Gaziantep

GSO ve GTO başkanlarından "ihracat" değerlendirmesi

15:21 01 Eylül 2015
GSO ve GTO başkanlarından "ihracat" değerlendirmesi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep'ten 2015 yılı ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 artışla 526 milyon 356 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 Ocak- Ağustos dönemine ilişkin ihracat rakamlarını değerlendirdi.

İhracatın son aylarda toparlanma eğilimi doğrultusunda artı yönde bir seyri izlediğini ve bu gelişmenin umut verici olduğunu ifade eden Konukoğlu, "Ağustos ayında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 içerisinde sadece Gaziantep, Hatay ve Bursa artış gösterebildi. Hazır giyim ve tekstil gibi bazı sektörlerimizin yanı sıra en büyük pazarımız Irak'taki ihracat rakamlarındaki iyileşme, ihracatın artmasını etkiledi" ifadesini kullandı.

Konukoğlu, "Ocak-Ağustos 2015 dönemi dikkate alındığında ise Gaziantep ihracatı bir önceki yılın sekiz aylık dönemine göre yüzde 3,6 oranında azalarak 4 milyar 74 milyon 108 bin dolar oldu. Geçen yıl ocak-ağustos döneminde Gaziantep’ten 4 milyar 226 milyon 656 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştır" bilgisini verdi.

Konukoğlu, dış kaynaklı gelişmelerin ve paritenin ihracatı etkisine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Dünya ekonomisinin lokomotifi olan ABD'den yeniden toparlanma sinyalleri geliyor ama en büyük ikinci ekonomi olan Çin giderek yavaşlıyor. Avrupa’da yeterince canlanma yaşanmıyor. Bu gelişmeler, küresel piyasaların önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izleyeceğini öngörmeyi zorlaştırıyor. Bir yandan da jeopolitik riskler Türkiye'nin ihracatına baskı yapmaya devam ediyor. Gaziantepli ihracatçılarımız ise yurtdışında zorlu koşullara rağmen ihracatını sürdürdüler. Kıran kıran rekabetin yaşandığı bir ortamda bileğinin hakkıyla rakiplerinin önüne geçerek, ürettiğini satmayı başardılar. Sağladıkları bu başarıyla şehrimizin yüzünü ağarttılar, hepsini tebrik ederim. Bütün amacımız ihracattaki artışı sürekli hale getirebilmek, hem şehrimize hem de ülkemize en yüksek katkıyı sağlayabilmektir."

Türkiye'de siyasi faktörlerin ekonomiyi etkilediğini de dile getiren Konukoğlu, erken seçimin ardından siyasi istikrarın ve güvenin tekrar tesis edilmesinin, ekonomide pozitif bir güç oluşturmasını ve sanayideki çarkları yeniden hızlandırmasını beklediklerini belirtti.

- ''Gaziantep'in ihracatındaki artışın iş dünyasını umutlandırdı''

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da yaptığı açıklamada, Gaziantep'in ihracatındaki artışın iş dünyasını umutlandırdığını belirtti.

 Bartık, Türkiye'de uzun süredir en fazla ihracat yapan 62'nci il konumundan, Ankara'yı geride bırakarak 5'nci sıraya yükselen Gaziantep'in, bundan sonraki hedefinin bu sırayı korumak olduğunu ifade etti.

 2015 yılının başından itibaren düşüşe geçen ihracatın ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 arttığına dikkati çeken Bartık, "Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen ihracatımızın artması güzel bir gelişme. Artış bizlere umut ve şevk veriyor" ifadesini kullandı.

İhracat sıralamasındaki ilk 10 il içinde ihracatını en fazla artıran şehirlerden birinin de Gaziantep olduğunu belirten Bartık, şunları kaydetti:

"Gaziantep'ten geçen yılın ağustos ayında 480 milyon 275 bin dolarlık ihracat yapıldı, bu rakam 2015 yılının ağustos ayında yüzde 9,6 artarak 526 milyon 356 bin dolara ulaştı. Kentimizin ihracatının artması iş dünyasını sevindirdi. Ülke genelinde düşen ihracat bizleri üzüyor. El birliğiyle yekvücut olarak dışsatımın daha da artmasının yollarını arayacağız. Gaziantep'i iller liginde, Türkiye'yi de ülkeler liginde yukarılara taşımak için çalışıyoruz. Gaziantep’in dışında Hatay ihracatını yüzde 13, Bursa, 0,6 artırdı. Temennimiz yıl sonunda ilk 10 içindeki illerimizin hedeflerine ulaşmasıdır."

Bartık, gelişen pazarların iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bartık, yılın 8 aylık diliminde geçen yıla göre ihracatın yüzde 3,6 düştüğünü belirterek, "2014’ün 8 aylık kısmında 4 milyar 226 milyon 656 bin dolar olan ihracatımız bu yılın 8 ayında 4 milyar 74 milyon 108 bin dolara düştü. Yıl sonunda bu düşüşün de artışa geçeceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.