Tiraj raporuyla ilgili ezber bozan rest!

"Tirajları; bütün ulusal gazetelerin, Turkuvaz ve Yay-Sat'ın Reklam verenlerin faaliyet gösteren medya meslek kuruluşlarının temsilcilerinin eşit katılımıyla kurulacak bir şirket 'tam yetkiyle' denetlensin" Bu sözlerin sahibi Mehmet Ocaktan, neden böyle bir açıklamada bulundu.

Tiraj raporuyla ilgili ezber bozan rest!
Tiraj raporuyla ilgili ezber bozan rest!
GİRİŞ 29.05.2013 11:50 GÜNCELLEME 29.05.2013 14:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Star gazetesi köşe yazarlarından Mehmet Ocaktan bugün "Tiraj tartışmaları üzerine zaruri bir açıklama ve medyaya açık çağrı" başlığıyla bir yazı kaleme aldı. Ocaktan, Star gazetesinin tiraj güvenliği konusundaki hassasiyetten bahsetti.

Son günlerde başlayan basında tiraj tartışmaları için zaruri bir açıklama şart oldu...

Öteden beri tiraj konusunda yüksek hassasiyetimiz olduğu malumdur. Yeni değil, yıllardır düzenli olarak, hafta başında her Pazartesi günü Türkiye'nin iki dağıtım şirketi olan Turkuvaz ve Yay-Sat verilerine dayalı gazete tiraj raporlarını yayınlamaktayız. Kendi tirajımızın haftalık değişimindeki artış ve azalmaları da ayrıca okurlarımızla paylaşmaktayız. Özetle, tiraj raporumuzu yıllardır düzenli olarak açıklamaktayız. İsteyen, bugünden geriye bütün net satış rakamlarımızı bu raporlarda görebilir.

Tekrarlayalım, STAR Gazetesi bugün değil uzun süreden beri tiraj güvenliği konusunda mücadele veren bir gazetedir. Çünkü, sistemdeki adaletsizlikten en çok zarar gören gazetedir. Özellikle, tirajlara oranla büyük bir adaletsizlik gösteren ilan-reklam dağılımındaki tabloya karşı kurumsal olarak itirazımız kamuoyunun malumudur. Türkiye'de geleneksel olarak bazı gazetelerin reklam pastasından hak ettiklerinden
daha fazlasını almaları; buna karşın STAR gibi yükselen markaların adaletsizliğe maruzkalması sektörün en temel sorunudur.

Yıllardır yazılı basın sektörünü yanlış uygulamaları ile itibarsızlaştıran kurumların ürettiği adaletsiz sistemin hemen bugün değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Medyadaki haksız rekabet, sisteminin vakit geçirilmeden yıkılması, doğru tiraj ve doğru ilan dağılımının temin edilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Tartışmaları bitirecek model

Medya kendi iradesi ve çabasıyla sorunların üstesinden gelebilir. Gelmelidir de...

Açık, şeffaf, denetlenebilir ve başta okuyucular olmak üzere, sektörün bütün bileşenlerin hesap verebilir bir sistem için açık çağrıda bulunuyoruz.

Bunun için de kimsenin dışında kalmayacağı bir model öneriyoruz. 

Bütün ulusal gazeteler, iki ana dağıtım şirketi olan Turkuvaz ve Yay-Sat, Reklamverenler Derneği ile farklı alanlarda faaliyet gösteren medya meslek kuruluşlarının eşit katılımı ve temsilcileri marifetiyle oluşturulacak bir denetim şirketinin kurulmasını öneriyoruz. Bu şirket, bütün gazeteler ve matbaalar üzerinde tam yetkiyle çalışma imtiyazına sahip olarak bütün gazete üretimi ve son tüketiciye kadar satış sistemini; satışın bayi veya abone olarak niteliğini denetleyecektir. Günlük, haftalık ve aylık raporlar halinde düzenli olarak sonuçlarını açıklayacaktır.

Sektörün bütün aktörlerinin eşit şekilde temsil edildiği bu organizasyonun raporları tek veri olarak kabul edilecektir. Böylelikle, hem tiraj hem de erişim tartışmaları bitecektir. Böylelikle, tiraj güvenliği sağlanırken, ilan dağılımındaki adaletsizlin giderilmesi için de büyük bir adım atılmış olacaktır.

Tartışmaları bitirecek ve şeffaflığı sağlayacak bu model için bütün gazetelere, reklamverenlere ve medya
kuruluşlarına açık çağrıda bulunuyoruz. Vakit geçirmeden bu sistemi işletmemiz gerektiğine inanıyoruz.
Hesap verebilir medya

Sevgili okuyucular,

Medyanın demokratikleşmesi ve kamu adına faaliyet gösterebilmesinin endüstriyel şeffaflıktan geçtiğine yürekten inanıyoruz. Okuruna ve sektörüne karşı denetlenebilir olmayan medyanın demokratik sistemde eksiklik yaratacağını düşünüyoruz.

Bu itibarla, son tartışmaları başlatan ve taraf olan kurumların da çağrımıza olumlu cevap vereceğini umuyoruz. STAR Gazetesi, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da başta tiraj güvenliği olmak üzere medya sistemindeki yanlışlar ve haksız uygulamaların takipçisi olmaya devam edecektir.

YORUMLAR 1
  • muradtürker 10 yıl önce Şikayet Et
    sözcü olmaz olsun. dünkü sözcü gazetesi halkı koyun tayyip erdoğan ı kasap yerine koydu. hemde manşetten
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...
Türkiye ile Irak arasında yeni dönem! İşte madde madde 26 anlaşma