Genelkurmay paralel yapıyı tehdit olarak görüyor

Genelkurmay'ın paralel yapıya nasıl baktığı ve ne gibi tedbirler aldığı ortaya çıktı.

 Genelkurmay paralel yapıyı tehdit olarak görüyor
Genelkurmay paralel yapıyı tehdit olarak görüyor
GİRİŞ 02.11.2014 11:21 GÜNCELLEME 02.11.2014 11:25
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Milliyet gazetesi yazarı Nagehan Alçı Genelkurmay’dan üst düzey bir isimle yaptığını konuşmanın detaylarını yazdı. Alçı Genelkurmay’ın paralel yapıya bakışının nasıl olduğunu anlattığı yazısında önemli hususlara dikkat çekti.

İşte Nagehan Alçı'nın o köşe yazısı:

Türkiye tarihinin en uzun MGK toplantısı geçtiğimiz perşembe günü yapıldı. Tam 10 saat 25 dakika! Diğer konular bir yana, en çok merak edilen mesele şuydu: Acaba “paralel örgüt” diye ifade edilen yapı Kırmızı Kitap olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne girecek mi, girmeyecek mi?

"CEMAAT MEDYASI İNKAR PEŞİNDE"

MGK’dan iyi haber alan gazeteciler gireceğini yazmış olsalar da cemaat medyası bunu inkâr ediyor. Hatta ısrarla “Erdoğan ve AKP dışında kimsenin bizimle problemi yok. Devlet ve TSK bize karşı değil” tezini işliyor.

"TÜM DEVLET KURUMLARI PARALEL YAPIYLA MÜCADELE İÇİNDE"

Peki, gerçek ne? Cemaatin Ergenekon ve Balyoz döneminde her gün yüklendiği bugün ise sürekli yakınlaşmaya çalıştığı Genelkurmay bu mevzuya nasıl bakıyor? Hakikaten paralel yapı tehdidinin Kırmızı Kitap’a girmesine Genelkurmay karşı çıkıyor mu?
31 Ekim Cuma akşamı bambaşka bir sebeple bir ortak arkadaşım vesilesiyle Genelkurmay’ın üst düzey bir ismiyle aynı ortamdaydım. Bulmuşken ona bütün soruları sordum. O yetkili daha önce basınla hiçbir temasının olmadığını ve basınla görüşme izni olan birimlerin bu konuda konuşabileceğini söyledi ama belli ki çok doluydu. Yazmamak üzere konuşmaya başladık fakat muhakkak yazılması gereken şeyler anlatıyordu. Ben ısrarla bunları yazmanın Genelkurmay’la ilgili oluşturulmak istenen algıyı bozmak açısından iyi olacağını söyledim. Hak verdi, konuştuklarımızı yazabilirsiniz dedi...
O Genelkurmay yetkilisi Kırmızı Kitap meselesiyle ilgili bana aynen şunları anlattı:
Şu an paralel örgüt denilen bu karanlık yapılanmanın ve başındaki kişinin Türkiye Cumhuriyeti için tehdit olduğunu ilk önce söyleyen biziz. Sırf bu yüzden haksız yere bir çok silah arkadaşımızı bu örgüt kumpaslarla içeri attı. Şimdi nasıl olur da hükümetimiz ve Cumhurbaşkanımız bu kadar kararlı iken bu paralel yapıyla mücadeleye karşı çıkarız? Paralel yapının ordumuza verdiği zararı hiçbir dış mihrak vermemiştir. Paralel yapı ile mücadele bir devlet politikasıdır. Çünkü bu yapılanma doğrudan Türkiye Cumhuriyeti’ni hedef alıyor. Şu an tüm devlet kurumları bu mücadele uğrunda beraber çalışıyorlar ve bu süreç kararlılıkla devam edecek.

"KIRMIZI KİTAP'IN ESASLARINI HÜKÜMET BELİRLER"

Peki ‘paralel yapı’nın Kırmızı Kitap’a girmesi?

