Gaziantep

Uyuşturucu bağımlılığından kurtulan hayatlar

15:32 26 Haziran 2016
Uyuşturucu bağımlılığından kurtulan hayatlar

YETER ERDİNE - Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezinde tedavi edilen ve uğraşı terapileriyle yeniden hayata tutunan 3 genç, bağımlılıktan kurtulmanın mutluluğunu yaşıyor.

Bağımlı gençler, merkezde tedavi görerek ve uğraşı terapileriyle yaşamlarındaki "prangalardan" kurtuluyor. Kültür ve Sanat Merkezi'ne dönüştürülen eski adliye binasının taban mozaiklerini yapan gençler, ilk kez gerçek anlamda çalışabilmenin hazzını duyuyor.

Genellikle "Bir kereden bir şey olmaz" düşüncesiyle başlanılan uyuşturucunun hayatını esir aldığı gençlerden biri de henüz 17 yaşındaki F.E.

Merkezde, 5 yıl boyunca kullandığı uyuşturucudan kurtulan F.E, AA muhabirine, uyuşturucu ticareti yapan ve iki grup arasında çıkan kavgada hayatını kaybeden dayısından gizli gizli aldığı uyuşturucularla bağımlı hale geldiğini söyledi.

F.E, "Kendime hakim olamıyordum. Para vermemek için dayımın sattığı uyuşturucuların içinden alıyordum. Dayım, sigara içmemi bile istemiyordu ama başkasına satıyordu." diye konuştu.

Dayısının vefatının ardından uyuşturucuyu bırakmayı istediğini dile getiren F.E, merkezde çalışan bir yakınının tavsiyesiyle tedavi olmaya karar verdiğini belirtti.

F.E, tedaviden sonra yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"Tedaviden önce bir düzenim yoktu. Yemek yiyemezdim. Uyku denen bir şey yoktu. Aile ilişkilerim bozuktu. Eve gitme filan yoktu. Sağa sola zarar vermeler vardı. Şimdi hayatım daha farklı. Yeni doğmuş bir bebek gibiyim. Geleceğe dair hedefim yok şimdilik. Planım yok. Hayırlısı neyse o olsun. Kültür ve Sanat Merkezinin mozaiklerini yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Benim için orada bir şey yapmak şereftir."

- "Hayatım değişmeye başladı"

Madde bağımlılığından ailesinin desteğiyle kurtulan A.L. (16) ise uyuşturucuya 4 yıl önce arkadaşlarına özenerek başladığını bildirdi.

Ailesi öğrenene ve tedaviye başlayana kadar bağımlı olduğunun farkına bile varmadığını ifade eden A.L, ailesinin kendisini Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezine götürdüğünü dile getirdi.

Merkezde psikologlarla, mobil ekiple görüştüğünü kaydeden A.L, "Aslında iyileşmek için değil de şu hayattan kurtulmak için gelmiştim. 'Yeter' dedim. O stres, sıkıntı, aile içi tartışmalar, işteki sıkıntılar, bunalmıştım. Buraya gelip yattıktan 1-2 ay sonra iyileşmenin önemini anladım. Benim de hasta olduğumu, bağımlılığın ne olduğunu öğrendikçe kalmak istedim ve şu anda temizim." dedi.

Şu an kendisini çok farklı hissettiğine işaret eden A.L, şöyle devam etti:

"Gündüz sokakta gezdiğimi pek hatırlamam. Gece olunca çıkardık yarasa gibi. İnsanlardan kendimizi her zaman izole ederdik. Okula okumak için gitmezdim. Evden okul bahanesiyle para alır, 'Uyuşturucu alırım' diye düşünürdüm. Derslerim çok kötüydü. Lise 1'deydim. Zaten ilk yıl kaldım. Okulu da bıraktım. En sonunda okulda kötü olaylar yaşamıştım, kavga gibi. İşe başladım. Tanıdığımızdı. 2 gün gider, 3 gün gitmezdim. Buraya yattıktan sonra hayatım değişmeye başladı. Doğru düzgün çalışabilmeye başladım. En son mozaik işini yaptık. Alnımın teriyle, hakkını vererek, kaçamak yapmadan ilk kez çalışabildim."

Alın teriyle kazandığı paranın kendisini de mutlu ettiğini anlatan A.L, merkezdeki terapistler sayesinde hayatının değiştiğini söyledi. A.L, "Hocalarım bendeki ışığı görünce, 'İmkanın varsa okula gitmelisin' dedi. Okul imkanım olduğunu bilmiyordum çünkü 1,5 yıl olmuştu. Terapistimin tavsiyesiyle okula başladım. Derslerim çok iyi." diye konuştu.

Terapiden sonra ailesiyle arasının düzeldiğini, çevresinde saygı duyulan biri haline geldiğini belirten A.L, madde bağımlılarına yardım etmek için psikolog olmayı istediğini bildirdi.

- "Her şeye farklı açıdan bakmaya başladım"

İ.H.O. (19) ise 12 yaşındayken, çalıştığı fırında uyuşturucu kullanan ustaları nedeniyle madde bağımlısı haline geldiğini ifade etti.

Uyuşturucunun kendisine büyük acılara mal olduğunu, ailesiyle arasının bozulduğunu, eve gitmemeye başladığını, geceleri dışarıda geçirdiğini belirten İ.H.O, fiziksel ve ruhsal olarak çok yıprandığını dile getirdi.

Para bulamadığını, artık insanlara zarar vermeye başladığını bildiren İ.H.O, "Sonunda ağabeyim sahip çıktı bana. Böyle bir yer olduğunu söylediler. Koktuğum için gelmek istemiyordum. Ailemin zoruyla geldim." ifadelerini kullandı.

Önceleri bağımlılıktan kurtulacağına inanmadığını anlatan İ.H.O, merkezdeki terapistlerin kendisi için elinden geleni yaptığını vurguladı. İ.H.O, şunları kaydetti:

"Bu hayattan çıkamam artık diye düşünüyordum. Ölümüm bu şekilde olacak diye kendimi şartlandırmıştım. 6 aylık süreçte düşüncelerim değişti. Her şeye farklı açıdan bakmaya, farklı düşünmeye başladım. Bu da tedavi ekibinin sayesinde oldu. Şu an uyuşturucu bulmak zorunda değilim. Özgürüm. Onu bulmak için para aramıyorum, hırsızlık yapmıyorum, aileme zarar vermiyorum. Artık toplum içine girebiliyorum. Bir şey yaparken farkında olarak yapıyorum. Acaba yanlış mı, doğru mu diye seçerek yapıyorum ama öncesinde öyle bir şey yoktu."

Kültür ve Sanat Merkezinin mozaiklerini yaparken çok eğlendiklerini belirten İ.H.O, bir şeyler başarabildiklerini gördükleri için kendileriyle gurur duyduklarını anlattı.

Bağımlılıktan kurtulduktan sonra işe başladığını söyleyen İ.H.O, "O eski defteri kapattım. Kendime yeni bir sayfa açtım. 'İsterse parası düşük olsun' dedim, işimi bile değiştirdim." dedi.

Ağabeyleriyle bir araya gelip dükkan açmak istediklerini kaydeden İ.H.O, dükkanda gençlik merkezinde öğrendiği takı tasarım sanatını yapmak istediğini dile getirdi.

İ.H.O, "Bu illete düştüm düşeli her şeyden vazgeçtim. Umudum dahi kalmadı hayata dair. Sadece ölmeyi bekliyordum. 'Ölsem de bu hayattan kurtulsam' diyordum. 'İyi ki de ölmemişim' diyorum şu anki aklımla bakınca. Göreceğim daha çok şeyler varmış. Halime binlerce şükürler olsun." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.