Gaziantep

GTO Başkanı Bartık:

11:09 01 Aralık 2015
GTO Başkanı Bartık:

 Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, Türkiye ile Rusya arasındaki krizin uzun süreli olmayacağı değerlendirmesinde bulunarak, "Devam edecek olursa bundan zarar gören taraf Rusya olur" ifadesini kullandı.

Bartık, yazılı açıklamasında, uçak düşene kadar Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin dostane olduğunu hatırlattı. İlişkilerin sadece ticaretle sınırlı olmadığına dikkati çeken Bartık, iki köklü ülkenin bu sorunu aşacak güce sahip olduğunu vurguladı.

Olayın ardından, ticari ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk işadamlarının baskı altına alınması ve doğalgaz tehditlerinin Rusya'ya fayda sağlamayacağının altını çizen Bartık, şunları kaydetti:

"Güçlü ülke sorunlarını masaya taşır ve iyi niyet çerçevesinde karara bağlar. Türk ürünlerine ambargo koyup, iş adamlarına baskı uygulamakla bir yere varılmaz. Kaldı ki biz Rus uçaklarının Suriye'de ne yaptığını da biliyoruz. Türkiye-Rusya arasındaki kriz uzun süreli olmaz. Devam edecek olursa da bundan zarar gören taraf Rusya olur. Değişim hızının ışık hızıyla yarıştığı bir süreçten geçerken, ülkelerin çıkarları da bu değişim hızından etkilenmektedir. Bu nedenle aktif dış politikanın önemi giderek artmaktadır. Tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye'nin de dış politikada, çıkarlarını gözettiği aktif bir süreç yaşadığı ortadadır. Dolayısıyla Rusya ile yaşananlar, kısa dönemde sıkıntılara vesile olacaksa da uzun dönemde pek çok açıdan elimizi güçlendirecektir."

Rus turizm acentelerinin Türkiye'ye paket tur satmalarının yasaklanmasını anlık hareket olarak yorumlayan Bartık, Rusların yakınlık itibarıyla Türkiye'den başka alternatifinin olmadığını ifade etti.

Yılda 4 milyon Rus turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, bunu bilen Rus yetkililerinin de turizmi "koz" olarak kullanmaya çalıştığını kaydeden Bartık, bu uygulamanın sürekli olamayacağının altını çizdi.

Bartık, insanları zorlayarak, engelleyerek hedefe varmanın mümkün olmadığını belirtti.

Türkiye ve Rusya arasındaki en önemli ticareti enerjinin oluşturduğunu hatırlatan Bartık, bu kapsamda Türkiye'nin geçen yıl Gazprom'a 10 milyar dolarlık ödeme yaptığının altını çizdi.

Rusya'nın Almanya'dan sonraki en büyük müşterisini gözden çıkarmasının çok zor olacağını belirten Bartık, "Son yaşanan olayın diplomasiyle çözüleceğine inanıyorum. Ticari ilişkilerin zarar görmesi ileriye yönelik telafisi olmayan yaralar açmamalıdır" ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ithalat ve ihracat rakamlarına da değinen Bartık, Türkiye'nin Rusya'ya 10 aylık ihracatının 3 milyar 125 milyon 216 bin dolar, ithalatının ise 17 milyar 338 milyon 445 olduğunu hatırlattı.

Rakamlara bakıldığında süreçten zararla çıkacak ülkenin Rusya olduğunun görüldüğünü ifade eden Bartık, "Türkiye, Rusya'ya gerçekleştirdiği ihracatı farklı ülkelerle telafi edebilecek durumda. Rusya'nın kaybı ise çok daha fazla olacaktır ama asıl önemli olan aynı coğrafyayı paylaşan iki ülkenin dostluğunun devam etmesidir" değerlendirmesinde bulundu. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.