yesevi’den kalan miras zenginliğini değerlendirdiklerini de ifade eden Çağırıcı, Unesco’nun, 2016 yılını Hoca Ahmet Yesevi Yılı ilan ettiğini hatırlattı.  Çağırıcı, “Ayrı düşmemize rağmen aynı ili ve duyguyu taşıyoruz. Gelecek nesillere güzel miras bırakmak zorundayız. Yıllar sonra güzel dostluklar kuruyoruz.” dedi. 

Kazakistan’da artık camilerin dolduğunu iftar sofralarında ağırladıkları misafirlerin sayısının arttığını da ifade eden Çağırıcı ayrıca bu dostluk köprüsünün temellerini atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’e de şükranlarını sunduklarını sözlerine ekledi.

“İKİ KARDEŞ ÜLKE OLARAK DAYANIŞMA ÖRNEĞİ SERGİLİYORUZ”

Türkiye Cumhuriyeti Almaatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz ise iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin geliştiği bir döneme şahitlik yaptıklarını belirterek, her iki ülkenin de birlik ve beraberlik örneği göstererek önemli projeleri hayata geçirdiklerini vurguladı. Yılmaz, Ramazan ayında kurulan Gönül Sofrası’nda iftar yapmanın da ayrı bir anlamı olduğunu kaydetti.

Almalı Belediye Başkanı Estenov Jasulan ise Türkiye’den gelen heyeti mübarek Ramazan ayında ağırlamaktan mutluluk duyduklarını kaydetti. Her iki ülke halkının birbirlerini çok sevdiğini belirten Jasulan, “Yöneticiler olarak da bizler halkımızın istekleri doğrultusunda ikili ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Bu güzel ilişkilerimiz ekonomik, sosyal ve kültürel alanda devam ediyor. Her geçen gün daha da gelişiyor.” diye konuşuyor. 

“ÇAĞIRICI KAZAK KIYAFETİ GİYİNDİ”

İftar programının ilerleyen anlarında Kul Hoca Ahmet Yesevi Vakfı yetkilileri Başkan Çağırıcı’ya Kazakistan’ın yöresel kıyafetleri çapan ve kalpak giydirdi.

Programa AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk, Kazakistan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Sansızbey Kurbanov, Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, Bağcılar İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, Kul Hoca Ahmet Yesevi İlim ve İrfan Vakfı Başkanı Ahmet Zekai Yakşi, İş adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yetim çocuklar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL