Gaziantep

Gaziantep Üniversitesinde konferans

15:12 30 Kasım 2015
Gaziantep Üniversitesinde konferans

 Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) "Tarih Perspektifinde Kültür ve Medeniyet Yolculuğu" adlı konferans verildi.

Gaziantep Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Talip Alp, konferansta yaptığı konuşmada, ilmin önemini vurguladı.

Araştırma-geliştirmeye ağırlık verilmesi gerektiğini  kaydeden Alp, insanların yıllarca bilimin peşinden koştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İslam tarihine bakıldığında Müslümanların, bilim ve teknolojiye büyük önem verdiği görülecek. İslam sadece dini yaşam değil, insan yaşamının bütün yönleri için en büyük itici güç olmuştur. 13. ve 16. yüzyıllar arasında, yetişmiş olan bilim adamlarından Kutbeddin el-Şirazi, İbn el-Şatır, Uluğ Bey, Kadızade-i  Rumi, Ali Kuşcu ve Gıyaseddin el-Kaşi bu altın insanlardan bazıları. Orta Çağ'ın buluşlarını da Müslümanlar yapmış. 750 yılında Semerkant'ta, Türkler'in ana yurdunda bugünkü kağıt üretiliyor. Bugün ülkemizde bile gök bilimi konusundaki ders kitapları dahil pek çok yazı incelendiğinde, Orta ve Yeni Çağlarda bir İslam gök biliminin var olmadığı, gök bilimi çalışmalarının Kopernik ve Galile ile başlamış olduğu gibi bir kanıya kapılırsınız. Ne hazindir ki bilim tarihinin kaydettiği İslam gök bilimi çalışmalarından pek fazla söz edilmez. Biruni, Fergani, Ebül Vefa, Uluğ Bey ve Ali Kuşçu gibi büyük Türk bilginlerinden dahi nadiren ve kısaca söz edilir."

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da kendilerini iyi yetiştirmiş öğrencilerin yanı sıra insana dokunan, topluma yararlı gençler yetiştirmeyi de hedeflediklerini belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.