Gaziantep

ANALİZ - "Rusya, 'güvenli bölge' tezini sabote ediyor"

11:09 01 Aralık 2015
ANALİZ - "Rusya, 'güvenli bölge' tezini sabote ediyor"

HASAN ÖZKAL - Rusya, Halep'in kuzeyindeki sivil yerleşim yerlerine ve Azez'de insani yardım tırlarına yönelik hava saldırılarıyla Türkiye'nin ortaya koyduğu "güvenli bölge" tezini engellemeye çalışıyor. 

Suriye'deki iç savaştan kaçan masum insanlara kucak açan Türkiye, yaklaşık 2,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Sığınmacıların her türlü sorunuyla yakından ilgilenen ve tüm ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye, aynı zamanda 5 yıldır devam eden savaşın sona ermesi ve kalıcı barışın sağlanması amacıyla uluslararası alanda diplomasi yürütüyor. 

Terör örgütü DAEŞ'in Suriye'deki etkinliğini artırması ise bu ülkedeki dengeleri yeniden değiştirdi. Bunu fırsat bilen terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD, bu ülkedeki Türkmen ve Arapları tehcire zorladı. Bu durum, Suriye'den Türkiye'ye göçü artırdı. 

Suriye halkının ülkelerinde güvenli alanda yaşamasını arzulayan Türkiye, bu amaçla Cerablus-Azez hattında "güvenli bölge" önerisinde bulundu.

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler nezdinde diplomatik girişimlerini artıran Türkiye, özellikle Suriye'nin kuzeyindeki Cerablus, Azez ve çevresinin bir bölümünü elinde bulunduran DAEŞ'in buradan uzaklaştırılarak bölgenin güvenli hale getirilmesi için çaba sarf etti.

DAEŞ ile mücadele kapsamında uluslararası koalisyon güçleriyle hareket eden Türkiye'nin güvenli bölge tezine birçok ülke destek verdi.

İç savaşın başladığı günden itibaren Esed rejiminin yanında duran Rusya ise DAEŞ ile mücadele görüntüsü altında Suriye'deki askeri gücünü artırdı. Rusya, Lazkiye'deki askeri üsse ilaveten Suriye'ye yeni savaş uçakları gönderdi ve eylülden bu yana da DAEŞ ile mücadele görüntüsü altında sivil yerleşim alanlarını ve ılımlı muhaliflerin kontrolü altında bulunan kentleri bombalamaya başladı. 

Güvenli bölge tezine karşı olduğu bilinen Rusya, Türkiye hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından Suriye'nin kuzeyinde sivillere ve insani yardım araçlarına yönelik hava saldırılarıyla gerçek niyetini gösterdi. 

Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı karşısındaki Azez kentine hava saldırıları gerçekleştiren Rusya, bir yandan Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine giden yardımları kesmeyi, diğer yandan da Türkiye'nin önerdiği güvenli bölge tezini engellemeye çalışıyor.

DAEŞ'in kontrolündeki Cerablus'un güneyine yönelik hava saldırılarını artıran Rusya, bu bölgenin PYD'nin denetimine geçmesini amaçlıyor.

- "Krizi fırsata dönüştürmeye çalışıyorlar"

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Siyasi Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın yardım tırlarını bombalamaya başladığını söyledi.

Erdurmaz, "Aslında Rusya, bu bombardımanlarla Türkiye'nin ABD ile tesis etmeye çalıştığı 98 kilometrelik 'güvenli bölge'yi dikkate almadığını vurgulamak istemiştir. ABD ise bu duruma herhangi bir tedbir almamış ve uzaktan izlemeyi tercih etmiştir" dedi.

Erdurmaz, Moskova'nın, savaş uçağının düşürülmesinin ardından kendisini mağdur konuma sokarak, krizi fırsata dönüştürmeye çalıştığını belirtti. 

- "Güvenli bölge olursa bazı insanlar Suriye'ye dönebilir"

Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı ve Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkanı Muhammed Vecih Cuma da Türkiye'nin önerdiği güvenli bölge tezinin Suriye halkı için çok önemli olduğunu vurguladı. 

Rusya'nın güvenli bölgeye karşı durduğuna dikkati çeken Cuma, şunları kaydetti:

"İnsanlarımızın topraklarında güvenli ortamda hayatlarını devam ettirmelerini istiyoruz. Rusya ise DAEŞ'i bahane ederek Azez'i vuruyor. Türkiye, 2,5 milyon Suriyeli'ye kucak açtı. Bu konuda dünyaya örnek oldu. Güvenli bölge olursa bazı insanlar Suriye'ye dönebilir."

- "Güvenli bölgeyi sabote etmeye yönelik"

Cephetul Şam'ın Türkmen komutanlarından Zekeriya Karslı da Türkiye'den, Halep'in Azez ilçesi üzerinden Suriye'nin değişik kentlerine gönderilen insanı yardım tırlarının Rus savaş uçaklarınca hedef alınmasının kabul edilemeyeceğini anlattı.

Ilımlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelere gönderilen yardımları taşıyan tırların hedef alınmasının, Rusya'nın Esed'e verdiği desteğin en büyük kanıtı olduğuna işaret eden Karslı, "Rusya, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden savaş uçağının Türk jetlerince düşürülmesinin ardından bu durumu fırsata dönüştürmeye çalışıyor. Balistik füzelerini Lazkiye'ye konuşlandırdı" ifadelerini kullandı. 

Karslı, Rusya'nın, Türkiye ile gerilen ilişkilerinden faydalanarak Suriye'yi işgal ettiğini vurguladı. 

Rusya'nın emellerinin herkes tarafından bilindiğini dile getiren Karslı, şöyle konuştu:

"Rusya, Türkiye'nin, başta ABD ve AB'nin de desteğiyle Suriye sınır hattındaki 98 kilometrelik alanda güvenlikli bölge oluşturma projesini sabote etmeye yönelik çabalarını artırdı. Tüm bu saldırılarının perde arkasında, Rusya'nın aktif şekilde bölgede gücünü hissettirerek Türkiye ve koalisyon gücüne meydan okuması yatıyor. Bunun yanında Ruslar, PYD'nin Tel Abyad-Lazkiye hattında yeni koridor oluşturma çabalarına ciddi destek veriyor. Rusya'nın bu çabalarının sonuçsuz kalması yönünde canımızın son damlasına kadar savaşacağız.

Bu topraklar PYD'nin değil, Türkmenler ve Arapların ortak yaşam alanlarıdır. Biz Türkiye başta olmak üzere ABD ve koalisyon ortaklarından, Rusya ve müttefiki katil Esed rejimine karşı topraklarımızı savunacak silah ve cephane desteği vermelerini bekliyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.