Gaziantep

BM Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Kennedy:

19:45 10 Şubat 2016
BM Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Kennedy:

BM Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Kevin Kennedy, Suriye'deki gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

Kennedy, Gaziantep'teki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Suriye'deki gelişmelerin 5. yılını doldurduğunu belirterek, geçen sürede Türk halkının ve hükümetin Suriyeli sığınmacılara "olağanüstü" misafirperverlik ve yardımseverlik gösterdiğini ifade etti.

Türkiye'nin, 2,5 milyonun üzerindeki Suriyeliye konaklama, sağlık ve eğitim başta olmak üzere birçok konuda hizmet verdiğini kaydeden Kennedy, "Rakamlarla telaffuz edilemeyecek bu hizmetler, milyonlarca insanın hayatını olumlu şekilde etkiliyor. Ayrıca, Türk insanının yardımsever ve gönlünün ne kadar geniş olduğunu da gösteriyor. Bu konuda gerçekten Türkiye'ye minnettarız" diye konuştu.

BM Dünya Gıda Programı'nın sağladığı destekler sayesinde Suriye'nin kuzeyindeki 650 bine yakın kişiye insani yardım ulaştırıldığını ifade eden Kennedy, insanların onurlu bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olduklarını vurguladı.

Çatışmaların son günlerde yoğunlaştığını anımsatan Kennedy, "Binlerce insan göç etmek zorunda kaldı. Süreci takip ediyoruz. Yeni göç dalgasının ihtiyaçlarını karşılamak için yardım kuruluşları da gıda başta olmak üzere kapasitelerini olabildiğince genişletmeye çalışıyor. Bu arada Suriye içerisine erişimin düzenli ve güvenli şekilde sağlanması çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Kennedy, okul ve hastane gibi bölgelerin hedef olmasından dolayı 85 insani yardım görevlisinin hayatını kaybettiğini, buna rağmen insani yardımların devam etmesi gerektiğini belirtti.

Son iki haftada 60 bin civarındaki insanın Türkiye sınırına geldiğini aktaran Kennedy, Türkiye'nin bu insanlar ve Bayırbucak Türkmenleri için en doğru kararı vereceğini dile getirdi.

Kennedy, terör örgütü DAEŞ'in tehlike olmaya devam ettiğine dikkati çekerek, "Suriye'nin birçok noktasında insanların hayatını etkilemekte. Birçok bölgedeki 200 bin insan kuşatılmış durumda ve açlıkla karşı karşıya bulunmakta" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.