Gaziantep

Cerablus'taki "işkence merkezi" tekrar liseye dönüşüyor

11:19 01 Kasım 2016
Cerablus'taki "işkence merkezi" tekrar liseye dönüşüyor

KEREM KOCALAR - Terör örgütü DEAŞ yönetimindeyken "işkence merkezi" olarak kullanılan, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütünden temizlendikten sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesince eğitime kazandırılan Ahmet Selim Mulla Lisesi, son çalışmaların ardından öğrencilerini ağırlamaya başlayacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Özgür Suriye Ordusunca (ÖSO), terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Cerablus'ta ekonomik ve sosyal hayatın ardından eğitim sistemi de düzene giriyor.

Geçtiğimiz ay Keçiören Belediyesi tarafından Şehit Sandık Handavi Okulunda yapılan tadilatın tamamlanmasının ardından ilk ders zilinin çaldığı ilçede ikinci okul da eğitim hayatına kazandırılıyor.

Terör örgütü DEAŞ kontrolündeyken "cezaevi ve işkence merkezi" olarak kullanılan Ahmet Selim Mulla Lisesinde bakım ve onarımı çalışmaları tamamlandı. Tadilat ve tefrişat çalışmaları, 15 Temmuz darbe girişiminin simgesi haline gelen şehit Astsubay Ömer Halisdemir ile 15 Temmuz ve Cerablus şehitleri anısına gerçekleştirilen okulun bahçesine Halisdemir'in fotoğrafının yer aldığı afiş asıldı.

Bahçesi ağaçlandırılan ve çimlerle donatılan okulun içerisindeki tefrişat çalışmalarında sona gelen ekipler, bu hafta içerisinde okulu öğrencilerle buluşturmak için yoğun çaba gösteriyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Cerablus Koordinatörü Abdurrahman Kocaaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahmet Selim Mulla Lisesi'nin Cerablus'un en büyük lisesi olduğunu söyledi.

Okulun 21 derslikle 800 öğrenci kapasiteli olduğunu belirten Kocaaslan, DEAŞ yönetimindeyken işkence merkezi olarak kullanılan okulu eğitime kazandırmak için çalıştıklarını ifade etti.

- İşkence odası sınıf oldu

Kocaaslan, 60 kişilik ekiple gece gündüz demeden 23 gün boyunca okulun düzenlenmesi için çalıştıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Bu okula ilk girdiğimizde her taraf berbat haldeydi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin, Cerablus'a geldiğinde bu okulun içler acısı halini gördü ve duyarsız kalamadı. Bunun üzerine okulun tadilatı için bizlere talimat verdi. Şu anda okulun tadilatının yüzde 95'i tamamlandı. Ufak tefek son rötuşlar yapılıyor. İnşallah bu hafta içerisinde okulu yeniden çocuklarla buluşturacağız."

Okulda büyük bir odanın DEAŞ mensupları tarafından işkence odası olarak kullanıldığını aktaran Kocaaslan, "Odada Filistin askısı diye tabir edilen işkence askıları kurulmuştu. Her yerde kan izi vardı. Ama biz salonu temizleyip, ikiye bölmek suretiyle iki sınıf oluşturduk. Burası çok eziyetlere şahitlik etmiş bir yer ama artık çocuklarımızla dolup taşacak." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.