Gaziantep

Araban'da sarımsak dikimine başlandı

18:03 10 Eylül 2015
Araban'da sarımsak dikimine başlandı

 Gaziantep'in Araban ilçesinde sarımsak dikimine başlandı.

Araban Ovası'nda Halis Kayıkçı isimli üreticinin tarlasındaki dikim çalışmalarını inceleyen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zeynel Güneş, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir dönem Çin'den getirilen sarımsak tohumunun artık ilçede üretildiğini, çiftçilerin kendi tohumunu kendileri elde ettiğini söyledi.

Araban sarımsağının son yıllarda dikim yapılan alanının da arttığını belirten Güneş, "2007 yılında bin dekar olan dikim alanı, bu yıl 5 bin dekara ulaştı" dedi.

Güneş, şunları kaydetti:

"Vitamin, mineral ve aminoasitler bakımından son derece zengin olan sarımsağın kalp krizi, beyin kanaması ve kanser riskini azalttığı belirtiliyor. ABD'li uzmanlarca 'bin yılın önemli bitkisi' olarak nitelendirilen sarımsak, doğal antibiyotik deposu olmasının yanı sıra kanser hastalığına yakalanma riskini de azaltıyor. Kurşun, civa, kadmiyum ve arsenik zehirlenmelerinde etkili tedavi sağlayan, selenyum açısından zengin olan sarımsak, bazı hastalıklar açısından önleyici etki yapıyor. Sarımsağın bileşiminde sakaroz, glikoz gibi karbonhidratlarla protein, kalsiyum, fosfor, demir ve A, B, C vitaminleri bulunuyor."

Halis Kayıkçı da 7 yıldır 410 dönüm alanda sarımsak tarımı yaptığını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.