Gaziantep

Sporla "özgürleşen" bedenler

11:34 30 Kasım 2015
Sporla "özgürleşen" bedenler

KEREM KOCALAR/ENSAR ÖZDEMİR - Kimisi terörle mücadelede kimisi de geçirdiği kazada bir uzvunu kaybeden ve Şahinbey Ampute Futbol takımında forma giyen sporcular, pozitif enerjileri ve yaşama bağlılıklarıyla adeta engellerini bir kenara bırakıyor.

Farklı sektörlerde çalışarak yaşamını sürdüren engelli sporcular, formasını giydikleri takımlarının başarısı için sahalarda ter döküyor.

Spor yaparken özgürleştiklerine inanan oyuncular, diğer engellilere de "hayat sokakta" mesajı veriyor. 

Şahinbey Ampute Futbol takımının kaptanı Bünyamin Helvacı (42), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1993 yılında vatani görevini yaparken mayına bastığını ve bacağını kaybettiğini söyledi.

Sıkıntılı bir süreç geçirdiğini dile getiren Helvacı, ilk etapta insanların rahatsız edici bakışlarından çekindiği için hayatını mümkün olduğunca dışarı çıkmadan yaşamaya başladığını anlattı. 

Televizyonda 2007 yılında ampute futbol maçına denk geldiğini ve ilgisini çektiğini belirten Helvacı, "Arkadaşlarımın heyecanlandırması sonucu 'acaba ben de yapabilir miyim?' diye kendime sormaya başladım. Biraz araştırma yaptıktan sonra Şahinbey Belediyesi'ne başvurdum ve böyle bir kulüplerinin olup olmadığını sordum. Olmadığını ancak böyle bir kulüp kurmak için çalıştıklarını öğrendim. Bunun üzerine 'ben de yardımcı olmak istiyorum' diyerek kulübümüzün kuruluşunda görev aldım" ifadesini kullandı.

- "Adeta yeniden doğdum"

Helvacı, 2008 yılında aktif olarak başladığı spor hayatını hevesle sürdürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Takım olarak iyi durumdayız. İnşallah daha da iyi olacağız. Ben umutlarımın tükendiği anda bu sporla tanıştım ve adeta yeniden doğdum. Sporla tanışmadan önce içine kapanık şekilde yaşarken şimdi çoğu kişi beni tanıyor. Hayata tutunmaya başladım. Tüm engellilere evlerinden çıkmalarını öneririm. Sakın ola insanların bakışı sizi etkilemesin çünkü bakışlara hapsolmaktansa sokağa çıkıp hayatın içerisine karışmak hayatı daha anlamlı kılıyor. Mesela ben kanedyenleri (spor yaparken kullanılan koltuk değneği) elime alınca engel falan kalmıyor, kuş gibi özgür oluyorum."

- Milli formayı da kaptı

Mavi-beyazlı takımın kalesini koruyan Fatih Karakuş (33) ise 7 yaşındayken elektrik akımına kapılarak sağ kolunu kaybettiğini ve hayata tek elle tutunmaya çalıştığını anlattı. 

Bir uzvunu kaybetmenin kendisini birçok alanda boynu bükük bıraktığını dile getiren Karakuş, "Engelim nedeniyle eğitimi yarıda bıraktım. Hayat benim için çekilmez haldeydi. Güçlükle sanayide oto boyacısının yanında çalışırdım" diye konuştu.

Takım arkadaşı Helvacı gibi kendisinin de ampute sporuyla televizyonda tanıştığını ve Şahinbey Ampute Futbol takımının kuruluşunda görev aldığını dile getiren Karakuş, 2008 yılında aktif spora başladığını söyledi.

- Sporla kilolarından kurtuldu

Futbola başlamadan önce 117 kilogram ağırlığında olduğunu kaydeden Karakuş, "Aşırı kilom nedeniyle sporda zorlanacağımı düşünerek hemen kilo vermek için çalışmalara başladım. Çok kısa sürede 80 kiloya kadar düştüm. Yani spor hem daha sağlıklı yaşamamı sağladı hem de hayata daha sıkı sarılmama vesile oldu" diye konuştu. 

Milli takıma seçildiğini aktaran Karakuş, milli takımla 3 dünya üçüncülüğü, 3 de Avrupa şampiyonluğu sevinci yaşadığını söyledi.

Geçimini sağlamak için bugüne kadar farklı sektörlerde çalıştığını belirten Karakuş, şimdilerde kaporta ustasının yanında çalıştığını ve hayatını böyle idame ettirdiğini kaydetti. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.