Gaziantep

Suriyeli sığınmacılar, Avrupa'nın da kapıları açmasını bekliyor

12:57 05 Eylül 2015
Suriyeli sığınmacılar, Avrupa'nın da kapıları açmasını bekliyor

ORHAN ÇİÇEK - Bodrum'da cansız bedeni sahile vuran 3 yaşındaki Aylan'ın görüntüleri, kaçak göçmenlerin dramını bir kez daha ortaya koyarken, Gaziantep'te yaşayan Suriyeliler, Türkiye gibi Avrupa ülkelerinin de kapılarını açmasını istiyor. 

Suriye'deki iç savaş 4 yıldır devam ediyor. Çatışmaların ilk gününden itibaren yardım elini sığınmacılara uzatan Türkiye, bu süreçte milyonlarca Suriyeliye kucak açtı. Sınır bölgelerinde sayısı 20'ye ulaşan kamplarda misafirlerine ev sahipliği yapan tüm ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye, bu anlamda tüm dünyaya örnek oldu. Türkiye'deki kamu ve sivil toplum kuruluşları da kendi imkanlarıyla barınan Suriyelilere düzenli yardım ulaştırıyor.

Yaklaşık 2 milyon Suriyeli'ye kapılarını açan Türkiye, yardımlarıyla mazlum halkların umudu olmaya devam ediyor.

Suriyeli küçük Aylan'nın fotoğraflarının uluslararası basında geniş yer bulması da gözlerin bir kez daha sığınmacıların üzerine çevrilmesine neden oldu. Gaziantep'te yaşayan Suriyeliler de Türkiye'nin desteğinin umutlarını yeşerttiğini belirtiyor. Bu kadar sığınmacıyı başka bir ülkenin kabul edemeyeceğinin altını çizen Suriyeliler, özellikle Avrupa'nın katı tutumundan vazgeçmesini istiyor. Canlarını kurtaran Suriyelilerin bir umutla Avrupa'ya gitmek istediğini anlatan sığınmacılar, Suriye'deki insanlık dramının, Esed rejiminin devrilmesiyle son bulacağına inanıyor.

Aylan'ın sahile vuran görüntüleri karşısında gözyaşlarını tutamayan sığınmacılar, Avrupa ülkelerinin de Türkiye gibi Suriyelilere kucak açarak, çocukların ölmediği insanca yaşayacağı yeni bir hayata umut olmalarını istiyor.

Gaziantep'te 2 odalı evde yaşayan 44 kişilik ailenin reisi Suriyeli Nasır Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaştan kaçan Suriyelilere kucak açtığı için Türk halkı ve devlet yetkililerine teşekkür etti.

İç savaşın başladığı ilk günden itibaren binlerce Suriyeli'nin Türkiye'ye sığındığını belirten Mustafa, "Türkiye, Avrupa ülkeleri gibi değil. Türk halkı bize bir anne gibi kucağını ve kapısını açtı. Türkiye olmasa bu çocukların çoğu bombalar altında kalır ve ölürdü. Avrupa'nın da Türkiye gibi kapılarını açmasını bekliyoruz" dedi.

Çok zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerini ve sadece ekmek almak için günde 30 lira harcadıklarını kaydeden Mustafa, şöyle konuştu:

"Haftalık 150 liraya çalışan 2 çocuğun getirdiği parayla hayatta kalmaya çalışıyoruz. Bu şartlarda daha ne kadar dayanabiliriz ki. Allah yardımcımız olsun. Biz de mecbur kalırsak Aylan ve ailesi gibi Avrupa'ya gitmek için yola çıkabiliriz. En azından yarımız ölsek bile kalanlarımız iyi bir yaşam sürebilir."

- "İnsanlığa yakışmıyor"

Amira Ali de göçmenlerin yaşadığı dramın insanlığa yakışmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Suriyelilere yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür eden Ali, "Allah razı olsun. Bizim çocuklarımızı Aylan'ın durumuna düşürmedi. Çocuklarımıza kucak açtı. Başka devletlerin de bu duruma sessiz kalmaması lazım. Çünkü bu insanlığa yakışmıyor" diye konuştu.

Suriyelilerin yeni bir yaşam umuduyla ülkelerindeki savaştan kaçtığını dile getiren Ali, çocukların da dünyaya ölmek için değil gün görmek için geldiğini söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.