Votel'in beyanıyla Moodys'in kararının ortak yanı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel'in FETö itirafıyla MOODY's'in verdiği siyasi kararın ortak olduğu aşikardır.

Votel'in beyanıyla Moodys'in kararının ortak yanı
Votel'in beyanıyla Moodys'in kararının ortak yanı
GİRİŞ 27.09.2016 08:53 GÜNCELLEME 27.09.2016 11:46
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Sabah gazetesi Ankara temsilcisi Okan Müderrisoğlu Moody's'in, kararının nasıl siyasi olduğunu yazdı.

VOTEL AĞZINDAN KAÇIRMIŞTI

15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel'den sarsıcı, sarsıcı olduğu kadar da gerçekleri anlamamıza imkân veren bir açıklama gelmişti. Votel, biraz bilinçli olarak biraz da basın toplantısında boş bulunarak, "Türk ordusunda beraber çalıştığımız bazı isimler hapiste" demişti. Şu meşhur "Bizim çocuklar" meselesini güncellemiş ve ifşa etmişti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, daha birkaç gün önce "Türkiye ekonomisi, 15 Temmuz darbe girişiminin şokunu atlattı" dedikten sonra "not düşürme" kararı açıklaması sürpriz miydi?

TÜRKİYE'YE HİZA VERME PLANI

15 Temmuz'u tam ve doğru analiz edenler için "beklenmedik bir durum yoktu!"

"Beklenmedik değildi" derken, bu yönde hazırlıklar olduğu duyuluyordu, hatta piyasada 15 gündür fazlasıyla konuşuluyordu manasında... Yoksa, "not operasyonu" hem kasti faul hem de Türkiye'ye hiza verme planlaması yönüyle ciddiyetle ele alınması gereken bir hamle.

Ancak, burada dikkat edilmesi gereken husus şu:

Moody's ve benzerlerinin "siyasi saikle" hareket ettiklerini her fırsatta ve her platformda anlatmanın yanı sıra, Türkiye ekonomisi için doğruları yapmaya, yapısal dönüşüm programlarını uygulamaya devam etmek. Yani... Türkiye'yi ve iradesini zımparalamaya kalkışanlara karşı, Türkiye ekonomisinin temellerini güçlendirmek.

MOODYS'İN KARARI SİYASİ

Peki, "Moody's bu kararı niye verdi?" Veya "Karar siyasi mi idi?" 

Kuşkusuz, siyasiydi. Zaten kredi derecelendirme kuruluşları ekonomik risk değerlendirmesi sırasında mutlaka siyasi ortama, siyasilerin karar verme gücüne, kurumlara ve akıl aldıkları yerli müttefiklerinin sübjektif yaklaşımlarına da bakarlar.
Bu yönüyle, Amerikalı komutan Votel'in iş tuttuğu Türk komutanların FETÖ operasyonlarında tasfiye olması ile Moody's ve diğerlerinin iş ortağı bürokratların tasfiye edilmesi arasında özünde bir fark yoktur. ABD, 15 Temmuz'da bıraktığı askeri parmak izlerini silmeye uğraşırken, ekonomik olarak da "anlayana" diyebileceğimiz tarzda bir mesaj vermekte. Bir başka anlatımla, Merkez Bankası, BDDK ve Hazine'de geleneksel olarak çalıştığı, siyasetçiye rağmen ittifak kurduğu kadroların ortalıktan kaybolmasına da reaksiyon vermekte. Yoksa sorun, Türkiye'nin sıcak para yönetimindeki güçlükler, dış finansman ihtiyacı, şoklara dayanıklılık kapasitesi falan değil. Türkiye, iç ve dış dalgalanmalara karşın 2008'den bu yana söz konusu riskleri yönetmeyi ve büyümeyi başaran bir ülke. Bunu Moody's de kuklacıları da iyi biliyor. Ama onlar, "yerli ve milli" değil, "kendilerine muhip" istiyorlar!

YORUMLAR 12
  • vedat 7 yıl önce Şikayet Et
    modis ne keferenin önde gideni MÜSLÜMANLAR şunu anlamalı KAFİRLER TEK MİLLETTİR ve MÜSLÜMANLARDA TEK MİLLET OLMAK ZORUNDADIR
    Cevapla
  • mert 7 yıl önce Şikayet Et
    görüyoruzki Avrupa birligine Italya.Ispanya,Portekiz .Kibris rum kesmi ve yunanistan son olarak resmen iflas ettileri yunanistanin iflasini gayriresmiye cevirdiler bunlar Türkiyenin ve Reisin basarisini cekemiyorlar yolumza devam edecekiz kim ne derse desen sonuc önemli basarilarimza öküzün samana baktigi gibi baka kalsinlar
    Cevapla
  • Asım 7 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Gavur cinsidir!
    Cevapla
  • Asım 7 yıl önce Şikayet Et
    At çöpe.
    Cevapla
  • Bölücüler 7 yıl önce Şikayet Et
    Bunlardan herşey beklenir.Güney Koreyle Kuzey Koreyide aynı milleti iki devlet yapan bunlardır.Aynı şeyi bize uygulamaya başladılar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi