Gaziantep

Antep fıstığında çeşit artıyor

12:52 06 Ekim 2015
Antep fıstığında çeşit artıyor

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü tarafından 20 yıl süren çalışmanın ardından geliştirilen "Tekin" çeşidi, mevcut türlere göre daha iri ve her yıl hasat edilebiliyor

 Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü, 20 yıl süren çalışmanın ardından geliştirdiği ve mevcut türlere göre daha iri ve her yıl hasat edilebilen fıstığı tanıttı.

Tescili 2007'de alınan ve geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapılan iki türden "Barak Yıldızı"nın ardından "Tekin" çeşidinin lansmanı için çevre illerden gelen fıstık üreticilerinin katılımıyla enstitüye ait bahçede "Bahçe günü" etkinliği düzenlendi.

Etkinlikte, üreticilere bahçeyi gezdiren enstitü görevlileri, her yıl ürün verebilen "Tekin" çeşidinin, mevcut türlere göre daha iri olduğunu ve Türkiye'nin pazar payının artırılmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, etkinlikte, fıstık çeşitliliğindeki artışa bağlı olarak üretimin de her yıl yükseldiğini söyledi.

Üretilen ürünün mutlaka dünya pazarına sunulması gerektiğini belirten Aslan, şöyle konuştu:

"Pazara şu anda İran ve ABD hakim. Bizim fıstığımız lezzet bakımından İran ve ABD fıstığından daha lezzetli. Dünyadaki Antep fıstığının yüzde 20'sini üretiyoruz ama pazarın yüzde 1,5 ila 2'sine hitap ediyoruz. Dolayısıyla payımızı artırmak için ya mevcut fıstığımızın tanıtımını iyi yapacağız ya da İran ve ABD'de üretilen fıstığa benzer yeni türler geliştireceğiz."

Yeni türler geliştirilmesi konusundaki araştırmalara devam ettiklerini kaydeden Aslan, "Tekin" çeşidinin İran ve ABD fıstığına çok benzediğini, her yıl ürün verdiğini ve mevcut türlere göre daha iri olduğunu ifade etti.

Aslan, yeni geliştirilen türlerin yaygınlaştırılmasına çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.