11 maddede Kızılay saldırısı

Önce KCK yürütme konseyi eş başkanı Cemil Bayık, ardından yürütme konseyi üyesi Duran Kalkan 2016'daki stratejiyi açıktan ilan etti.

11 maddede Kızılay saldırısı
11 maddede Kızılay saldırısı
GİRİŞ 15.03.2016 09:06 GÜNCELLEME 15.03.2016 09:06

Milliyet yazarı Serpil Çevikcan Ankara saldırısının PKK'nın bitme noktasına geldiğinin altını çizdi. 

Önce KCK yürütme konseyi eş başkanı Cemil Bayık, ardından yürütme konseyi üyesi Duran Kalkan 2016’nın bahar aylarına doğru uygulayacakları stratejiyi açıktan ilan etti.
“Mevcut durumda silahı mücadeleye son vermek için hiçbir neden yok” dediler ve içinden geçmekte olduğumuz haftaları işaret ederek, “iç savaş Türkiye’de ağırlaşacak” mesajını verdiler. Bu kararlılığın bölgesel savaş ortamından ayrı düşünülemeyeceğine vurgu yaptılar. 
Mart ayında büyük bir direniş süreci yaşanacağını söylediler.
Duran Kalkan malum; Ankara’da asker servislerine dönük saldırının gerçekleştiği Merasim sokak eylemini üstlenen TAK’ın fikir babalarından.
Kalkan’ın, Kızılay saldırısından bir gün önceye denk düşen, PKK’nın 10 örgütle güç birliği yaptığına dönük açıklamasına da dikkat.
“Silahlı mücadele de dahil eylem birliğini” ifade eden bu güç birliği, MLKP, TKP/ML, THKP-C/MLSPB, TKEP-L gibi örgütlerle kurulan ittifakı ifade ediyor.
Kızılay saldırısı, PKK’nın, Suriye’de uluslararası düzeyde kazandığı meşruiyeti, Türkiye’de şehir savaşları bataklığında bölge halkı üzerinde kaybetmeye başladığı bir sarkacın ortasında geldi.
Üstelik, Merasim sokak saldırısının ardından başkent tam bir güvenlik alarmı vermişken, şehrin her köşesinde devlet teyakkuz halindeyken. 
5 ayda üç büyük eylemle sarsılan Ankara’da durum bu tablo üzerinden analiz ediliyor. 
Güvenlik kaynaklarınca ve hükümet cephesinde yapılan değerlendirmeler ışığında sıralayabileceğimiz maddeler şöyle:

Network geniş ve karmaşık
1) Örgüt, Güneydoğu’da sürdürdüğü şehir savaşlarında istediğini bulamadı, halkı sokağa dökemedi. Dört ilçede aldığı ağır darbenin ardından başka ilçelerde de (hazırlığın sürdüğüYüksekova, Nusaybin gibi) benzer bir sonuçla karşılaşma olasılığının yüksek olması nedeniyle, “hesap sorma” stratejisini tırmandırmaya karar verdi. Bu mesajı tahkim etmek için metropollerde eylemlerini sürdürüyor, sürdürecek. 
2) Kızılay saldırısı, kriminal olarak Merasim sokak saldırısıyla aynı tip, aynı çapta etki hedeflenen, aynı organizasyon yapısıyla, uzun süredir planlanan bir eylem. Ardındaki network geniş ve karmaşık. 

