Gaziantep

İş sağlığı ve güvenliği yasasından taviz verilmeyecek

12:33 23 Haziran 2016
İş sağlığı ve güvenliği yasasından taviz verilmeyecek

Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin, "1 Temmuz'&dan sonra bütün kamu kuruluşlarına iş sağlığı ve güvenliği konusunda hem uzman hem de hekim çalıştırma zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluk kapsamında iş yerlerindeki çalışanların her türlü çalışma koşullarını iyileştirmesi hedefleniyor. Hem de iş kazası ve meslek hastalıklarını önlenmesi noktasında tedbirler alınacak." dedi.

Siraç, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda AA muhabirine yaptığı açıklamada iş sağlığı ve güvenliği yasasının 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandığını 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren bütün maddeleriyle yürürlüğe gireceğini söyledi.

6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği yasası uygulamasının 2013 yılında 50 ve üzerinde işçi çalıştıran yerler için uygulandığını aktaran Siraç, "Daha sonra bu kanunun madde hükümleri devreye girerek bütün özel sektörü kapladı. Kamu kurumlarının da iş sağlığı konusunda tedbir alması gerektiği bu yasanın 6, 7 ve 8. maddesi 1 Temmuz 2016'ya ertelenmişti. 1 Temmuz'dan sonra bütün kamu kuruluşları iş sağlığı ve güvenliği kapsamında hem uzman hem de hekim çalıştırma zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluk kapsamında iş yerlerindeki çalışanların her türlü çalışma koşullarını iyileştirmesi hedefleniyor. Hem de iş kazası ve meslek hastalıklarını önlenmesi noktasında tedbirler alınacak." dedi.

Bu yasanın Türkiye'de çok önemsendiğini ifade eden Siraç, bütün maddeleriyle yürürlüğe gireceğini, herhangi bir çalışan farkı gözretmeksizin kamu ve özel sektörde uygulanmaya başlanacağını vurguladı.

1 Temmuz itibariyle kamunun iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu getirildiği gibi kanunun diğer unsurlarının da yerine getirileceğine dikkati çeken Siraç, şöyle konuştu:

"İş riski değerlendirmesi yapılacak. Bu iş değerlendirmesi kapsamında risklerden, kazalardan meslek hastalıklarından uzak kalınabilmesi adına değerlendirme yapılacak. İş güvenliği uzmanı bir tehlike hissettiği alanı raporuna yansıtıcak. Ve iş verene iletecek. İş veren de iş güvenliği uzmanı ve hekimin tavsiye kararlarına uyarak ona göre tedbirlerini alacak. Bizler Çalışma Bakanlığının taşra birimleri valinin imzası olan bildiriyi kamu kurumlarına dağıtacağız. Kamu kurumları bu gönderdiğimiz yazıyla herhangi bir tereddüt yaşadığı anda şekilde bize ulaşıp bilgi alabilirler. 6331 yasanın hükümleri gereği idari para cazası uygulanacak. Kurallara uymayanların para cezası katlanacak. Böyle bir yaptırımla karşı karşıya kalınmaması için kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin de gerekli önlemleri alması gerekir."

- Yeni istihdam alanı yaratılacak"

İş yeri ve güvenliği kanunu sayesinde yeni istihdam alanları da oluşacağını kaydeden Siraç, "Bu kanun sayesinde iş güvenliğ uzmanları, hekimler ve teknisyenlerinin kamuda çalıştırılması önem arz edecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam yaratılacak. İş güvenliği uzmanları ağırlıklı olarak mühendislerden oluşacak." diye konuştu.

İş sağlığı ve yasası kanununda bazı istisnalar olacağını anlatan Siraç, şöyle devam etti:

"Kanunun getirdiği istisnalar var. Güvenlikten sorumlu kurumlara bu uygulamalar yapılamayacak. Mesela AFAD gibi kurumlar yine istisna dışında olacak. Kendi işini evinde yapanlar bu işin dışında olacak. İş yerleri az tehlikeli, çok tehlikeli ve tehlikeli diye sınıflandırıldı. Bu sınıflara göre iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu belirlenecek. Kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın kanunun emredici hükümleri uygulanacak. Bu nedenle kamu kurumlarımızın, vatandaşlarımızın ve iş verenlerimizin bu konuda dikkat etmeleri gerekiyor. İdari yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için dikkat etmeleri gerekiyor. Elimizden geldiğince yardım etmeye destek vermeye hazırız. Kamunun bütün maddeleri yürürlüğe girmiştir. Ertelemek söz konusu değildir. O yüzden gereken hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.