Gaziantep

Türkiye'nin "iyilik hareketi" Cerablus'u yalnız bırakmadı

11:39 12 Ekim 2016
Türkiye'nin "iyilik hareketi" Cerablus'u yalnız bırakmadı

HALİL FİDAN - Dünyanın farklı bölgelerinde yaptıkları yardımlarla herkesin takdirini kazanan Türkiye'deki yardım kuruluşları, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında DEAŞ'ten temizlenen Halep kentine bağlı Cerablus'ta da ihtiyaçların karşılanması için seferber oldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Özgür Suriye Ordusu tarafından teröristlerden temizlenen Cerablus, Türkiye'nin desteğiyle yeniden imar ediliyor.

Bölgede başta Türk Kızılayı olmak üzere birçok kurum ve yardım kuruluşu, yaklaşık iki aydır Suriyelilerin yaralarını sarmak için adeta canla başla çalışıyor.

Operasyonun hemen ardından bölgede faaliyetine başlayan Türk Kızılayı ve AFAD, bölgede oluşturdukları mobil merkezlerde Cerablus halkına sıcak yemek ve sağlık hizmeti sundu.

Günlük 5 bin kişiye sıcak aş ulaştıran Türk Kızılayı, şimdiye kadar yaklaşık 310 bin kişilik yemek çıkardı. Kurban Bayramı'nda ise bölgeye 9 bin 762 kilogram et ulaştıran ekipler, şimdiye kadar 300 ton un, çok sayıda gıda kolisi, giyim malzemeleri ve çocuklar için oyuncak dağıttı. Türk Kızılayının ilçedeki çalışmaları ise devam ediyor.

AFAD ekipleri ise kurdukları sahra hastanesinde yöre halkına sağlık hizmeti sundu, bölgeye gönderilen insani yardımların koordine edilmesine katkı sağladı.

Cerablus'un normalleşmesinde etkili olan kurumlardan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ise şehrin temizliğiyle ilgili önemli aşamalar katetti. İlçenin içme suyu şebekesini yenileyen ekipler, suyun standartlara uygunluğunu da belirli aralıklarla takip ediyor.

DEAŞ'ın kontrolünde olduğu dönemde cezaevi olarak kullanılan ve işkence odalarının bulunduğu Ahmet Selim Mulla Lisesinin tadilatını da yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Cerablus halkının rahata erişmesi için hummalı bir çalışma yürütüyor.

- Yardım kuruluşları bölgeye akın etti

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı da Cerablus ile çevresindeki 45 köye şu ana kadar 100 ton patates ile 2 bin 900 gıda kolisi ulaştırdı.

Kent meydanına getirdiği mobil aşevinde günlük 8 bin kişilik sıcak yemek imkanı sunan vakıf, şimdiye kadar 350 bin kişiye ulaştı.

Bölgede önemli hizmetlere imza atan İyilik-Der ise Keçiören Belediyesi işbirliğinde Cerablus'taki Sadık Handavi Okulu'nu tadilatını yaparak eğitime kazandırdı.

Aynı zamanda öğrencilerin kırtasiye ve giyim ihtiyaçlarını karşılayan dernek, okuldaki öğretmenlerin maaşlarını da üstlendi.

Cerabluslu çocuklar için park yapan İyilik-Der, Kurban Bayramı'nda 100'e yakın kurban keserek halka dağıttı. Çocuk bezi, süt, mama, giyim, kırtasiye, ayakkabı ve oyuncaktan oluşan 2 tır yardım malzemesini Cerablus'lulara dağıtan kurum 60 okulu onarıp eğitime açmayı hedefliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de bölgeye gönderdiği mobil ekmek fırınıyla günlük 7 bin sıcak ekmeği yöre halkına ulaştırıyor. Ekmekler AFAD koordinesinde Hayrat Yardım Derneği ekiplerince ilçe merkezi ve köylerde ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Şimdiye kadar 6 bin civarında aileye ekmek ulaştırmayı başaran Hayrat Yardım Derneği, Kurban Bayramı'nda da yaklaşık 5 bin aileye et dağıttı. Bölge halkının damak tadına uygun Suriye ekmeği çıkarmaya hazırlanan dernek, 12 kişilik ekibiyle ilçede şimdiye kadar 4 bin çocuğa bayramlık, 2 bin gıda kolisi, 3 ton un dağıttı.

Sağlık Bakanlığı ekipleri de ilçede önemli hizmetlere imza attı. Bakanlıkça açılan hastanede her gün yaklaşık 300 Suriyeli tedavi görüyor.

Öte yandan Türkiye'nin farklı kentlerinden çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile hayırsever vatandaşlar da Cerablus halkına çeşitli yardımlarda bulunmayı sürdürüyor.

- Bölge halkı Türkiye'ye minnettar

Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından ailesiyle Cerablus'a sığınan Adnan el-Fahri, ilçeye geldiği için mutlu olduğunu ve bu durumun tüm ülkeye yayılması için Allah'a dua ettiğini belirtti.

Türkiye ve ÖSO'nun sayesinde huzura eriştiklerini anlatan el-Fahri, "Elektriğimiz, suyumuz var, her gün sıcak yemekler dağıtılıyor, en önemlisi güvendeyiz. Daha ne isteyebiliriz, Rabb'im vesile olanlardan razı olsun." dedi.

Rana Muhammed ise DEAŞ döneminde de burada kaldıklarını ve çok sıkıntı çektiklerini vurgulayarak yaklaşık 2 aydır ise adeta dünyaya yeniden gelmiş gibi huzurlu olduklarını aktardı.

Huzurlu ortamın sürmesini dileyen Muhammed, "İnşallah, Suriye'nin tamamı barışa ulaşır, biz bunun tadını burada aldık, bir daha eski günlere dönmek istemiyoruz. Çocuklar okula gidiyor, dilediğimiz gibi dışarı çıkıp gezebiliyoruz, nasıl mutlu olmayalım?" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.