Gaziantep

Gaziantep'te Suriyeli Kadın ve Çocuk Bakım Kliniği açıldı

17:42 12 Şubat 2016
Gaziantep'te Suriyeli Kadın ve Çocuk Bakım Kliniği açıldı

Kıtalararası Doktorlar Derneği (PAC) ve Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gaziantep’teki Suriyeli kadın ve çocuklara ücretsiz sağlık hizmeti vermek amacıyla Suriyeli Kadın ve Çocuk Bakım Kliniği açtı.

Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başdanışmanlığı Gaziantep Ofisi Koordinatörü Mehmet Ali Eminoğlu, kliniğin açılışında yaptığı konuşmada, kurum olarak Türkiye’deki Suriyelilere hizmet veren kuruluşların koordinasyonunu sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Suriye'deki iç savaşın bütün hızıyla devam ettiğini, insanlık için çalışmanın sınırı olmayacağını kaydeden Eminoğlu, "Topraklarımıza gelen kardeşlerimizi ensar bilinciyle kucakladık. Altyapı çalışmalarını tamamlayarak, bu kardeşlerimizin de sağlık hizmeti almalarını sağladık. Geçen sürede yüz binlerce ameliyat yapıldı, 160 bin çocuk doğdu" dedi.

Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı Muhammed Vecih Cuma da Suriye içerisindeki 360 sağlık merkezinin rejim güçleri ve Rusya tarafından saldırıya uğradığını belirtti.

Bazı sağlık merkezlerinin defalarca bombalandığını ifade eden Cuma, "Bu saldırılarda 697 sağlık çalışanı şehit oldu. Şehitlerimizi unutmayacağız" diye konuştu.

Cuma, zor durumda bulunan insanların hayatını kurtarmaya çalışan sağlık görevlilerine de teşekkür etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Durdu Yetkinşekerci ise bu tür merkezlerin sayısının artırılması ve kapsamının genişletilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bölge olarak ciddi bir süreçten geçiyoruz. İnşallah bu süreci hep birlikte hayırla geçiririz. Yaşanan problemleri sırt sırta verip birlikte aşacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Kıtalararası Doktorlar Derneği Ülke Direktörü Dr. Muhammed Zahed Almasri de Gaziantep'teki Suriyeli sığınmacıların yüzde 70’inin doğurganlık çağındaki kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi.

Klinikten Gaziantep’teki Suriyeli hastaların ücretsiz faydalanacağını vurgulayan Almasri, "Aile bireylerinin aynı yerde ve aynı anda hizmet alabilmesini sağlayan polikliniğimiz, kuruluş ilkelerimiz doğrultusunda Suriyeli hastalarımıza nitelikli sağlık hizmeti vermeye devam edecek" dedi.

Almasri, kendilerine her türlü desteği sağlayan Türk yetkililere de teşekkür etti.

- Ayda 2 bin kişiye ulaşması hedefleniyor

Sınır Tanımayan Doktorlar Gaziantep Program Direktörü Massimiliano Rebaudengo ise kliniğin 2 ay içinde yaklaşık 400 Suriyeli kadına hizmet verdiğini ve yakın zamanda ayda 2 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Rebaudengo, "Suriyeli kadın ve çocuklara destek olmak için bölgedeki çalışmalarımızı genişletmeyi hedefliyoruz. Bu klinikte yılda 100 bin yetişkine, 200 bin kadar da çocuğa hizmet vermeyi planlıyoruz. Verdiğimiz tüm hizmetler ücretsiz olacak" şeklinde konuştu.

Suriye'nin, tarihindeki en büyük felaketlerden birini yaşadığını aktaran Rebaudengo, 2,5 milyon Suriyeli için imkanlarını seferber eden Türkiye halkına ve hükümetine teşekkür etti.

Konuşmaların ardından kliniğin açılış kurdelesi kesildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.