Gaziantep

Halep-Azez yolu dram dolu

12:28 06 Şubat 2016
Halep-Azez yolu dram dolu

KEMAL KARAGÖZ - Rusya ve Esed güçlerinin sivil yerleşim alanlarına saldırılarından kaçarak yollara düşen binlerce Suriyeli, Halep-Azez arasındaki 100 kilometrelik koridorda ölümle yaşam arasına sıkışıp kaldı.

Suriye'de süren iç savaş, masum insanları evlerinden ve sevdiklerinden ayırmaya devam ediyor. Rejimin 5 yıldır attığı bombalarına rağmen yurtlarını terk etmeyen Suriyeliler, Rus savaş uçaklarının son 3 aydır Halep ve çevresine devam eden ağır saldırılarına daha fazla direnemedi. Evleri yıkılan, evlatlarını savaşa kurban veren Suriyeliler, çareyi soğuk havaya rağmen yollara düşmekte buldu.

Yanlarına aldıkları birkaç eşyayla Türkiye sınırına doğru yaya ilerleyen Suriyelilerin göç yolculuğu ise adeta drama dönüştü. Günlerce Rusya'nın bombardımanı altında yaşayan binlerce insan Halep'ten Azez'e umut yolculuğuna çıktı. Ateş altında canlarını zor kurtaranlar, Halep-Azez arasındaki 100 kilometrelik koridorda adeta kaderleriyle baş başa kaldı.

Şimdiye kadar Türkiye'den gönderilen yardımlarla ayakta kalan bu insanlar, yine dost ülkenin desteğiyle yaşam mücadelesi veriyor. Türkiye sınırına yakın bölgede başta İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı olmak üzere çeşitli yardım kuruluşlarının kurduğu çadırlara sığınan aileler, soğuk kış gününde sıcak bir ortama kavuşmanın buruk sevincini yaşıyor.

Halep'e yakın bölgelerde ise halen binlerce insan aileleriyle geceyi dışarıda geçirmek zorunda kaldı.

- "Canımızı zor kurtardık"

Suriyeli İbrahim Eşger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'in Bab ilçesinde yaşadıklarını söyledi.

Rus ve Esed'in saldırılarının artırması üzerine Türkiye'ye doğru yola çıktıklarını anlatan Eşger, "Babamı savaşta kaybettim, 2 gündür Azez'deyiz. Türkiye'den gönderilen çadırlarda kalıyoruz, canımızı zor kurtardık. Rusya'nın saldırılarına dayanılması çok zor. Çünkü sivil insanları hedef alıyorlar" dedi.

Onbinlerce ailenin hala yolda olduğunu dile getiren Eşger, Halep-Azez arasına sıkışıp kaldıklarını ve yaşadıkları bu acıları ise dünyanın görmediğinden dert yandı.

İHH Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi Basın Danışmanı Burak Karacaoğlu ise Rus ve rejim güçlerinin saldırılarını Halep'e kaydırdığını anlattı.

Bölgede büyük bir insanlık dramı yaşandığını vurgulayan Karacaoğlu, "Türkiye sınırına yakın bölgelerde 50 bin Suriyeli olduğunu tahmin ediyoruz. İnsanlar yanlarına aldıkları birkaç parça eşyayla yollara düştü ve hala binlerce insan gelmeye devam ediyor. Bu insanların yatacak yerleri ve barınacak yerleri yok. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor" diye konuştu.

Karacaoğlu, Türkiye sınırına yakın bölgeye kısa sürede 200 büyük çadır kurduklarını anımsattı.

Savaş mağdurlarına yardım elini uzatmaya devam edeceklerini aktaran Karacaoğlu, "Yarından itibaren 50 bin kişiye yemek vereceğiz. Ayrıca ekmek, gıda ve battaniye desteğimiz de olacak" şeklinde konuştu.

Halep'in birçok bölgesinin boşaldığının altını çizen Karacaoğlu, Rusya ve rejimin sivilleri hedef aldığını belirtti.

Bombardımandan kaçanların güvenli bölge olarak gördükleri Türkiye sınırına geldiğini anımsatan Karacaoğlu, "Saldırılar sivillere, kadın ve özellikle çocuklara yapılıyor. Bu insanların savaşla alakası yok. Olan yine kadın ve çocuklara oluyor" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.