Bakın, Kırmızı Kitap denilen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi doğrudan Başbakanlık tarafından yazılır. Genelkurmay olarak bizim o kitaba neyin ekleneceği, neyin çıkarılacağı konusunda bir yetkimiz yoktur. Yani bizim karşı çıkmamızla o kitaba yazılacak bir şey engellenemez. Paralel örgütün medyası bizimle hükümetin arasını açmak için kasten böyle yapıyor. Ne yapmaya çalıştıklarının farkındayız. Genelkurmay olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne bağlılık bizim temel vazifemizdir. Ancak Başbakanlık bizden tavsiye isterse iletiriz. MGSB’yi güncelleme hakkı ve yetkisi Başbakanlık’tadır. Cumhurbaşkanlığı da bunu onaylar. MGK’da bu konunun konuşulması devletin tüm kurumlarının beraber hareket ettiğini göstermek içindir. 12 Ekim’deki HSYK seçimleriyle yargımızın da çoğunluğu paralel örgüte gereken tavrı koydu. Zannediyorum bu ay içinde Başbakanlık MGSB’yi günceller ve bu tehdit MGSB’ye girer...

"BU YAPI TÜRKİYE CUMHURİYET'İ İÇİN BÜYÜK TEHDİT"

Kırmızı Kitap’a bu yapının tehdit olduğu girince ne değişecek?

Öyle olunca hem biz hem tüm devlet kurumları bu mücadeleyi yasal bir mecburiyet olarak yapmak zorundadır. Şu an itibariyle yasal bir zorunluluk yok ama tüm birimler idarenin talimatıyla paralel yapıyla mücadeleyi sürdürüyor. Kırmızı Kitap’a bu girdiği zaman paralel örgütle mücadele etmemek ya da bu mücadeleyi engellemek bizatihi yasadışı hale gelecek. Kırmızı Kitap’la beraber paralel yapı çorap söküğü gibi devlet içinden ve dışından tasfiye edilir. Çünkü Kırmızı Kitap devletin iç anayasasıdır.
Kırmızı Kitap meselesinin Genelkurmay’dan görünen yanı bu... Cemaat çevreleri ne kadar kendini ve tabanlarını kandırmaya çalışırlarsa çalışsınlar paralel yapı ile mücadele konusunda Türkiye Cumhuriyeti içinde büyük bir mutabakat var. Pensilvanya’nın komutasındaki bu yapının Türkiye için öncelikli tehdit olduğu önümüzdeki dönemde MGSB güncellemesi ile Kırmızı Kitap’ta yerini alacak...

YORUMLAR 10
  • İSTANBULLU 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben anlamıyorum bu zat işadamı değildi, milletin verdiği paralarla köşe oldular...banka tv ler. şirketler vs. vs. vs......yaz yaz bitmez...hangisini yazayım.................................... milletten topladıklar paralar ellerinden derhal alınmalıdır..!!! çalışmadan saltanatını 15.bin euro kira ödüyerek sürdüyor..bu değirmenin musluğu mutlaka kesilmelidir..ama mutlaka!!!!!
    Cevapla
  • acik konusalim 9 yıl önce Şikayet Et
    Cemaat samimiyken butun muslumanlar destek verdi. Ne zamanki samimiyetini ihlasini kaybetti. Cenabi Allahta ellerinden cok kiymet verdikleri dunyaliklari aldi. İnsallah imanlari gitmez. Ama bu gidisle durumlari parlak degil. Cunku adamlar ABD'de hukumet seriatci (İslamci=musluman) diye sikayet ediyorlar.
    Cevapla
  • üst düzey:))bir yetkili 9 yıl önce Şikayet Et
    tıp kı 98deki gibi..o zaman hedef erbakandı şimdi parlel...pardon ya bu üst düzey yetkililer hepsi devletini seven generaller..hatta akpartili bile olabilirler diye düşünüyorsanız avcunuzu yalarsınız..!!
    Cevapla
  • ne gerek var buna 9 yıl önce Şikayet Et
    bu tür şeyler şimdiye kadar hep suistimal edildi.bizin tek kırmızı kitabımız var o da kuranı kerim. kırmızı da yeşil de kara kitabımız da o. hangisini seçerseniz bu sizin görüş açınız ve kullandığınız gözlüğe bağlıdır.
    Cevapla
  • anti paralel 9 yıl önce Şikayet Et
    evet malesef hala kurumların çoğu bunların elinde.. özellikle üniversiteler.. paralel öğretim üyesi alımı son gaz devam etmektedir.. özellikle doğudaki üniversitelerde. haksızlıklar aynen devam etmektedir. sayın cumhurbaşkanımdan bu mücadeleye üniversiteleri özellikle katmasını arz ediyorum...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor