Bankalardaki paralarınızı nasıl alabilirsiniz?

Bankalar tüketicilerden haksız ücretler kesiyor. Bunları geri almak zor değil. Ama bunun için bazı önemli konulara dikkat etmek gerekiyor.

Bankalardaki paralarınızı nasıl alabilirsiniz?
Bankalardaki paralarınızı nasıl alabilirsiniz?
GİRİŞ 23.11.2014 12:18 GÜNCELLEME 23.11.2014 12:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tüketicilerden her adımda para alan bankalara hukuk 'DUR' diyor. Son dönemde 60'dan fazla ücret alan bankaların bu soygununa BDDK el koymuş ama yinede 22 adet ücretin alınabilmesinin yolunu açmıştı. Büyük tepki çeken BDDK'nın bu kararı için Danıştay'a dava açıldı. Bütün bu gelişmeler yaşanırken tüketiciler de bankalardaki paralarını geri almayı sürdürüyor.

Bunun için başvurular kaymakamlıklardaki tüketici hakem heyetlerine yapılıyor. Hiçbir aracıya gerek duymadan siz de başvurunuzu kolayca yaparak paranızı geri alabilirsiniz. En çok alınan paralar kredi alırken ödediğimiz dosya masrafı, gereksiz yapılan sigorta ücretleri ve kredi kartı aidatlarında yoğunlaşıyor. 

BU YOLLARI İZLEYİN

Öncelikle ödediğiniz masrafla ilgili belgeleri toplayın. Bankalar kanun gereği bu belgeleri vermek zorunda. Bazı bankalar bunun için fahiş ücret istiyor. Bu parayı öderseniz de makbuzunu alın. 

Daha sonra iadeli tahahhütlü olarak bankanın genel müdürlüğüne bir dilekçe yazarak alınan masrafların geri ödenmesini talep edin. Bu çağrıya çoğu banka cevap vermiyor. Artık dava yolu açılmış demektir.

Belgelerinizle birlikte en yakın kaymakamlığa giderek tüketici hakem heyetine dilekçenizi verin. Dilekçenize belgelerinizin bir örneğini ve daha önce alınmış Yargıtay ve mahkeme kararlarını da ekleyin. Bankaya gönderdiğiniz yazıyla ilgili posta alındısını da ekleyin. 

Tüketici hakem heyeti kısa sürede kararını verecektir. Banka buna itiraz ederse konu bir üst mahkeme olantüketici mahkemesine gidecek ve oradan da büyük çoğunlukla lehinize karar çıkacaktır.

AÇIKGÖZLERE DİKKAT!

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, bazı "açıkgöz" kişilerin "danışmanlık şirketi" adı altında firmalar kurup, tüketici örgütlerinin ücretsiz yayımladıkları boş dilekçe örneklerini fahiş bedellerle satmaya başladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bunlar işi o kadar ileriye götürmüşler ki pervasızca radyolara, televizyonlara, internet sitelerine reklamlar vermekte hatta tüketicilerin e-postalarına, cep telefonlarına reklam mesajları göndermek suretiyle boş dilekçe pazarlaması yapmaktadırlar. Bu dilekçeleri 50 ile 200 lira arasında satmaktadırlar. Bu tür ilan ve reklamların Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Başkanlığı tarafından yasaklanması gerekmektedir."

Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin kredi kullanımlarında bankalarca dosya masrafı, komisyon ve istihbarat ücreti gibi adlar altında alınan paraların iadesine yönelik tüketici hakem heyetlerine başvurularında geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 26 artış olduğunu söyledi.

Ağaoğlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), 28 Mayıs'ta yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'ndan aldığı yetkiyle yayımlamış olduğu yönetmeliğin geriye dönük hüküm içermediğine dikkati çekti.

2.5 milyon liralık vurgun

Bankaların kestiği ücretleri geri alacaklarını söyleyerek vatandaşları dolandıran bir çete yakalandı.

Çetenin vatandaşları arayarak kimlik ve kredi kartı bilgilerini alıp içlerini boşalttığı ortaya çıktı. Bu yöntemle İstanbul genelinde 400 kişinin 2 milyon 500 bin lira dolandırıldığı tespit edildi. Vurgunun boyutunun ise 5-6 milyonubulabileceği tahmin ediliyor.

“DOSYA MASRAFINIZI ALALIM” DİYEN  15 TELEFON NUMARASI TAKİBE ALINDI

Kredi masrafları ya da kredi kartı aidatlarını geri alma sözü vererek vatandaştan özel bilgiler isteyen firmaları takibe alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bir firmaya 25 bin lira ceza uygularken, reklamlarını durdurdu. Bakanlık vatandaşların arandığı 15 telefon numarasını da incelemeye aldı. Vatandaşların mağdur olmamaları için bakanlık olarak daha önce çeşitli uyarılar yaptıklarını kaydeden Canikli, “Reklam Kurulu tarafından incelemeye alınan söz konusu tanıtımlarda tüketicilerin çeşitli danışma hatlarına yönlendirildiği ya da bu hatlardan arandığı tespit edilmiş olup, yapılan görüşmelerde kişisel verilerin talep edildiği görülmüştür” dedi. 

Uzmanlar vatandaşlara şu uyarıları yaptılar:

1) Tanımadığınız çağrı merkezlerinden gelen aramalarda kredi kartı bilgilerini paylaşmayın. 

2) İnternet alışverişlerinde, alışverişin yapıldığı site tarafından istenen "3D" şifresini kimseye vermeyin. 

3) Bilmediğiniz ve tanımadığınız numaralardan gelen aramalara karşı kimlik, adres ve kart bilgilerini kesinlikle paylaşmayın.

KAYNAK: TAKVİM
YORUMLAR 1
  • müslim 9 yıl önce Şikayet Et
    bankasyadan alacağım için başvurdum 8 aydır kararı bekliyorum. önceden 1-2 ayda gelirdi. acaba diyorum bankasya olduğu içinmi bu kadar sürümcemede bırakılıyor.
    Cevapla