Gaziantep

AB ile vize serbestisi

13:32 03 Mayıs 2016
AB ile vize serbestisi

AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Avrupa Komisyonunun Türk vatandaşları için vizenin kaldırılıp kaldırılmayacağı konusundaki hazırladıkları raporu yarın açıklayacağını hatırlatarak, "Türkiye vize serbestliğini çoktan hak etti. Gerekli şartları sağladık." dedi.

Şahin, bir otelde düzenlenen "AB Programlarına Katılımın Güçlendirilmesi Projesi" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Gaziantep'teki terör saldırısını kınadı.

Gaziantep'in güçlü potansiyeli olan dinamik bir şehir olduğunu belirten Şahin, "Gaziantep Ortadoğu'ya açılan bir şehir. Katman katman medeniyetler barındıran bir şehir. Ticaret, turizm, sanayi şehri. İpekyolu üzerinde konumlanmış tarihi bir şehirdir. Güçlü potansiyellere sahip." ifadesini kullandı.

Kentin potansiyelinin ortaya çıkarılması için çalıştıklarını vurgulayan Şahin, Gaziantep'in proje karnesinin iyi olduğunu vurguladı. Şahin, "2002 yılından bu yana 572 projeye 111 milyon avroluk bir katkı sağlanmış ama biz bunu yeterli görmüyoruz. AB'nin çok önemli programları var. Bugün de Gaziantep'in proje geliştirme kabiliyetlerini geliştirme çabası içerisinde olacağız. Erasmus, 2020, Cozmo gibi önemli projeler var. Bunları sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle buluşturarak hem ülkemizin hem Gaziantep'in bu imkanlardan faydalanmasını istiyoruz." diye konuştu.

Şahin, Gaziantep'in var olan kabiliyetlerinin geliştirilmesi adına AB Bakanlığın 4. temsilciliğinin önümüzdeki aylarda kente açılacağı müjdesini verdi. Şahin, buranın Şanlıurfa, Adana, Kilis ve Kahramanmaraş için de bir üs olacağını, bölgenin bir bütün olarak AB projelerine katılması ve gelişmesini istediklerini belirtti.

- Vize serbestisi

Vize serbestisi konusunda da açıklamalarda bulunan Şahin, vize serbestisi bakımından yarının önemli bir gün olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Avrupa Komisyonu Türk vatandaşları için vizenin kaldırılıp kaldırılmayacağını konusunda hazırladıkları raporu yarın açıklayacak. Türkiye vize serbestliğini çoktan hak etti. Gerekli şartları sağladık. Bu konu bir kaç gündür televizyonlarda da ele alınıyor. Vize serbestliğinin tek şartı Geri Kabul Anlaşması'ydı. 2013 yılında bu antlaşma yürürlüğe girdi. Avrupa'ya illegal yollardan girmeye çalışan göçmenlerin geri kabullerini almaya başladık. Türkiye'nin 16 yerinde geri kabul merkezleri kuruldu. Bunlardan bir tanesi de Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde kuruldu. Aktif olarak işlevini yerine getiriyor. Haziran ayına vize serbestliğinin sürecini geri çekmek adına zirve görüşmelerinde 72 şart ve 6'ya yakın kanun çıkartılması öngörüldü. Bunlar da bugün TBMM'de görüşmeye alınacak. Kolluk Gözetim Kurulu Komisyonu Kanunu ile geçmiş olacak. Aldığımız duyumlara göre komisyonun müspet bir raporu olacak. Daha sonra da Avrupa Parlamentosundan geçecek. Bu karar sonucunda Avrupa'da geçişler serbest olabilecek. Bu kararın hayırlara vesile olmasını diliyorum."

Şahin'in konuşmasının ardından toplantıda Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanı Kayhan Özer, AB 'nin destek verdiği projelerle ilgili katılımcılara bilgiler verdi.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.