Gaziantep

Maliye Bakanı Şimşek Gaziantep'te:

17:37 29 Ağustos 2015
Maliye Bakanı Şimşek Gaziantep'te:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Şunu çok açık ve net olarak söyleyeyim; eğer Türkiye 1 Kasım'da yapılacak seçimden güçlü bir hükümet, reformcu bir hükümet çıkartamazsa bugünleri dahi mumla aramak riskiyle karşı karşıyayız" dedi.

AK Parti Gaziantep İl Danışma Meclisi toplantısına katılan Şimşek, Çin kaynaklı ciddi küresel endişelere dikkati çekerek, Türkiye'de güçlü, reformcu hükümetin önemine işaret etti.

7 Haziran seçimleri öncesinde katıldığı bir çok televizyon programında "Türkiye siyasi istikrarı kaybederse, Türkiye koalisyonlara mahkum olursa, 7 Haziran öncesini mumla arar" uyarısını yaptığını anımsatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Gördüğünüz gibi çok da farklı bir resimle karşı karşıya değiliz. Şunu çok açık ve net olarak söyleyeyim; eğer Türkiye 1 Kasım'da yapılacak seçimden güçlü bir hükümet, reformcu bir hükümet çıkartamazsa, bugünleri dahi mumla aramak riskiyle karşı karşıyayız. Görüyor musunuz son bir hafta içerisinde Çin kaynaklı ciddi küresel endişeler var. Gelişmekte olan ülkeler büyümede zorlanıyor. Tek çıkış yolu var o da reform. O nedenle AK Parti bu seçimlere çok kapsamlı bir reform programıyla girdi. Maalesef hiç kimse bu ülkenin gelecek vizyonu reform ihtiyacı üzerine bir siyasi kampanya yürütmedi. Bir kaç marjinal konu üzerinden ve belki de yerine getirilmesi imkansız vaatler üzerinden bir kampanya yürüttüler. Bugün gelinen noktada hem Türkiye için hem dünyadaki gelişmekte olan ülkeler için tek çıkış yolu var o da reform. Reform yapmadan Türkiye'nin yüksek teknolojili ürün üretmesi zordur. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı azaltması zordur. Eğitimde kaliteyi arttırması zordur. Mali disiplini devam ettirmesi zordur."

AK Parti hükümetlerinin bir çok temel sorunu çözdüğünü ifade eden Şimşek, bugün önemli sorunlardan bir tanesinin de cari açık olduğuna vurgu yaptı.

Eğer güçlü ve reformcu bir hükümetle Türkiye yoluna devam edemezse cari açığın ancak fakirleşerek kontrol altında tutulabileceğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Cari açığı çözmenin iki yolu vardır, biri yapısal reform ki bizim hükümetimiz bu konuda adımları attı ve çok kapsamlı bir reform programıyla uzun bir süredir bunu uygulama özlemi içerisindeyiz. Ya da küçülerek, fakirleşerek bu sorunu kontrol altına alabilecektir. Türkiye Gezi provokasyonundan bu yana ekonomisi aslında büyük bir direnç göstermiştir. Geziyle başlayan süreç 17 - 25 Aralık ile devam etti. Seçimden seçime bu ülke koşuyor. Şimdi de terör hortlatılmış durumda. Zaten ciddi jeopolitik gerginlikler var, savaşlar var, Avrupa'da sıkıntılar var. Bütün bunlara rağmen Türkiye ekonomisi büyük bir direnç göstermiştir. Neden, çünkü AK Parti hükümetlerinin yaptığı yapısal reformlar sayesinde Türkiye'nin temelleri güçlendi de ondan dolayıdır."

- "2002'den bu yana ilk defa siyasi risk hızla yükseldi"

2002 yılından bu yana ilk defa siyasi riskin hızla yükseldiğine işaret eden Şimşek, bunun nedeninin seçimden güçlü bir hükümet imkanının ortaya çıkmamasından kaynaklandığını söyledi.

Şimşek, "Ben inanıyorum ki, 1 Kasım'da bu mümkün olur. Tabi ki hepimizin çabasıyla olacaktır. Milletimizin sandıkta verdiği mesajı biz açık ve net bir şekilde aldık. Bir çok çözülemez sorunu çözen AK Parti'dir. Sandıktan çıkan mesaj aslında AK Parti için yine çok güçlü bir sonuçtur. Yüzde 41. 83'te Özal'la birlikte alınan en iyi sonuçtur. Ama gelin görün ki Türkiye'deki seçim sistemi bu kadar güçlü bir sonuçla bile istikrarlı güçlü bir hükümeti oluşturmamıza imkan sağlamamıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin umudunun AK Parti olduğunu belirten Şimşek, partisinin çok kapsamlı bir reform programı bulunduğunu kaydetti.

Bu programla Türkiye'nin, dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasına gireceğini dile getiren Şimşek, "Reform programıyla AK Parti'yle yolumuza inşallah devam edeceğiz. Biz terör örgütleriyle anladıkları dilden konuşacağız ama milletimizin kardeşliği, birliği ve beraberliği için, huzuru için, Türkiye'de barış için, demokrasimizin standartlarını, temel hak ve özgürlükleri çok daha ileriye taşıma çabasında olduk. Bu çabamızı, bu iddiamızı, güçlü bir şekilde devam ettireceğiz" dedi.

Bakan Şimşek, konuşmasının ardından Büyük Birlik Partisi'nden (BBP) AK Parti'ye geçiş yapan bin kişiyi temsilen 10 kişiye rozet taktı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.