Gaziantep

Gaziantep'te Ar-Ge Sanayi Buluşması

14:37 28 Nisan 2016
Gaziantep'te Ar-Ge Sanayi Buluşması

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, Türkiye'nin son 10 yılda Ar-Ge'ye ayrılan miktarı artırdığını ve yüzde 1 hedefinin üzerine çıkartarak Asya ülkelerini geçtiğini söyledi.

Marmara Teknokent öncülüğünde Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kongre Merkezinde Ar-Ge Sanayi Buluşması'nın açılışında konuşan Ergin, teknoparkların akademilerin sanayiye olan isteğini ve ihtiyacını sembolize eden yerler olduğunu belirtti.

Ergin, 2014'te Türk Alman Bilim Yılı'nın ilan edildiğini, bu kapsamda pek çok girişimlerinin olduğunu anımsatarak, "TÜBİTAK liderliğinde tüm ülke olarak bir faaliyet başlattık. Geçen yıl Türk İngiliz Bilim ve İnovasyon Yılı olarak bir dönemi geride bıraktık. Orada da Almanya ile yaşadığımız belirli aktiviteleri tekrar ederek, yolumuza devam ettik. Önümüzdeki yıllar da devam edeceğiz." dedi.

Sanayi ve üniversiteler bir bütün haline getirildiğinde başarının sağlanacağına dikkati çeken Ergin, şunları söyledi:

"Ülkemiz son 10 yıl içerisinde Ar-Ge'ye ayrılan miktarını arttırdı. Yüzde 1 hedefin üzerine çıkarttı. Asya ülkelerini geçmiş durumdayız. Uzak Doğu ve Avrupa gibi değiliz. Gelecek yıllarda bu payı yüzde 3'e çıkartma hedefindeyiz. Özel sektörün de Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapmasını istiyoruz. Sanayinin nihai hedefinin para kazanmak olduğuna inanmıyorum. Bunu geçtiğimiz küresel krizlerde gördük. Sanayicinin derdi hayatta kalmaktır. Para araç olduğu için kıymeti vardır. Ama mühim olan hayatta kalmaktır. Hayatta kalmanın en doğal gereklerinden biri beslenmek, onu enerjiye çevirmektir. İnovasyon, eğitim Ar-Ge ana kaynaklardır. Bunlara inanmayan özel sektörü Ar-Ge yatırımlarına para yatırmaya ikna edemezsiniz."

TÜBİTAK tarafından bazı projelerin reddedilmesine ilişkin tepkiler aldıklarını anlatan Ergin, sanayiyi görmezden gelemeyeceklerini, sanayicilerin gelişimi ile yeniliğe açık olduklarını belirtti. Ergin, akademisyenlerin ve sanayicilerin birlikte proje üretmesi gerektiğini, bunun için çaba gösterdiklerini aktardı.

Ergin, kurumlarının yenileceğini belirterek, yapmayı planladıkları projeler hakkında da bilgiler verdi.

- "Gaziantep olarak Türkiye'ye katkı sağlamaya çalışıyoruz"

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Sani Konukoğlu da kentin Türkiye'nin 6. büyük şehri olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin gelişmesi için var güçleriyle mücadele ettiklerini dile getirdi.

GSO Olarak Gaziantep'te Ar-Ge çalışmalarını 1998 yılından beri sürdürdüklerini anımsatan Konukoğlu, "Dünyanın en rekabetçi konusunun gelişim olduğunu hiçbir zaman da unutmadık. Değişime uğrayabilmek için hedeflere ulaşmanın en büyük yolunun Ar-Ge çalışmaları ve üniversite iş birliği olduğundan hiçbir şüphemiz yok. Gaziantep olarak da elimizden gelen katkıyı yapmaya çalışıyoruz." dedi.

Geçmiş dönemlerde başlattıkları projeleri sıkı bir şekilde takip ettiklerini anlatan Konukoğlu, "Gaziantep projeleriyle Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için var gücümüzle çalışıyoruz. Gaziantepli sanayi arkadaşlarımdan bugünü iyi değerlendirmelerini istiyorum. Ar-Ge harcamaları 2014 yılında toplam hasılanın yüzde 1. Demek çok büyük bir rakam tutuyor. 18 milyar TL civarında bir rakam. Gelişmiş ülkelerde bu rakam yüzde 2'lere-3'lere tekabül ediyor. İnşallah biz de o seviyeye geleceğiz." diye konuştu.

Program sonunda forklift eğitimlerinde başarı gösteren kadın kursiyerlere sertifika verildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.