Örgüt farklı tarza geçti

3) Ankara, başkent olması nedeniyle siyasi sembolizm açısından kritik önemde. Saldırılar şehir merkezine, kamu kurumlarına yakın alanlarda gerçekleştiriliyor.
4) Merasim sokak saldırısı yoğunlaşan ve sonuç alınan Kuzey Irak operasyonlarına da bir misilleme olarak Hava Kuvvetleri hedef seçilerek gerçekleştirilmişti. Kızılay saldırısı ise ayrım gözetmeden, doğrudan sivil yaşamı hedef aldı.
5) Kızılay saldırısı, örgütün farklı bir faza geçtiğini gösteriyor. PKK gibi ömrü uzun olan örgütlerin, meşruiyet arayışı nedeniyle toplu olarak sivil öldürme yönteminden zamanla uzaklaştığı, sivilleri kurban olarak seçmekten çok kamu görevlilerine yöneldiklerine vurgu yapılıyor. Genç, yaşlı, kadın, çocuk, aidiyet ve köken farkı gözetmeksizin topluca sivil öldürmenin uluslararası alanda aradıkları meşruiyeti baltalayacağı gerçeğinden hareket eden örgütün Kızılay saldırısı ile Türkiye içine mesaj vermeyi göze aldığı değerlendiriliyor.

Cephe eylemlerine dikkat

6) Bu değerlendirmeden hareketle Kızılay saldırısının üstlenilmesinde de farklı bir örgüt isminin öne sürülmesi bekleniyor.
7) Özelde Nevruz, genelde bahar ayları için alarm durumuna geçen hükümet ve güvenlik güçleri örgütün şehirlere farklı nitelikte saldırıları genişletmek için bir yandan da cephe oluşturmaya çalıştığı gerçeğinden iz sürüyor. 
8) Tıpkı Gar saldırısı ya da Merasim sokak eylemlerinde olduğu gibi Kızılay saldırısının yan çıktılarından faydalanan güçler ve ülkeler olabileceği değerlendiriliyor. Bu bağlamda, Türkiye’ninart arda gerçekleşen büyük çaplı saldırılar nedeniyle kendi içinde yaşadığı krizin memnun edeceği ülke sayısı fazla. Bunların başında Suriye ve Rusya geliyor. 

İstihbarat ve sivil takviyeler

9) Önümüzdeki haftalarda büyükşehirler, ilerleyen dönemde turizm merkezleri başta olmak üzere gerçekleşebilecek saldırılar konusunda istihbarat birimlerine yeni talimatlar verildi. İşin polisiye kısmının yüzde 50’si istihbarattan geçiyor. Farklı kurumlar arasındaki istihbarat paylaşımı en üst düzeyde sürdürülecek. PKK, alt kolları ve cephe örgütlerine dönük çember iyice daraltılacak.
10) Topluca bulunulan mekanlar ve kamu kurumlarına dönük önlemler en üst düzeyde. Göze çarpmayan “sivil takviyelerle” bu önlemler tahkim edilecek.

Kandil’de doldur-boşalt

11) Saldırıları önlemek için uygulanan entegre stratejinin üzerinden geçiliyor. Terörle mücadelede Türkiye’nin sınırları içinde, sınır hattında ve sınır ötesinde entegre bir mücadele yürütülmesi zorunlu. Bu çerçevede önceki gece Kuzey Irak’ta Kandil ve Gara bölgelerine 9 F-16, 2 F-4 ile düzenlenen hava harekatı benzeri harekatlar yoğunlaşacak. Güvenlik kaynakları, örgütün Kandil ve çevresindeki bölgelerde “doldur-boşalt” yöntemiyle militan transferi gerçekleştirdiğini kaydetti. Kandil ve çevresinde 2000 civarında genç örgüt mensubunun bulunduğu, yakın zamanda 700 örgüt mensubunun Kobani’ye geçtiği belirlendi. Son hava operasyonu öncesinde, Kızılay saldırısına ilişkin güvenlik zirvesi sürerken bir keşif operasyonu yapıldığını da ekleyelim.
Ankara, Kızılay saldırısının ardından bu değerlendirmeleri yapıyor. İçinden geçilmekte olan dönemi “beka sorunu” olarak niteliyor. Şehirlerde kaybeden örgütün son çırpınışları olarak değerlendiriyor. Vatandaşın devletine güvenmesini istiyor. Sokaktaki vatandaşın talebi belli. Faili bulmaktaki yetkinliğin, suçun önlenmesinde de gösterilmesi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu