Gaziantep

Su kaynaklı zehirlenmelere dikkat

13:19 08 Eylül 2016
Su kaynaklı zehirlenmelere dikkat

Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Erzurum'un Aşkale ilçelerindeki sudan kaynaklı zehirlenmelerin su kaynaklarının daha iyi korunması ve kontrol edilmesi gerektiğini ortaya koyduğu belirtildi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Mikribiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Zer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan sağlığı için çok önemli olan suyun ve şebekelerinin iyi izole edilmesi, dış kirleticilerden uzak tutulması gerektiğini söyledi.

Altyapının suyla temasının da önlenmesi gerektiğini anlatan Zer, "Doğada insan sağlığı için sayısız mikrop, bakteri bulunur ancak genelde insandan insana bulaşır. İnsan da insanı genellikle atıklarıyla bulaştırır. Bu açıdan bir bakmak gerekiyor. Suların muhakkak dezenfeksiyonu yapılıyordur ama bu tür şeyler mevsim değişikliklerine bağlı olarak da bizim gibi toplumlarda maalesef ki oluyor." dedi.

Zer, Elbistan ilçesinde binlerce insanın rahatsızlanmasına ve hastanelere başvurmasına neden olan içme suyu kaynaklı virüslerin, genellikle gıda zehirlenmesi benzeri etki gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Son olarak Erzurum'da çok sayıda kişi içme suyundan kaynaklı virüs nedeniyle hastanelik oldu. Bunlar bağırsaklardan emilmeyen virüsler. Lokal olarak etki gösteriyorlar. Suyla alındıktan sonra basit ishal yapıyorlar. Emilip de sistemik hastalık yapan virüsler değiller. Sistemik dağılımları yok. Hastalar genellikle birkaç gün içinde düzeliyor. Tabii ishal kaynaklı su kaybına özellikle küçük çocuklar ve yaşlılarla kronik hastalığı olanlarda dikkat etmek gerekiyor. Çok sıkıntı yaratan bir durum değil aslında ama birden çok sayıda kişide olunca toplumda bir panik oluşabiliyor."

Hijyen koşullarının çok önemli olduğunu vurgulayan Zer, "Özellikle el temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda güvenli kaynaklardan su tüketmek de son derece önemli. Devlete ait sular güvenlidir çünkü bir kar güdülmez ama bazen bu tarz sorunlar yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda paket sular tüketiliyor ancak onlara da dikkat etmek gerek. Bilinen güvenilir kaynağı belli olan sular tercih edilmeli." diye konuştu.

Prof. Dr. Zer, su kaynaklarından kaynaklanan bu tarz zehirlenmelere dikkat edilmesi gerektiğini dile getirerek "Bu karışabiliyorsa suya başka şeyler de karışabilir fikri göz önüne alınmalı buna göre önlemler alınmalı. Şu andaki etken çok ciddi olmayabilir ama daha patojen olan, daha güçlü mikroplardan korunmak için kaynaklarımızı çok iyi kontrol etmeli, korumalıyız." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.