Gaziantep

Suriyeli ödüllü yazar kendisini hemşehrilerine adadı

11:22 15 Şubat 2017
Suriyeli ödüllü yazar kendisini hemşehrilerine adadı

FERİDE PELİN İNAL - Kaleme aldığı eserleriyle ülkesi haricinde Mısır, Lübnan ve Suudi Arabistan'da 5 kez "En iyi kadın yazar ödülü"ne layık görülen edebiyatçı Ebtisam Şakuş, mutluluğu bulduğu Türkiye'de bir yandan savaşın acılarını duyurduğu kitaplarını kaleme alırken, bir yandan da yurttaşlarına eğitim veriyor.

Suriye'nin Halep kentindeki çatışmaların yoğunlaşması üzerine ülkesini terk edip bir süre Mısır, Ürdün ve Lübnan'a giden Şakuş (57), en son Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki Telhamud Geçici Konaklama Merkezine sığındı.

Ülkesinin yanı sıra Mısır, Lübnan ve Suudi Arabistan'da edebiyat dalında "En iyi kadın yazar ödülü"ne layık görülen Şakuş, Türkiye'de bir yandan sığınmacıların yaşadığı dramları konu alan kitaplar yazarken diğer taraftan da çadır kentte kurulan kültür merkezinde kendisi gibi sığınmacılara birikimlerini aktarıyor.

Yazar Şakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli hemşehrilerine faydalı olabilmek için çadır kentte yaşamayı seçtiğini söyledi.

Türkiye'ye gelmeden önce birçok ülkeye gittiğini ancak hiçbir yerde Türkiye'deki kadar mutlu olamadığını dile getiren Şakuş, "Buraya gelmeden önce Ürdün'e, Mısır'a, Lübnan'a gittim ama anladım ki Türkiye'de Suriyelilere çok iyi bakıyorlar. Suriyeli kardeşlerime hizmet edebilmek için bu kampta yaşamayı seçtim." dedi.

Suriye'de 13 kitap yazdığını, Türkiye'ye geldikten sonra da yazmaya devam ettiğini anlatan Şakuş, şunları kaydetti:

"Burada da bizi anlatan kitaplar yazmaya devam ediyorum. Türkiye'ye gelmeden önce birçok yeri gezdim. Bir kadın olarak ilk başlarda çadır kentte yaşamak çok zordu. Her mülteci gibi ben de çok zorlandım ama zamanla alışmaya başladım. Burada bir kültür merkezi kuruldu. Ben de Suriyeli çocuklara, gençlere, kadınlara okuma yazma öğretiyorum. Ahlaki dersler veriyorum. Kültürlerini anlatıyorum. Elimden geldiğince onlara faydalı olmaya çalışıyorum. Çocuklar için İslami ahlakı anlatan kitaplar hazırlıyorum."

- "Türkiye dışında hiçbir ülke yeterli desteği vermiyor"

Suriye'deki eğitim hayatı boyunca kendilerine hep Osmanlı Devleti ve Türkiye'nin olumsuz anlatıldığını belirten Şakuş, Türkiye'ye geldikten sonra her şeyin yalan olduğunu anladığını söyledi.

Osmanlı Devleti'nin her zaman işgalci olarak gösterildiğini aktaran Şakuş, şöyle devam etti:

"Şu an Türkiye'nin bize gösterdiği insani tutum öğrendiğimiz bilgilerin yanlış olduğunun kanıtıdır. Buraya gelmeden önce bize okulda Osmanlı Devleti'nin bizim ülkemizi işgal ettiğini öğretirlerdi. Biz Türkiye'ye geldikten sonra hakikati öğrendik. Şu an Türkiye bize nasıl sahip çıkıyorsa Osmanlı Devleti de aynısını yapıyordur. Suriye konusunda Türkiye dışında hiçbir ülke yeterli desteği vermiyor. Avrupa ülkeleri ve diğer ülkeler Suriye'ye tek taraflı bakıyorlar. Böyle baktıkları için de gerçeği göremiyorlar. Adaletli olmak için iki taraflı bakmaları lazım. Suriye'ye giden yardımların birçoğu da maalesef Esed tarafına gidiyor. Türkiye haricinde kimse mazlumlara yardım etmiyor."

Türkiye'de birini tamamladığı birini de yeni yazmaya başladığı iki kitabında da Türkiye'nin iyiliklerini anlatmaya çalıştığını kaydeden Şakuş, yeni hazırlayacağı eserinde Suriyelileri tanımadan evine alan Türkiyeli Meryem'in hikayesini kaleme alacağını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.