Gaziantep

Gaziantep'te anne bebek ölümlerinde düşüş oldu

10:23 25 Ekim 2016
Gaziantep'te anne bebek ölümlerinde düşüş oldu

Gaziantep Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, Gaziantep'te anne bebek ölümlerinde düşüş yaşandığını bildirdi.

İl Sağlık Müdürü Yazı, yazılı açıklamasında, anne ve bebek ölümlerinde Gaziantep için sevindirici gelişmelerin olduğunu ve gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde düşüşün yaşandığını belirtti.

Anne ve bebek ölümünün bir ailenin karşılaşabileceği en ağır yük olduğunu vurgulayan Yazı, önlenebilir bir nedenle anne ve bebek ölümünün yaşanmasının kabul edilemez olduğuna işaret etti.

Sağlıkta Dönüşüm Programı'na dikkat çeken Sadettin Yazı, "Anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla Bakanlığımız ciddi çalışmalar yapmaktadır. Türkiye geneli anne ölümleri incelendiğinde özellikle riskli gebeliklerle, evde doğum yapma riski olan gebelerin çok dikkatle izlenmesi gerektiği görülmüştür. Uygulanan bu önemli programlarla izlemlere engel olacak durumlar ortadan kaldırılmış, böylece anne ölümlerinde önemli azalma sağlanmıştır. Bu ölümlerin azalmasında en önemli çalışmalardan birisiyse hiç şüphesiz ki hizmete erişimdeki sıkıntıların giderilmesidir. Pek çok hizmetin yer aldığı bu program çerçevesinde sosyal güvencesi bulunmayan kişilerin 'analık hali' hizmetlerinden yararlanabilmesi önem arz etmektedir.

Sosyal güvencesi bulunmadığı için hastanelere gidemeyen ya da doğumu gerçekleştirdikten hemen sonra maddi imkansızlıklar nedeniyle hastaneden ayrılarak riskli anne ve bebeğin izlenimine olanak vermeyen gebelerimiz için geliştirilen analık haliyle anne ölümlerinde önemli düşüşlerin yaşanması sağlamıştır. Uygulamayla gebeler sigorta sorgusu yapılmadan tedavi edilmekte, hamileliğin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki 8 haftaya kadar analık hali kapsamında sayılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Bu süre içinde gebelerin tedavisinde eşinin ya da kendisinin sigorta priminin yatırılıp yatırılmadığına ya da borcuna bakılmadığını belirten Yazı, şunları kaydetti:

"Anne adayının sigortası devletimizdir. Bu kapsamda gebelerimiz gönül rahatlığıyla kamu hastanelerimizde ücretsiz olarak hizmet alabilirler. Özellikle riskli bir gebelik süreci geçiren anne adaylarımızın bu süre içerisinde kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmalarını önemle rica ediyorum. Annelerimizin gebelikten doğuma, doğumdan doğum sonrası sürece kadar düzenli takiplerinin yapıldığı, anne ve bebeklerimizin sağlığı için gerekli tüm tedbirlerin alındığı sağlık hizmeti sunumu, sağlık çalışanlarımız tarafından titizlikle yerine getirilmektedir. Anne ve bebeklerimiz bizim içi çok değerlidir. Lütfen sizlerde anne adayı olarak kendinizin ve bebeğinizin sağlığını ihmal etmeyin. Takiplerinizi düzenli olarak yaptırın."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.