BirGün cevap düzeltmeyi uyanıklıkla yayınladı

Hazırladıkları haberlerle sürekli tekzip yayımlayan BirGün gazetesi cevap ve düzeltme de dahil algı oyununa gidiyor.

BirGün cevap düzeltmeyi uyanıklıkla yayınladı
BirGün cevap düzeltmeyi uyanıklıkla yayınladı
GİRİŞ 09.04.2015 11:03 GÜNCELLEME 09.04.2015 13:12
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Çoğu zaman iktidarı hedef alarak asılsız ve iftira haberlerle yayın yapan gazeteler sürekli cevap ve düzeltme yayımlamak zorunda kalıyor.

Geçtiğimiz gün Taraf gazetesi "SEÇİMLERİ BÖYLE KAZANDIK" başlıklı haberinin yalan olduğu mahkemece kanıtlanınca tekzip yayımlamak zorunda kalmıştı. Yine Sözcü gazetesinin, "İŞTE URLA VİLLALARI" başlığı haberi asılsız çıktığı için dün karara bağlanan dava ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 5 bin TL tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Bu iki gazeteye ise bugün BirGün gazetesi eklendi.

FOTOĞRAF SİYAH, PUNTO SİYAH, CEVAP VE DÜZELTME MİNNACIK

Bugünkü sayısında ise BirGün gazetesi birinci sayfasının üçte birini kapsayan cevap ve düzeltme metni ile çıktı.

Ancak okuyucular üzerinde algı operasyonunu sürdürmeye çalışan gazete, tekzip gelen ilgili haberin fotoğrafını ve başlığı olan 'Yüz karası' ifadesini büyük puntolarla "CEVAP VE DÜZELTME METNİ" ibaresini ise küçük puntolarla yazarak haberi neredeyse yeniden yayımlama oyununu yaptı. Ayrıca bilinçli olarak okumanın zorlaşması açısından fotoğrafta siyah ton ağırlıkta olmasına rağmen cevap ve düzeltme metnini yine siyah puntolarla yazdı. 

İŞTE O TEKZİP:

GAZETEDEN OKUMAKTA ZORLANANLAR İÇİN İŞTE O TEKZİP

T.C. İstanbul Anadolu 4.Sulh Ceza Hakimliği'nin 17.03.2015 tarih ve 2015/1268 Değişik İş No'lu kararıyla yayınlanan tekzip metni;

"BİRGÜN GAZETESİNİN GERÇEK DIŞI HABERİNE CEVABIMIZDIR

Birgün Gazetesinin 31/12/2014 tarihli nüshasında manşetten ve gazeteye ait internet sitesinde "YÜZ KARASI" başlığıyla yayınlanan müvekkillerimizin fotoğrafının da eklenmiş olduğu GERÇEKLE ALAKASI OLMAYAN, HAKARET NİTELİĞİNDEKİ GAZETE MANŞETİ ile müvekkillerim TC CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN ve EMİNE ERDOĞAN, NECMEDDİN BİLAL ERDOĞAN, SÜMEYYE ERDOĞAN'a ağır ithamlarda bulunulmuş, gazetecilik ilkeleri, hukuk fütursuzca çiğnenmiştir. Kamuoyunu bilgilendirmek ve haber vermek amacıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan yalnızca müvekkilleri karalama saiki ile yayınlanmış bu GAZETE MANŞETİ ile müvekkillerim kamuoyunun husumetine maruz kalmıştır. Özellikle ülke gündeminde yürütülen kirli savaşta her yolu meşru sayan, yalan ve iftirada birbiri ile yarışan sözde gazetelerin bu iddiaları hedefi herkesçe malumdur. Müvekkillerime karşı yayınlanan bu kin ve nefret yazısının arka planındaki kirli düşünceleri ve hesaptan kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Tekzibe konu manşetinin tek amacı müvekkillerim hakkında kamuoyu üzerinde kötü bir algı oluşturabilmektedir. Basın özgürlüğü ve haber verme hakkı çerçevesinde değerlendirmesi mümkün olmayan, haber değeri taşımayan bu yazı ne basının kamuyu bilgilendirme görevini yerine getirmektedir ne de bir olayı aktarmaktadır. Yalnızcı müvekkillerimi zan altında bırakmak maksadıyla kaleme alınmıştır. Dolayısıyla söz konusu yazının yayınlanmasında da hiç bir kamu yararı bulunmamaktadır. Müvekkilimin kişilik haklarını zedeleyici gerçek dışı haber yapılmıştır. Herhangi bir bilgi ve belgeye dayanmaksızın kamuoyunu kasten yanlış bilgilendirmek suretiyle, müvekkillerimizi karalama amaçlı, yayıncılık etiğiyle bağdaşmayacak şekilde yapılan tekzibe konu haberde yer alan ifadelerin doğru olmadığını hukuki haklarımızı saklı tutarak kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."

YALAN HABERLERLE BAŞI DERTTE

Öte yandan gazetenin 17-25 Aralık operasyonlarını da kapsayan günlerden bu güne isim kullanarak gerçek dışı yaptıkları haberlerden dolayı 20'ye yakın ceza davası ve savcılık soruşturmasının sürdüğü belirtiliyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 12
  • mukoko 9 yıl önce Şikayet Et
    birgün gazetesi çok zeki bence... yaratıcılık bu olsa gerek :)
    Cevapla
  • harun mert 9 yıl önce Şikayet Et
    tekzip yazılarına bir standart getirilmeli...gazetenin ilk sayfasında sadece tekzip yazısı olmalı...
    Cevapla
  • Bekir Öztürk Sabanoglu 9 yıl önce Şikayet Et
    bu Taraf gibi sionist jakoben uydu gazeteler Filistinlilerin ve Müslümanlarin ölümünü zevkle izlediklerini bilmekteyiz ! Türkiye düsmanliyi ve agazlarinda salyalar akarcasina Türkten ve Kürtlerden nefret eden gazetelerdir !
    Cevapla
  • buhara 9 yıl önce Şikayet Et
    Besbin tl nedirki alin soyle 100000 tl bak birdaha cesaret ediyormu yalan habere
    Cevapla
  • serkan 9 yıl önce Şikayet Et
    bir gün gazetesi çok iyi yapıyo bence...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor